,

Λιποθυμία και εμβολιασμός: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε

Η εκδήλωση συμπτωμάτων άγχους μετά (αλλά και πριν) τον εμβολιασμό είναι πιο συχνή απ' όσο νομίζουμε.

Λιποθυμία και εμβολιασμός: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε

Tο βουητό στα αυτιά, η σκοτοδίνη, η λιποθυμία, η ζάλη, η ταχύπνοια και η ναυτία μπορεί να είναι τρομακτικά συμπτώματα, ιδίως αν εμφανιστούν μετά από ένα εμβόλιο. Μπορεί να κάνουν ένα άτομο να ανησυχήσει ότι οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε παρενέργεια του εμβολίου.

Μια πρόσφατη αναφορά περιπτώσεων λιποθυμίας μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19 της Johnson & Johnson που χορηγείται με μία δόση, έχει αυξήσει την ανησυχία που έχουν πολλοί άνθρωποι γύρω από τους εμβολιασμούς COVID-19.

Advertisment

Ωστόσο, κατά την ανάλυση αυτών των περιπτώσεων, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν συνέβησαν ως αντίδραση στο ίδιο το εμβόλιο. Αντιθέτως, το CDC διαπίστωσε ότι πρόκειται για αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος, οι οποίες συχνά εμφανίζονται μετά τα εμβόλια.

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίχθηκε από το γεγονός ότι περίπου το 25% των ατόμων που παρουσίασαν αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος μετά τη λήψη του εμβολίου ανέφεραν επίσης παρόμοιες αντιδράσεις μετά από άλλους προηγούμενους εμβολιασμούς.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που δόθηκε τον Μάιο του 2021, ο Dr. Tom Shimabukuro, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Ασφάλειας Ανοσολογίας στο CDC, σημείωσε ότι «οι λιποθυμίες και οι ζαλάδες – [είναι] στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένα μετά τον εμβολιασμό, όπως και οι αντιδράσεις άγχους με ταχύπνοια και αύξηση του καρδιακού ρυθμού».

Advertisment

Ποιους επηρεάζει το «στρες ανοσοποίησης»;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται στη λιποθυμία που σχετίζεται με το άγχος και σε άλλες αντιδράσεις μετά από ένα εμβόλιο ως «άγχος ανοσοποίησης» ή «αντίδραση που σχετίζεται με το άγχος ανοσοποίησης».

Τα στοιχεία του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2016 υποδηλώνουν ότι «η] εμφάνιση των αντιδράσεων ήταν συνήθως εντός των πρώτων 15 λεπτών από τον εμβολιασμό και αφορούσε κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας». Και τα στοιχεία που επικαλείται το CDC δείχνουν ότι έως και το 62% των περιπτώσεων λιποθυμίας που σχετίζεται με το άγχος μετά τον εμβολιασμό εμφανίζεται μεταξύ εφήβων ηλικίας 11-18 ετών. Δεν είναι σαφές πόσοι ενήλικες βιώνουν άγχος από τον εμβολιασμό.

«Υποθέτω ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αναφορών λιποθυμίας επειδή είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές και επειδή είχαμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν», δήλωσε ο Dr. Tom Shimabukuro.

Πώς εκδηλώνεται το στρες ανοσοποίησης;

Συνήθως, οι αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος στον εμβολιασμό εμφανίζονται περίπου 5-10 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανιστούν λίγο πριν από τον εμβολιασμό, εν αναμονή του εμβολίου.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν λιποθυμία ή αίσθημα λιποθυμίας, διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό, ναυτία ή εμετό, αίσθημα ζάλης ή ζαλάδας και εφίδρωση (ή κρύος ιδρώτας). Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν ότι αισθάνονται άγχος ή στρες πριν από τον εμβολιασμό λόγω νευρικότητας, αυτό δεν ισχύει για όλους. Μπορεί δηλαδή κάποιος να δείχνει ήρεμος και αμέσως μετά να εμφανίσει τέτοια συμπτώματα άγχους.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση

Για να αποφευχθούν αυτές οι αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος, ο ΠΟΥ συμβουλεύει την προσεκτική οργάνωση των προγραμμάτων εμβολιασμού, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια σε κάθε βήμα.

Ο ΠΟΥ προτείνει επίσης να υπάρχουν διαθέσιμοι ψυχολόγοι για να παρεμβαίνουν στο χώρο του εμβολιασμού, ενώ οι χώροι εμβολιασμού θα πρέπει να οργανώνονται έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνονται και να μην είναι γεμάτοι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία και προσφέρεται στα άτομα ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού.

Τι μπορεί να κάνει όμως ένα άτομο για να προετοιμαστεί σε περίπτωση αντίδρασης που σχετίζεται με το άγχος; Το κλειδί είναι να παραμείνει κανείς ήρεμος και να ενεργήσει ανάλογα με τα συμπτώματα.

Παίρνοντας βαθιές αναπνοές, φροντίζοντας να έχουν πολύ νερό και ένα σνακ να καταναλώσουν- όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να αποτρέψει ή να καταπολεμήσει το αίσθημα λιποθυμίας και ζαλάδας. Η απόσπαση της προσοχής με το να συζητάμε με κάποιον, να παίζουμε ένα παιχνίδι στο τηλέφωνο ή να ακούμε μουσική πριν και μετά τον εμβολιασμό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιστάθμιση του άγχους.

Εάν ένα άτομο λιποθυμήσει, θα πρέπει να παραμείνει σε ξαπλωμένη θέση καθώς συνέρχεται, υποδεικνύει ο ΠΟΥ. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος ή το στρες στα εμβόλια είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι, αλλά είναι τελικά ακίνδυνες και βραχύβιες.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/fainting-and-vaccination-what-to-know-and-what-to-do

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία
Έρευνα: 2 στους 3 Έλληνες παραδέχονται ότι χαζεύουν άσκοπα στα social media

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση