,

Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι διαφορές με το “σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου” και τα σημάδια που μας προειδοποιούν

3 βασικές ενδείξεις που «οδηγούν» σε δυσανεξία στη γλουτένη.

Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι διαφορές με το "σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου" και τα σημάδια που μας προειδοποιούν

Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι έρευνες για το συγκεκριμένο ζήτημα πληθαίνουν. γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για τη δυσανεξία στη γλουτένη. Τα προϊόντα που την περιέχουν είναι πολλά και αποτελούν βασικά στοιχεία της καθημερινής μας διατροφής (σιτάρι, κριθάρι κλπ). Πλέον, με την εξέλιξη του ευρύτερου κλάδου της τεχνολογίας τροφίμων και όχι μόνο, παρατηρούμε πως οι επιστήμονες κατανοούν αυτή τη διατροφική δυσλειτουργία που σίγουρα υπήρχε αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχε όνομα.

Έτσι, βλέπουμε πλέον αρκετούς ανθρώπους να έχουν είτε μια απλή ευαισθησία, είτε δυσανεξία στην πρωτεΐνη αυτή. Η γνώση που έχουμε σήμερα μας επιτρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε το πρόβλημα αυτό και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, βέβαια, ανακύπτουν και εμπόδια όπως σε κάθε τι που κατακτά ο άνθρωπος.

Advertisment

Ένα από τα βασικά σχετικά με τη γλουτένη, είναι πως τα συμπτώματα της δυσανεξίας έχουν αρκετές ομοιότητες με εκείνα του “συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου”. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρεις βασικές ενδείξεις που καλό είναι να λάβετε υπόψιν έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε αν έχετε ενδεχομένως δυσανεξία ή κάτι άλλο παρεμφερές που σας ενοχλεί στη διατροφή σας.

3 βασικές ενδείξεις που «οδηγούν» σε δυσανεξία στη γλουτένη

1. Διαταραχές στο έντερο που επιμένουν

Αν πάσχετε από διάφορες διαταραχές του εντέρου (φούσκωμα, διάρροιες κλπ) οι οποίες επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή είναι ακόμα και χρόνιες, τότε συνίσταται η διενέργεια εξετάσεων. Αν έχετε ήδη κάνει, ίσως θα πρέπει να κάνετε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας.

2. Έλλειψη σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς επιδρά στα τμήματα του εντέρου που απορροφούν αυτού του είδους τα στοιχεία.

Advertisment

3. Οικογενειακό ιστορικό

Αν έχετε παρατηρήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων δυσανεξίας, ή ακόμα και ορισμένες απλές ευαισθησίες σε ομάδες τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, και έχετε στον στενό οικογενειακό σας κύκλο ιστορικό δυσανεξίας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το ελέγξετε. Ακόμη και να μην έχετε εμφανίσει κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα, η πρόληψη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κάτι που πάντα βοηθάει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Taste Atlas: Τα μήλα Ζαγοράς στην πρώτη θέση με τα καλύτερα του κόσμου!
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση