, ,

Κορονοϊός: Ποια μέτρα ισχύουν για τα ταξίδια με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο

Κρίσιμο θέμα είναι και η μετάλλαξη Δέλτα, αφού οι επιστήμονες μιλούν για 4ο κύμα πανδημίας και οι αριθμοί των κρουσμάτων φαίνεται να έχουν ανοδική

Κορονοϊός: Ποια μέτρα ισχύουν για τα ταξίδια με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο

Πλησιάζουμε στα μισά του καλοκαιριού και είναι πολύς ο κόσμος που ενδιαφέρεται να μάθει πώς θα ταξιδέψει στις διακοπές του με ασφαλή και νόμιμο τρόπο. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, καθώς ήδη παρατηρείται χαλάρωση των βασικών μέτρων προστασίας από πολίτες. Επιπλέον, κρίσιμο θέμα είναι και η μετάλλαξη Δέλτα, αφού οι επιστήμονες ήδη μιλούν για 4ο κύμα πανδημίας και οι αριθμοί των κρουσμάτων φαίνεται να έχουν ανοδική τάση παγκοσμίως.

Με όλα αυτά κατά νου, τα δεδομένα άλλαξαν για τις μετακινήσεις, ώστε να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο η αποφυγή της μετάδοσηςκρίσιμο θέμα είναι και η μετάλλαξη Δέλτα, αφού οι επιστήμονες ήδη μιλούν για 4ο κύμα πανδημίας και οι αριθμοί των κρουσμάτων φαίνεται να έχουν ανοδική τάση παγκοσμίως του ιού. Παράλληλα, τα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους γίνονται ευκολότερα.

Advertisment

Έτσι, όσον αφορά τα ταξίδια με πλοίο από τα λιμάνια όλης της χώρας, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ (Μοριακό ή rapid). Πιο συγκεκριμένα, από χθες 5 Ιουλίου και για τα ταξίδια με πλοίο:

– Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για ανήλικους 12 – 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Advertisment

– Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα. Παράλληλα, όσοι θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά με αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού, είναι απαραίτητο να λάβουν υπόψη τους τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

– Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

– Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19. Έχοντας αυτό το πιστοποιητικό, οι πολίτες μπορούν να μεταβούν σε χώρες της ΕΕ χωρίς άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δηλαδή τεστ ή καραντίνα.

Σε αυτό το έγγραφο περιλαμβάνονται διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι της COVID: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).

Όσοι επιθυμούν να το λάβουν, μπορούν να το εκδώσουν στο gov.gr ή σε φυσικά καταστήματα των ΚΕΠ, σε περίπτωση που υπάρχει δυσκολία στην ψηφιακή του έκδοση ή στη διαδικασία.

Τέλος, όσον αφορά στα ταξίδια με αυτοκίνητο, οι περιορισμοί σχετίζονται κυρίως με τον αριθμό των επιβαινόντων και τη χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το αντίστοιχο ΦΕΚ, για ΙΧ έως επτά θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού, ενώ για ΙΧ έως εννέα θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων μπορεί να γίνει μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας, με εξαίρεση όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε στις ανακοινώσεις του ότι σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα από την κυβέρνηση και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα, χωρίς να δίδονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με ΙΧ ή για τις μετακινήσεις με ΚΤΕΛ.

Πηγή:

Με πληροφορίες από sputnik.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση