Φοιτητική ομάδα κατασκεύασε σύστημα που εντοπίζει έγκαιρα τις πυρκαγιές και ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές

Η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, αλλά όλη τη διαδικασία της πρόβλεψης και της ανάλυσης κινδύνου.

Φοιτητική ομάδα κατασκεύασε σύστημα που εντοπίζει έγκαιρα τις πυρκαγιές και ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές

Η χώρα μας, ως γνωστόν, είναι μία από τις πολλές ανά τον κόσμο που ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από τη μάστιγα του καλοκαιριού. Μιλάμε φυσικά για τις εκατοντάδες πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις πρασίνου αλλά και κατοικημένων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν, βέβαια, πολλά παραδείγματα τις τελευταίες δεκαετίες αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στο Μάτι αλλά και αυτές που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου (στα σύνορα με την Αττική κυρίως) τα δύο τελευταία χρόνια.

Και είναι περίεργο το γεγονός, αν το καλοσκεφτεί κανείς, πως είμαστε μια χώρα που κάθε χρόνο τίθεται αντιμέτωπη με αυτές τις καταστάσεις και κάθε χρόνο εμφανίζεται ανέτοιμη να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα ώστε να προστατεύσει το φυσικό της πλούτο και παράλληλα τις περιουσίες και τις ζωές των κατοίκων της.

Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα από μόνο του, που δεν μπορεί να καλυφθεί σε μερικές γραμμές ενός άρθρου. Ο καθένας, σύμφωνα με τη θέση και τον τρόπο σκέψης του, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Για αυτόν τον λόγο, στο παρόν άρθρο δεν θα σταθούμε στο ποιος φταίει και ποιες είναι οι κατάλληλες λύσεις, αλλά σε μία είδηση που έρχεται να χαρίσει λίγο φως σε ένα από τα σκοτάδια αυτής της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε μία καινούρια ανακάλυψη της φοιτητικής ομάδας Fireproov, η οποία πέρασε στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece, και αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος που εντοπίζει και ειδοποιεί έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πιθανότητα πυρκαγιάς.

Το σύστημα αυτό τοποθετείται στην κορυφή ενός δέντρου και ελέγχει την περιοχή εμβέλειάς του. Αρχικά, είναι προγραμματισμένο μέσω ειδικών αλγορίθμων, να ειδοποιεί την Πυροσβεστική και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας εφόσον υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σε μία περιοχή. Έπειτα, ελέγχει την περιοχή που μπορεί να καλύψει και σε περίπτωση που εντοπίσει ίχνη καπνού, στέλνει άμεσα μήνυμα στον διαχειριστή του συστήματος και τις αρμόδιες αρχές για να επέμβουν.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πυρκαγιάς, το σύστημα απογειώνει ένα τηλεκατευθυνόμενο drone το οποίο επιχειρεί πάνω από την εστία της φωτιάς ρίχνοντας ειδικές πυροσβεστικές «βόμβες» για να σβήσουν την πυρκαγιά.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αδαμάντιος Αβραντίνης (από την ομάδα Fireproov) αναφέρει ότι η ιδέα για τη δημιουργία του συστήματος προέκυψε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διδάσκει ο καθηγητής Σταύρος Λουνής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος μαζί με τους συμφοιτητές του στο 4ο έτος, Αννα Μαρία Μερσίνογλου, Γιώργο Κοκορόγιαννη και Σταύρο Βασίλαρο σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν τεχνολογίες Internet of Things που συνδέουν μεταξύ τους πλήθος συσκευών, για εφαρμογές στον τομέα των πράσινων πόλεων με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών.

Η διαφορά με άλλα συστήματα εντοπισμού πυρκαγιών, σύμφωνα με την ομάδα Fireproov, είναι πως: «η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, αλλά όλη τη διαδικασία της πρόβλεψης και της ανάλυσης κινδύνου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ομάδα υποστηρίζει επίσης πως το σύστημα αυτό, εκτός από τις επίσημες κρατικές αρχές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιώτες που θέλουν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους, είτε πρόκειται για κατοίκους περιοχών με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε ακόμη και για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε «ευαίσθητες» περιοχές γύρω από πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Όσον αφορά το κόστος αυτού του συστήματος, η πλευρά της ομάδας Fireproov εξηγεί πως εξαρτάται από τον τελικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί στην εκάστοτε περίπτωση.

«Ενδεικτικά είχαμε υπολογίσει σαν ένα ελάχιστο ενδεικτικό κόστος, τις 2.500 με 3.000 ευρώ, ποσό που περιλαβάνει το drone, την εγκατάσταση μερικών συσκευών εντοπισμού, την ετήσια συνδρομή στο λογισμικό και ένα σετ από τις μπάλες πυρόσβεσης που τις προμηθευόμαστε από άλλους», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε