,

Ιταλία: Βυθισμένη μεσαιωνική πόλη αναδύεται από τη λίμνη για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια

Oι υποβρύχιες πόλεις αιχμαλωτίζουν τη φαντασία και γοητεύουν το κοινό παντού.

Ιταλία: Βυθισμένη μεσαιωνική πόλη αναδύεται από τη λίμνη για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια

Οι υποβρύχιες πόλεις γοητεύουν εδώ και αιώνες τους ανθρώπους, από τις ιστορίες της μυθικής Ατλαντίδας μέχρι τα βυθισμένα απομεινάρια της αρχαίας Αλεξάνδρειας. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, οι βυθισμένοι κόσμοι μπορούν να αναδυθούν ξανά μετά από χρόνια μυστηρίου κάτω από την επιφάνεια.

Πρόσφατα, τεχνητές λίμνες στην Ισπανία και την Τοσκάνη της Ιταλίας άδειασαν (έστω και προσωρινά) για να αποκαλύψουν συναρπαστικές αρχαία ευρήματα. Πριν από λίγες μέρες, ένα μεσαιωνικό ιταλικό χωριό γνωστό ως Curon αναδύθηκε από τα νερά της λίμνης Resia μετά από 70 χρόνια που «κοιμόταν» μέσα στα όμορφα νερά αυτής της λίμνης κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία και την Ελβετίας.

Advertisment

Η πόλη Curon βρίσκεται στην περιοχή του Νοτίου Τιρόλο, η οποία κάποτε αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Το 1919, με τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, η Ιταλία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής εξακολουθούν να μιλούν γερμανικά. Παρά τις μεσαιωνικές του ρίζες, το χωριό Curon βρέθηκε στο δρόμο ενός σύγχρονου σχεδίου για τη συνένωση δύο μικρότερων λιμνών εκατέρωθεν της πόλης.

Ιταλία: Βυθισμένη μεσαιωνική πόλη αναδύεται από τη λίμνη για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια

Υπό την κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι, άρχισε η κατασκευή ενός φράγματος που θα πλημμύριζε την πόλη και θα ένωνε τα υδάτινα σώματα. Οι 1.000 κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να μετακομίσουν για να δημιουργηθεί η νέα λίμνη Ρέζια. Το 1950, το φράγμα ολοκληρώθηκε και η πόλη πλημμύρισε. Σήμερα, μια κοντινή πόλη – η Curon Venosta – φέρει το όνομα του χαμένου χωριού.

Advertisment

Από το 1950, μόνο το καμπαναριό του 14ου αιώνα είναι ορατό, το οποίο προεξέχει από το νερό. Αυτή η διάσημη τοποθεσία προσελκύει αναρίθμητους τουρίστες στην περιοχή που βγάζουν κάποιες από τις ομορφότερες γραφικές φωτογραφίες με φόντο τα πανέμορφα φυσικά τοπία των Άλπεων που την περιβάλλουν.

Ωστόσο, όπως για όλες τις υποδομές, έρχεται ο καιρός για επισκευές. Η λίμνη Ρέζια έχει πρόσφατα αποστραγγιστεί εν μέρει για να επιτραπεί η πρόσβαση στο φράγμα ώστε να γίνουν επισκευές. Λόγω της χαμηλότερης στάθμης του νερού, τα απομεινάρια του ιστορικού Curon είναι ορατά για πρώτη φορά από το 2009, όταν πραγματοποιήθηκαν άλλες επισκευές. Τα πέτρινα απομεινάρια του χωριού δείχνουν ότι πολλά κτίρια καταστράφηκαν πριν από τις πλημμύρες.

Κι άλλα παράξενα απομεινάρια της ιστορίας του 20ού αιώνα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή του Νοτίου Τιρόλο. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ανέφερε ο Michele Gravino για το National Geographic το 2014, τα ιταλικά και αυστροουγγρικά στρατεύματα έδωσαν πολυάριθμες μάχες σε μεγάλα υψόμετρα μέσα και γύρω από πολλά από τα διάσημα ορεινά περάσματα της περιοχής, ανοίγοντας ακόμη και σήραγγες στις πλευρές των παγετώνων. Σήμερα, οι τουρίστες μπορούν ακόμη να εξερευνήσουν κάποια εγκαταλελειμμένα κομμάτια τελεφερίκ, γέφυρες και βάσεις στις πλαγιές των βράχων σε όλες τις παγωμένες Άλπεις.

Τα «στοιχειωμένα» απομεινάρια της λίμνης έγιναν διεθνής είδηση και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας νέο ενδιαφέρον για την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, η ιδέα μιας χαμένης πόλης κάτω από τη λίμνη έχει εμπνεύσει ακόμη και βιβλία και μια ιταλική σειρά τρόμου του Netflix με τίτλο Curon. Από την Ατλαντίδα μέχρι την Curon, ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι υποβρύχιες πόλεις αιχμαλωτίζουν τη φαντασία και γοητεύουν το κοινό παντού.

Πηγή:

mymodernmet.com/medieval-curon-lake-resia-italy

www.smithsonianmag.com/smart-news/medieval-italian-village-briefly-surfaces-after-70-years-underwater-180977838

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση