,

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση του πένθους – Πώς λειτουργεί

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει τόσο συναισθηματικό όσο και σωματικό πόνο που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λειτουργίας.

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση του πένθους – Πώς λειτουργεί

Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας που αποσκοπεί στο να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μια απώλεια, όπως ο θάνατος ενός συντρόφου, ενός μέλους της οικογένειας, φίλου, συναδέλφου ή κατοικίδιου ζώου.

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να προκαλέσει τόσο συναισθηματικό όσο και σωματικό πόνο που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να λειτουργούμε. Η συμβουλευτική ή η θεραπεία πένθους μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία με έναν σύμβουλο, θεραπευτή, ψυχολόγο ή ομάδα υποστήριξης για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων μας.

Advertisment

Βραχυπρόθεσμα, η θεραπεία πένθους μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τα επακόλουθα μιας απώλειας και να πάρουμε πρακτικές αποφάσεις, όπως οι τεχνικές ρυθμίσεις για την κηδεία. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να μας βοηθήσει να αποδεχτούμε την απώλεια του αγαπημένου μας προσώπου και να προσαρμοστούμε στη ζωή χωρίς αυτό.

Κάποιες τεχνικές/ προσεγγίσεις της θεραπευτικής αντιμετώπισης του πένθους

Η θεραπεία πένθους περιλαμβάνει τη συζήτηση για το πρόσωπο που χάσαμε, τη σχέση μας μαζί του, τον τρόπο που έφυγε από τη ζωή, το πώς ο θάνατός του μας επηρέασε και πώς τον αντιμετωπίζουμε. Αυτές είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιούν οι σύμβουλοι ή οι θεραπευτές πένθους:

– Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT): Η ACT είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που μας ενθαρρύνει να αποδεχτούμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αρχίζουμε να εστιάζουμε σε πιο υγιή μοτίβα που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Advertisment

– Γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς (CBT): Η CBT είναι επίσης μια μορφή ψυχοθεραπείας. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αλλαγή μοτίβων σκέψης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά μας.

– Ομαδική θεραπεία: Αυτή η μορφή θεραπείας πραγματοποιείται σε ομαδικό πλαίσιο. Μπορεί να είναι ανακουφιστικό να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας με άλλους ανθρώπους που περνούν τα ίδια με εμάς και να εργαστούμε μαζί προς την κατεύθυνση της ανάρρωσης.

– Art Therapy: Χρησιμοποιεί δημιουργικές μορφές έκφρασης των συναισθημάτων μας και προάγει τη θεραπεία. Μπορεί να φανεί χρήσιμη σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους.

– Παιγνιοθεραπεία: Η παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός παιδιού, προκειμένου να το βοηθήσει να επεξεργαστεί ανεπίλυτα συναισθήματα και να οικοδομήσει εποικοδομητικά πρότυπα συμπεριφοράς.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία πένθους

Οποιαδήποτε θεωρία πένθους μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Αν έχουμε χάσει κάποιον που αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η θεραπευτική/συμβουλευτική διαδικασία μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ξαναχτίσουμε τη ρουτίνα και την ταυτότητά μας.

Εκφράζοντας τα συναισθήματά μας

Στον απόηχο μιας απώλειας, μπορεί να βιώσουμε μια σειρά συναισθημάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Σοκ

– Μούδιασμα

– Θλίψη

– Λαχτάρα

– Θυμό

– Άρνηση

– Αδυναμία

– Μεταμέλεια

– Ενοχή

– Άγχος

Για παράδειγμα, μπορεί όχι μόνο να νιώθουμε θλίψη για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και θυμό γι’ αυτό που σας άφησε. Ίσως να μετανιώνετε για κάτι που τους είπατε πριν πεθάνουν. Η ψυχοθεραπεία ή η συμβουλευτική μπορεί να μας προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να τα επεξεργαστούμε, ώστε να αρχίσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας.

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Αν ζούσατε με το άτομο που χάσατε ή αν αποτελούσε μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας με κάποιο τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολο να προσεγγίσετε ορισμένους χώρους ή δραστηριότητες χωρίς αυτό. Επιπλέον, μπορεί να είναι αγχωτική η σκέψη ότι χρειάζεται να αναλάβουμε ορισμένες εργασίες μόνοι σας. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας διαχειριζόταν τα οικονομικά ή ορισμένες εργασίες του νοικοκυριού, μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε μόνοι σας αυτούς τους ρόλους.

Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητά μας

Όταν χάνουμε κάποιον πολύ κοντινό σας άνθρωπο, όπως για παράδειγμα έναν σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειας, νιώθουμε συχνά ότι έχουμε χάσει και ένα μέρος της δικής μας ταυτότητας. Η θεραπεία πένθους μπορεί να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας, ενθαρρύνοντάς μας να επικεντρωθούμε σε άλλα ενδιαφέροντα ή σχέσεις. Μπορεί επίσης να μας εφοδιάσει με τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να δοκιμάσουμε νέα χόμπι, να προσεγγίσουμε άλλους ανθρώπους και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υποστήριξης για τον εαυτό μας.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αποκτάτε μια νέα ταυτότητα, όπως «χήρα» ή ότι η οικογένεια είναι πλέον μονογονεϊκή αν έχετε χάσει σύζυγο, για παράδειγμα. Η θεραπεία πένθους μπορεί να σας βοηθήσει να διερευνήσετε τι σημαίνει αυτό για εσάς και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υιοθέτηση αυτών των νέων ταυτοτήτων.

Πηγή:

www.verywellmind.com/what-is-grief-counseling-5189153

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Πώς η θεραπεία μέσω της φύσης βοηθά την ψυχική μας υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση