,

7η Μπιενάλε της Αθήνας: Πάνω από 450 έργα καλλιτεχνών φιλοξενούνται σε παλιά κτίρια της πρωτεύουσας

Το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς διεξάγεται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου του 2021.

7η Μπιενάλε της Αθήνας: Πάνω από 450 έργα καλλιτεχνών φιλοξενούνται σε παλιά κτήρια της πρωτεύουσας

Η Μπιενάλε της Αθήνας είναι ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα κάθε δύο χρόνια. Αποτελείται από μια έκθεση μεγάλης κλίμακας και συνοδεύεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις και συγκεκριμένα με διαλέξεις, ομιλίες, εργαστήρια, περφόρμανς και άλλα.

Η φετινή Μπιενάλε είναι η 7η κατά σειρά και διεξάγεται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου του 2021. Ο τίτλος της είναι «Eclipse», δηλαδή έκλειψη και η κεντρική έκθεση φιλοξενεί πάνω από 450 έργα 80 εικαστικών καλλιτεχνών από την Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη. Τρία υπέροχα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου και Πανεπιστημίου) φιλοξενούν το μεγάλο εύρος έργων που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες.

Advertisment

Πρόκειται για κτίρια «αφημένα στην τύχη τους», που όμως αυτό τον καιρό παίρνουν ξανά πνοή και ζωντανεύουν: το εξαώροφο πολυκατάστημα «Fokas» επί της Σταδίου, το ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου Σλήμαν-Μελά, γωνία Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη και το εγκαταλελειμμένο τέως Κακουργιοδικείο της οδού Σανταρόζα (και Σταδίου), που χτίστηκε το 1836 για να στεγάσει αρχικά το βασιλικό/ εθνικό τυπογραφείο.

Το ίδρυμα Onassis που υποστηρίζει αυτό το εκπληκτικό εγχείρημα εξηγεί σε ανακοίνωσή της πώς προκύπτει ο φετινός τίτλος «Eclipse»: «Ο τίτλος της έκθεσης αναδεικνύει την ολοένα και πιο θολή αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα εξαιτίας μιας κατάστασης διαρκούς ρευστότητας την οποία βιώνουμε σήμερα.

Η ECLIPSE ασχολείται με τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ίδια την Αθήνα, μια ανερχόμενη μητρόπολη που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά. Η έκλειψη είναι ένα φαινόμενο επικαλύψεων και συσκότισης αλλά και ένα φαινόμενο κοσμικό.

Advertisment

Η εμπειρία της έκλειψης δρα ως καταλύτης για την επανεπεξεργασία ενός ανεπίλυτου παρελθόντος που μπορεί να τροφοδοτήσει ένα άρρητο παρόν ώστε τελικά να συμβάλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Η Αθήνα λειτουργεί έτσι ως το καταλληλότερο σημείο εποπτείας των εκφάνσεων του χρόνου και του τόπου αλλά και διερώτησης: Βρίσκεται η Δύση σε παρακμή ή σε μια στιγμή σημαντικής μεταμόρφωσης;».

7η Μπιενάλε της Αθήνας: Πάνω από 450 έργα καλλιτεχνών φιλοξενούνται σε παλιά κτήρια της πρωτεύουσας

Το άνοιγμα της της 7ης Μπιενάλε της Αθήνας (Athens Biennale) την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 χαιρέτισε ο  υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,  ο καλλιτεχνικός διευθυντής της  Μπιενάλε της Αθήνας, Poka-Yio, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάσση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Ο κος Γιατρομανωλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε σχετικά με το διεθνές εύρος που λαμβάνει φέτος η 7η Μπιενάλε της Αθήνας: «Η προσέγγιση της φετινής Μπιενάλε με πολλούς καλλιτέχνες από διάφορα μέρη, ουσιαστικά δίνει έναν χαρακτήρα στην Αθήνα τον οποίο γνωρίζουμε ότι διαθέτει.

Παρότι ευρωπαϊκή πόλη, η Αθήνα δεν έχει το βάρος της αποικιοκρατίας του παρελθόντος κι αυτό της δίνει μια ελευθερία να συζητά τέτοια θέματα. Επίσης, παρότι μεσογειακή, δεν έχει το στίγμα του οριενταλισμού που κι αυτό της δίνει μια δυνατότητα συζήτησης. Χωρίς να είναι λευκός καμβάς, αυτή η πόλη θεωρώ ότι δίνει χώρο και χρόνο να διαμορφωθούν νέες συζητήσεις και νέα αφηγήματα. Εφέτος αυτό κάνει η Έκλειψη».

Με τη σειρά της η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση εξήγησε: «Καλούμαστε αυτή τη στιγμή να δώσουμε μια εικόνα της Αθήνας που πρέπει να είναι δημοκρατική, να είναι ανοιχτή να δέχεται και, κυρίως, να αναγνωρίζει την παρουσία ανθρώπων που αυτή τη στιγμή είναι αόρατοι.

Με δράσεις όπως η ECLIPSE της Μπιενάλε της Αθήνας. Θέλουμε να δώσουμε μια συμπυκνωμένη εικόνα του κόσμου που ζούμε, για να αντιληφθούμε πού βρισκόμαστε. Να ενοχλήσουμε ως «σωκρατική μύγα» εκείνους που θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την ασφάλεια της ουδετερότητας. Και να πούμε ότι τελικά, χίλιες φορές να πληρώνουμε το κόστος της ελευθερίας παρά το κόστος της ασφάλειας».

Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα πατώντας εδώ

Πηγές:

Με πληροφορίες από culturenow.gr και www.onassis.org

Κεντρική φωτογραφία: OHDANCY – Έργο της Ζουζάνα Τσέμπατουλ 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σπάνιο δακτυλογραφημένο αντίγραφο του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» πωλείται 1,25 εκ. δολάρια
Αποκαλύφθηκε η νέα τοιχογραφία της Στέγης: «Μια Γυναικεία Φιγούρα με Κόκκινη και Μοβ Φορεσιά»
Επιστρέφει και φέτος η «Γιορτή του Σινεμά» |Ποιες ταινίες θα μπορείτε να δείτε με 2 ευρώ!
An Unfinished Journey: Προβολή ντοκιμαντέρ για το έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση