,

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19: Πώς θα διευκολύνει τα ταξίδια μας

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εκδίδουν πιστοποιητικά συμβατά και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19: Πώς θα διευκολύνει τα ταξίδια μας στην ΕΕ

Σε εφαρμογή τίθεται από τον Ιούλιο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital Covid Certificate, το οποίο και παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Το εν λόγω ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο στο gov.gr. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εκδίδουν πιστοποιητικά συμβατά και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι τουρίστες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δύνανται μέσα από την πλατφόρμα του PLF να παίρνουν πιστοποιητικό για τεστ το οποίο πραγματοποίησαν στην Ελλάδα. Το πιστοποιητικό θα μπορεί να εκδοθεί από:

– όσους έχουν εμβολιαστεί

Advertisment

– όσους έχουν πραγματοποιήσει το τεστ για κορονοϊό πριν ταξιδεύσουν

– όσους έχουν ήδη νοσήσει.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε πως «αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει» και πρόσθεσε πως σχεδιάζεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Advertisment

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από την Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet ή του ΑΜΚΑ. «Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ο κορονοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση.

Και πρόσθεσε πως «ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος».

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση