,

Πώς να διακρίνουμε αν χρειαζόμαστε ή όχι να μείνουμε μόνοι μας

Το σπίτι είναι το καταφύγιό μας. Χρειάζεται να είναι ένα μέρος όπου να αισθανόμαστε ασφαλείς και άνετα.

Πώς να διακρίνουμε αν χρειαζόμαστε ή όχι να μείνουμε μόνοι μας

Το να μείνετε μόνοι σας μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, αν μεγαλώσατε σε μια μεγάλη οικογένεια ή αν απλώς πάντα επιστρέφατε στο σπίτι σας με άλλους ανθρώπους. Είτε έχετε φύγει πρόσφατα από το οικογενειακό σας σπίτι, είτε χωρίζετε με έναν/μία σύντροφο με τον οποίο/την οποία συζούσατε, είτε αφήνετε πίσω σας μια μακρά περίοδο συγκατοίκησης, η προσαρμογή σε μια άδεια κατοικία μπορεί να είναι μια δυσκολία ή μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Όπως και να έχει, η περίσταση χρειάζεται κάποια εξοικείωση – αλλά η μετάβαση σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Μένοντας μόνοι στο σπίτι για πρώτη φορά

Είναι φυσικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί όταν σκέφτεστε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας. Το να ζήσει κανείς μόνος, ειδικά αν είναι για πρώτη φορά ή ακόμα και μετά από μια μετάβαση, μπορεί να είναι μια πολύ συναισθηματική εμπειρία. Μπορεί να υπάρχουν συναισθήματα θλίψης ή μοναξιάς, αλλά αυτή η εμπειρία μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος που μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Advertisment

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας. Χρειάζεται να είναι ένα μέρος όπου αισθάνεστε ασφαλείς και άνετα. Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους και δεν αισθάνεστε έτσι, είναι μια βασική ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι. Μπορεί απλώς να έχετε έντονη επιθυμία για περισσότερη ηρεμία και γαλήνη ή να αισθάνεστε ότι θέλετε να προχωρήσετε και να αποκτήσετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Τα οφέλη του να ζει κανείς μόνος στο σπίτι

1. Έχουμε πρόσβαση στην κοινωνικοποίηση χωρίς πίεση και με δική μας πρόθεση

Το ότι μένουμε μόνοι δεν σημαίνει και ότι είμαστε μόνοι. Μπορούμε και πάλι να απολαμβάνουμε τη συντροφιά των άλλων. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό και σε κάποιον που ζει με άλλους είναι ότι στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε τις ώρες που θέλουμε να κοινωνικοποιούμαστε.

2. Έχουμε δικό μας χώρο – συνήθως και περισσότερο

Δεν περιοριζόμαστε πλέον σε ένα υπνοδωμάτιο για να έχουμε προσωπικό χώρο. Όταν ζείτε μόνοι σας, ολόκληρος ο χώρος είναι το καταφύγιό σας. Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, όπου θέλετε. Είστε ελεύθεροι να τοποθετήσετε αντικείμενα οπουδήποτε επιλέξετε και να διακοσμήσετε όπως προτιμάτε.

Advertisment

3. Μας ενδυναμώνει

Είστε το «αφεντικό» του χώρου σας. Όταν ζούμε μόνοι μας, αναλαμβάνουμε πρόσθετες ευθύνες. Ίσως χρειαστεί να μάθουμε να κάνουμε εργασίες που κάποιος άλλο συνήθιζε να διαχειρίζεται πριν – όπως τον προϋπολογισμό, το μαγείρεμα και τις μικροεπισκευές. Ως εκ τούτου, σταδιακά μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας.

4. Γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας

Το να ζείτε μόνοι σας σας επιτρέπει να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας χωρίς εξωτερικές επιρροές. Τότε είναι που έχετε πραγματικά την ευκαιρία να δώσετε προσοχή στο πού βρίσκεστε, τι χρειάζεστε και τι σας δίνει χαρά.

Πώς να διακρίνουμε αν χρειαζόμαστε ή όχι να μείνουμε μόνοι μας

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο στο να μένουμε μόνοι μας όσο και για το να μοιραζόμαστε το χώρο με άλλους. Επιλέξτε την κατάσταση διαβίωσης που υποστηρίζει καλύτερα την ευημερία σας. Μπορεί να μη νιώθουμε έτοιμοι ή να μη μας ταιριάζει αυτός ο τρόπος διαβίωσης και αυτό είναι εντάξει, αρκεί να μην μένουμε σε μια επιζήμια σχέση ή περιβάλλον μόνο και μόνο για να αποφύγουμε να μείνουμε μόνοι. Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μην απολαμβάνετε την εμπειρία, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνουν:

– Δεν απολαμβάνετε τις στιγμές που έχετε με τον εαυτό σας

– Η σκέψη του να συντηρήσετε ένα νοικοκυριό μόνοι σας μοιάζει εξαντλητική

– Περνάτε μια δύσκολη περίοδο ή είστε αρκετά στεναχωρημένοι.

– Νιώθετε έντονα την αίσθηση της μοναξιάς, παρόλο που συγκατοικείτε.

Tips για να απολαύσουμε στο μέγιστο αυτή την εμπειρία

1. Εγκαθιδρύουμε ημερήσια ρουτίνα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που είναι χρήσιμο να κάνουμε είναι να μάθουμε αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου. Αυτό βοηθά αρκετά στην προσαρμογή. Είναι σύνηθες η μοναξιά να κορυφώνεται το πρωί και το βράδυ, όταν δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Η καθιέρωση ρουτίνας και για τις δύο χρονικές περιόδους μπορεί να σας βοηθήσει να απασχοληθείτε με υγιείς δραστηριότητες.

2. Περιορίζουμε το χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όσο περισσότερο χαζεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Αυτό εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς, αν φαίνεται ότι όλοι εκτός από εμάς είναι ερωτευμένοι ή διασκεδάζουν με τους φίλους τους. Αντικαταστήστε αυτό τον χρόνο με άλλες δραστηριότητες, όπως διάβασμα, μουσική, ταινίες ή κάντε κάτι για τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο, παραμένουμε στο πολύτιμο παρόν κάτι που μας μαθαίνει να αισθανόμαστε άνετα μόνοι μας.

3. Μένουμε συνδεδεμένοι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε απομονωμένοι, επικοινωνήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά με σύντομο τρόπο. Αυτό μπορεί να είναι η αποστολή μηνυμάτων σε έναν καλό φίλο ή μια βιντεοκλήση σε ένα μέλος της οικογένειας. Μην αφήσετε το συναίσθημα να σας κυριεύσει. Το γεγονός ότι δεν ζείτε πλέον με συγκάτοικους ή αγαπημένα πρόσωπα δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτούς.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/living-alone

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση