Πώς τα ψέματα μπορούν να μετατραπούν σε παθολογική κατάσταση

Παθολογικός ψεύτης είναι κάποιος που λέει ψέματα καταναγκαστικά και δυσκολεύεται να παραδεχτεί το πρόβλημα.

Πώς τα ψέματα μπορούν να μετατραπούν σε παθολογική κατάσταση

Το παθολογικό ψέμα, επίσης γνωστό ως μυθομανία και pseudologia fantastica, είναι η χρόνια συμπεριφορά του ψυχαναγκαστικού ή ψέματος ως συνήθεια. Σε αντίθεση με το περιστασιακό λευκό ψέμα που λέει κανείς για να αποφύγει να πληγώσει τα συναισθήματα κάποιου ή για να μη βρεθεί σε μπελάδες, ένας παθολογικός ψεύτης φαίνεται να λέει ψέματα χωρίς προφανή λόγο. Αυτό μας δυσκολεύει να τον διακρίνουμε.

Αν και το παθολογικό ψέμα έχει αναγνωριστεί ως ζήτημα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, δεν υπάρχει ακόμη ένας σαφής ορισμός της κατάστασης. Ορισμένα παθολογικά ψέματα μπορεί να οφείλονται σε μια ψυχική κατάσταση, όπως η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας (που μερικές φορές ονομάζεται κοινωνιοπάθεια), ενώ άλλοι φαίνεται να μην έχουν κανένα ψυχιατρικό λόγο για τη συμπεριφορά τους.

Advertisment

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του παθολογικού ψεύτη

Παθολογικός ψεύτης είναι κάποιος που λέει ψέματα καταναγκαστικά. Ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για το παθολογικό ψέμα, δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητό γιατί κάποιος θα έλεγε ψέματα με αυτόν τον τρόπο.

Ορισμένα ψέματα φαίνεται να λέγονται για να φανεί ο παθολογικός ψεύτης ως ήρωας ή για να κερδίσει την αποδοχή ή τη συμπάθεια, ενώ από άλλα ψέματα δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα να κερδηθεί. Κάποια στοιχεία από το 2007 υποδηλώνουν ότι θέματα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να προδιαθέτουν κάποιον στο παθολογικό ψέμα.

Το ψυχαναγκαστικό ψέμα είναι επίσης γνωστό χαρακτηριστικό ορισμένων διαταραχών της προσωπικότητας, όπως της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας. Το τραύμα ή οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στο παθολογικό ψέμα, μαζί με μια ανωμαλία στην ισορροπία ορμονών-κορτιζόλης.

Advertisment

Μια μελέτη του 2016 που εξέτασε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν λέμε ψέματα διαπίστωσε ότι όσο περισσότερες αναλήθειες λέει ένα άτομο, τόσο πιο εύκολο και συχνό γίνεται το ψέμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι το προσωπικό συμφέρον φαίνεται να τροφοδοτεί την ανεντιμότητα.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένα το παθολογικό ψέμα, μπορεί να δώσει κάποια εικόνα για το γιατί οι παθολογικοί ψεύτες λένε ψέματα τόσο πολύ και τόσο εύκολα. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συχνά χαρακτηριστικά της κατάστασης.

Τα ψέματα δεν φαίνεται να έχουν σαφές όφελος

Ενώ ένα άτομο μπορεί να πει ψέματα για να αποφύγει μια δυσάρεστη κατάσταση, όπως η αμηχανία ή το να βρεθεί σε μπελάδες, ένας παθολογικός ψεύτης λέει ψέματα ή ιστορίες που δεν έχουν κάποιο αντικειμενικό όφελος. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να το βρίσκουν αυτό ιδιαίτερα απογοητευτικό, επειδή το άτομο που λέει ψέματα δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τα ψέματά του.

Οι ιστορίες που λένε είναι συνήθως δραματικές, περίπλοκες και λεπτομερείς

Οι παθολογικοί ψεύτες είναι σπουδαίοι παραμυθάδες. Τα ψέματά τους τείνουν να είναι πολύ λεπτομερή και πολύχρωμα. Παρόλο που είναι προφανώς υπερβολικές οι λεπτομέρειες, ο παθολογικός ψεύτης μπορεί να είναι πολύ πειστικός.

Συνήθως παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως τον ήρωα ή το θύμα

Μαζί με το ότι γίνονται ο ήρωας ή το θύμα στις ιστορίες τους, οι παθολογικοί ψεύτες τείνουν να λένε ψέματα που φαίνεται να αποσκοπούν στο να κερδίσουν το θαυμασμό, τη συμπάθεια ή την αποδοχή των άλλων.

Μερικές φορές φαίνεται να πιστεύουν τα ψέματα που λένε

Ένας παθολογικός ψεύτης λέει ψέματα και ιστορίες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο συνειδητό ψέμα και την αυταπάτη. Μερικές φορές πιστεύουν τα ίδια τους τα ψέματα. Είναι δύσκολο να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε έναν παθολογικό ψεύτη, ο οποίος μπορεί να μην έχει πάντα συνείδηση των ψεμάτων του. Κάποιοι το κάνουν τόσο συχνά που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μην ξέρουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι παθολογικοί ψεύτες τείνουν επίσης να είναι γοητευτικοί. Είναι εύγλωττοι και ξέρουν πώς να εμπλέκονται με τους άλλους όταν μιλούν. Είναι δημιουργικοί και πρωτότυποι, και γρήγοροι στοχαστές που συνήθως δεν παρουσιάζουν κοινά σημάδια ψεύδους, όπως μεγάλες παύσεις ή αποφυγή της οπτικής επαφής. Όταν τους γίνονται ερωτήσεις, μπορεί να μιλούν πολύ χωρίς ποτέ να είναι συγκεκριμένοι ή να απαντούν στην ερώτηση.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν παθολογικό ψεύτη

Η αναγνώριση ενός παθολογικού ψεύτη μπορεί να είναι βαθιά απογοητευτική, επειδή το ψέμα φαίνεται να είναι άσκοπο. Μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε σχέση και να δυσκολέψει ακόμη και μια απλή συζήτηση με το άτομο. Ακολουθούν μερικές υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε μια συζήτηση με έναν παθολογικό ψεύτη:

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας

Όσο απογοητευτικό κι αν είναι, είναι σημαντικό να μην αφήνετε το θυμό σας να σας κυριεύσει όταν αντιμετωπίζετε έναν παθολογικό ψεύτη. Να είστε υποστηρικτικοί και ευγενικοί, αλλά σταθεροί.

Περιμένετε άρνηση

Κάποιος που λέει παθολογικά ψέματα μπορεί να έχει την τάση να απαντά πρώτα με ένα ψέμα. Αν τον αντιμετωπίσετε για το ψέμα του, οι πιθανότητες είναι ότι θα το αρνηθεί. Μπορεί να εξοργιστούν και να εκφράσουν σοκ από την κατηγορία.

Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για εσάς

Είναι δύσκολο να μην παίρνετε προσωπικά το γεγονός ότι σας λένε ψέματα, αλλά το παθολογικό ψέμα δεν αφορά εσάς. Το άτομο μπορεί να καθοδηγείται από μια υποκείμενη διαταραχή προσωπικότητας, άγχος ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Να είστε υποστηρικτικοί

Όταν μιλάτε στο άτομο για τα ψέματά του, υπενθυμίστε του ότι δεν χρειάζεται να προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει. Δώστε τους να καταλάβουν ότι τους εκτιμάτε γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

Προτείνετε ιατρική βοήθεια

Χωρίς κριτική ή ντροπή, προτείνετε τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας και αφήστε τους να καταλάβουν ότι η πρότασή σας προέρχεται από γνήσιο ενδιαφέρον για την ευημερία τους.

Πηγή:

www.healthline.com/health/pathological-liar

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση