Κορονοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα από το Σάββατο

Αλλαγές στη διενέργεια των τεστ σε 5 νησιά και νέα μέτρα στις κατασκηνώσεις τις χώρες ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορονοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα από το Σάββατο

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού φαίνεται πως έχουν πάρει ανοδική πορεία (πάνω από 2.500 την ημέρα). Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε 5 τουριστικά νησιά στα οποία σημειώθηκε ανησυχητική διασπορά του ιού – Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο.

Λόγω αυτού του φαινομένου, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτές τις πέντε περιοχές θα πρέπει από το προσεχές Σάββατο να κάνουν δύο τεστ – ένα self-test και ένα rapid – την εβδομάδα. Μάλιστα, το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια.

Advertisment

Τα αυξημένα κρούσματα αλλά και τα νέα μέτρα μας υπενθυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο κος Χαρδαλιάς στην ενημέρωσή του αναφέρει ότι σημειώνεται αύξηση στα κρούσματα σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στη Μύκονο μόνο ο αριθμός έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει τριπλασιαστεί και στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί.

Αλλαγές και στις κατασκηνώσεις

Μετά τα κρούσματα που σημειώθηκαν σε παιδικές κατασκηνώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στο Λαύριο και στη Χαλκιδική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, για την είσοδο στην κατασκήνωση, κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κατασκήνωση, και τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self-test μία φορά την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, ένα self-test και ένα rapid. Τα επισκεπτήρια δεν θα επιτρέπονται στις κατασκηνώσεις εκτός από επείγουσες καταστάσεις ή αποχώρηση παιδιού.

Advertisment

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ο μέσος κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις έχει πενταπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα δήλωσε ««Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία – πέρα από τους νέους – καθώς βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες». Η διασπορά του ιού πλέον παρατηρείται ότι γίνεται σε οικογενειακό και εργασιακό επίπεδο, κάτι που έχει προκύψει από την ιχνηλάτηση. Μάλιστα, οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται από ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και φέρουν μαζί τους τον ιό μεταδίδοντάς τον δυστυχώς στην οικογένειά τους.

Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών. Λόγω αυτού αλλά και εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η πανδημία φαίνεται να λαμβάνει μια άλλη μορφή. Οι νέοι καθώς νοσούν παραμένουν σπίτι και δεν νοσηλεύονται. Όμως, στα νοσοκομεία ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω από 54 ετών με το σύστημα υγείας να μην αντιμετωπίζει όμως αυτό τον καιρό μεγάλη πίεση. «Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν», ενημέρωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 4%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρούνται αυξημένα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή τα οποία δεν μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίσουν από πού μπορεί να μολύνθηκαν. Ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3.5% και η ίδια απέδωσε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά στην μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία σταδιακά κυριαρχεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Πηγή:

Με πληροφορίες από www.huffingtonpost.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση