, , ,

Κίμωλος: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε έναν καταπράσινο βοτανικό κήπο

«Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώμα αλλά και να αρχίσουν να "παίζουν" και να δημιουργούν με τη γη...»

Κίμωλος: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε έναν καταπράσινο βοτανικό κήπο

Έναν καινούριο καταπράσινο βοτανικό κήπο απέκτησαν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της Κιμώλου· στον κήπο φυτεύτηκαν κυρίως ντόπια φυτά, που «αφηγούνται» στα παιδιά του νησιού την ιστορία του τόπου τους. Θρούμπι, γαρυφαλλιές, σκίνος, ρίγανη, της αγάπης το βοτάνι είναι κάποια από τα φυσικά κοσμήματα που θα φροντίζουν πια τα παιδιά του δημοτικού και θα ομορφαίνουν τον προαύλιο χώρο του σχολείου τους.

Η κίνηση έγινε στο πλαίσιο δράσεων της οργάνωσης «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Αφού τελείωσαν τα μαθήματα, συγκεντρώθηκαν στο σχολείο εκπαιδευτικοί, μέλη της εν λόγω οργάνωσης, μία γεωπόνος, ένας δασολόγος, αλλά και ο αντιδήμαρχος, Τάκης Σάρδης, με στόχο τη διαμόρφωση του κήπου.

Advertisment

Η Ευγενία Ελευθεριάδου είναι η υπεύθυνη των προγραμμάτων στην Άγονη Γραμμή Γόνιμη, και μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε τον σκοπό της δράσης αυτής: «Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Άγονης Γραμμής Γόνιμης και σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund επιλέξαμε να κάνουμε έναν βοτανικό κήπο στο δημοτικό σχολείο της Κιμώλου ώστε οι μαθητές να λάβουν τα ερεθίσματα εκείνα που θα τους ενημερώσουν για τα φυτά του τόπου τους».

Η Καλλιόπη Γραμματικοπούλου, η γεωπόνος που συμμετείχε στη δράση, προσέφερε ένα μεγάλο μέρος των ειδών που φυτεύτηκαν. Η ίδια δήλωσε πως στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα θεματικό πάρκο στο δημοτικό σχολείο με ντόπια φυτά άλλα πιο αρωματικά κι άλλα πιο καλλωπιστικά. Έτσι, σύμφωνα και με την ίδια, το πάρκο διαθέτει «ομαδοποιήσεις» μέσω των οποίων τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα φυτά μέσω της όψης και των μυρωδιών τους.

Κίμωλος: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε έναν καταπράσινο βοτανικό κήπο
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και προσθέτει: «Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώμα αλλά και να αρχίσουν να “παίζουν” και να δημιουργούν με τη γη. Ακόμη, μέσω της δράσης τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έναν ζωντανό οργανισμό, όπως είναι τα φυτά, και μαθαίνουν να τα φροντίζουν, να τα παρατηρούν, καλλιεργώντας μια υπεύθυνη στάση απέναντι τους. Γενικά θεωρώ ότι μέσω αυτής της δραστηριότητας δίνονται πολλά ερεθίσματα, καλλιεργούνται πολλές αισθήσεις και φυσικά μαθαίνεις και γνωρίζεις τον ίδιο σου τον τόπο».

Advertisment

Αυτή η διαδικασία μυεί τα παιδιά στην ιδιαίτερα χλωρίδα του τόπου τους, την οποία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ο Γιώργος Πετράκης, γεωπόνος-δασολόγος και υπεύθυνος στο τμήμα αποκατάστασης τοπίου της εταιρείας Imerys. «Η λογική ήταν να δημιουργηθεί ένας κήπος που δεν θα χρειάζεται καθόλου πότισμα γιατί τα φυτά είναι ντόπια, έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς και μπορούν να ξεπερνούν το θερμό ξηρό καλοκαίρι και να πέφτουν σε λήθαργο. Αυτός είναι ο μηχανισμός, δεν είναι ξερά τα φυτά απλώς κοιμούνται γι αυτό και λέγονται φρύγανα».

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού με τον οποίο τα παιδιά δέχτηκαν αυτή την αλλαγή είναι το γεγονός ότι αν και είχαν σχολάσει εκείνη τη μέρα, θέλησαν να μείνουν έξω από το σχολείο για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία με την οποία θα αποκτούσαν ένα ξεχωριστό προαύλιο-βοτανικό κήπο. Μπορεί τα παιδιά να μη συμμετείχαν στη δημιουργία του, αλλά πλέον είναι υπεύθυνα για το πότισμα και τη συντήρησή του.

Κίμωλος: Το δημοτικό σχολείο του νησιού απέκτησε έναν καταπράσινο βοτανικό κήπο
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και προϊστάμενη του σχολείου, Μαρία Πετράκη, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και επιθυμούν να τα φροντίζουν για να μεγαλώσουν. «Στην ουσία βλέπουν ότι το σχολείο δεν είναι μόνο για να μάθουμε γράμματα αλλά είναι και για άλλα θέματα όπως το να μάθουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, να αγαπάμε τα φυτά και τα ζώα», σημειώνει.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η δράση έγινε με την υποστήριξη της Cyclades Preservation Fund και εντάσσεται τόσο στο πρόγραμμα της “Greening Schools” όσο και στο πρόγραμμα της Άγονης Γραμμής Γόνιμης “Ο πολιτισμός πιο κοντά σε όλους”.

Πηγή: Με πληροφορίες από news247.gr

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καστοριά: Η αρχοντική πόλη μέσα στην λίμνη (βίντεο)
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Αρχαία Νεμέα: Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (βίντεο)
Τουρισμός για όλους 2024: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια | Ποιοι μένουν εκτός

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση