,

Διακοπές: Πώς να απολαύσουμε τη θάλασσα αποφεύγοντας τους «κρυφούς» κινδύνους

Ένας τρόπος να αποφύγετε κινδύνους σε μια παραλία που επισκέπτεστε για πρώτη φορά είναι να ζητήσετε πληροφορίες από ντόπιους.

Διακοπές: Πώς να απολαύσουμε τη θάλασσα αποφεύγοντας τους «κρυφούς» κινδύνους

Με το καλοκαίρι σε πλήρη εξέλιξη και την παρατεταμένη ζέστη να «αγκαλιάζει» σχεδόν κάθε περιοχή της χώρας, η βουτιά στο νερό μπορεί να είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος για να δροσιστούμε. Δυστυχώς όμως κάθε χρόνο μαθαίνουμε για περιπτώσεις πνιγμών στη θάλασσα και αποτελεί ένα θλιβερό νούμερο για τη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα βασικά μέτρα ασφαλείας και σε καμία περίπτωση να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.

Αν και οι λουόμενοι κάθε ηλικίας κινδυνεύουν με πνιγμό, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες από τις βασικές οδηγίες που χρειάζεται να έχουμε στο νου μας όταν επισκεπτόμαστε μια παραλία.

Advertisment

Όπως θα κάναμε στις λίμνες και τα ποτάμια, χρειάζεται να κολυμπάμε μόνο σε καθορισμένες περιοχές κολύμβησης, ιδανικά με ναυαγοσώστη σε υπηρεσία. Φροντίζουμε επίσης να ελέγχουμε το βάθος του νερού και να μπαίνουμε στη θάλασσα με τα πόδια μας για πρώτη φορά ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς από βουτιές σε ρηχά νερά.

Υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε παγιδευμένοι σε ένα ρεύμα – μια ισχυρή, στενή περιοχή με γρήγορα κινούμενα νερά που μπορεί να είναι επικίνδυνη ή και θανατηφόρα. Αν βρεθείτε σε ρεύμα, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή μέχρι να βγείτε από το ρεύμα και στη συνέχεια κολυμπήστε πίσω στην ακτή. Μόνιμα ρεύματα ρήγματος μπορεί να υπάρχουν κοντά σε προβλήτες και μόλους, οπότε μείνετε τουλάχιστον 30,5 μέτρα μακριά από αυτά όταν κολυμπάτε.

Ένας τρόπος να αποφύγετε τέτοιες «εκπλήξεις» σε μια παραλία που επισκέπτεστε για πρώτη φορά είναι να ζητήσετε πληροφορίες από ντόπιους σχετικά με τα νερά (ρεύματα, βάθος, βράχια, αχινούς ή τσούχτρες). Επιπροσθέτως, είναι χρήσιμο να κολυμπάμε κυρίως με παρέα και όχι μόνοι· εντούτοις, σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφθείτε την παραλία μόνοι σας, ενημερώστε έναν συγγενή ή φίλο σας για του πού θα βρίσκεστε.

Advertisment

Ένας από τους συχνότερους λόγους που σημειώνονται περιστατικά πνιγμών είναι ότι υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις και αντοχές του σώματός μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακινδυνεύσουμε τη ζωή μας και να αψηφήσουμε τις άσχημες καιρικές συνθήκες μπαίνοντας στο νερό. Η κολύμβηση είναι επικίνδυνη όταν έχει μεγάλα κύματα ή δυνατό άνεμο.

Επιπλέον, ακόμα κι αν η θάλασσα είναι ήρεμη χωρίς αέρα ή κύματα, μην κολυμπάτε αφού έχετε φάει ή πιεί αλκοόλ. Προτιμήστε να παίρνετε μαζί σας στην παραλία φρούτα, χυμούς και δροσερό νερό. Αποφύγετε τα βαριά λιπαρά φαγητά και μην επιχειρείτε να μπείτε στο νερό αμέσως μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Χρειάζεται να περάσουν περίπου 3 ώρες πριν ξανακάνετε μπάνιο στη θάλασσα. Αν τη μέρα που έχετε επιλέξει να πάτε στην παραλία νιώσετε αδιαθεσία και κούραση, μην βουτήξετε στο νερό.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τις σημαίες που συναντάμε στις παραλίες, αφού είναι εκεί για κάποιο λόγο. Έτσι, οι σημαδούρες σε μια παραλία μας λένε ότι υπάρχει οριοθετημένος χώρος κολύμβησης και έξω από αυτές κυκλοφορούν κινούμενα σκάφη. Οι ασπρόμαυρες καρό σημαίες ενημερώνουν ότι ανάμεσά τους γίνονται θαλάσσια σπορ, γι’ αυτό δεν κολυμπάμε σε εκείνο το σημείο. Η κόκκινη σημαία δείχνει ότι είναι επικίνδυνη η επαφή με το νερό, επομένως δεν κολυμπάμε. Ο πορτοκαλί ανεμοφράκτης μας ενημερώνει ότι στην περιοχή επικρατεί ισχυρός ή υπεράκτιος άνεμος και γι’ αυτό απαγορεύεται η χρήση φουσκωτών.

Πηγές:

edition.cnn.com/2021/06/19/health/water-safety-swimming-wellness

Με πληροφορίες από omned.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί είναι καλό οι άνδρες να ουρούν καθιστοί; Τα οφέλη για τον προστάτη
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση