Times Λονδίνου: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να επιστραφούν»

Μια ξαφνική αλλαγή της στάσης τους σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα έκαναν μετά από χρόνια, οι Times του Λονδίνου!

Times Λονδίνου: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Αθήνα και πρέπει να επιστραφούν»

Μια ξαφνική αλλαγή της στάσης τους σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα έκαναν μετά από χρόνια, οι Times του Λονδίνου. Σε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο τους με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά», τάσσονται καθαρά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Με υπότιτλο «Η υπόθεση για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική», οι Times δηλώνουν πλέον απερίφραστα ότι, αλλάζουν γνώμη ύστερα από 50 χρόνια όπου υποστήριξαν τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση τους που ήταν κατά της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Advertisment

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο:

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη επιστροφή του θραύσματος Fagan του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το συγκεκριμένο θραύσμα αποτελεί κομμάτι του λίθου VI της ανατολικής ζωοφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται καθιστοί οι Ολύμπιοι θεοί και παρακολουθούν την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την προστάτιδα της Αθήνας. Στο τμήμα αυτό απεικονίζονται τα κάτω άκρα της θεάς του κυνηγιού, Αρτέμιδας καθώς κοιτάζει την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχονται προς τον μεγάλο ναό.

Advertisment

Οι Times θυμήθηκαν με αφορμή την επιστροφή αυτή από την Ιταλία, μια παρόμοια συμφωνία που επιχειρήθηκε να γίνει με το Βρετανικό Μουσείο και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, όπου σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Μαρμάρων, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με κάποια από τα πολυτιμότερα κλασικά αντικείμενά της που δεν εκτίθενται μόνιμα.

Δυστυχώς, η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε καθώς η Βρετανία επέμεινε στη θέση της ότι τα Μάρμαρα είχαν αγοραστεί και όχι λεηλατηθεί και ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο διότι αποτελούν ιδιοκτησία του. Προσπάθησε μάλιστα να ενισχύσει τη θέση της λέγοντας ότι η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του Παρθενώνα ενώ τα Ελγίνεια έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση επειδή βρίσκονται σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, εκείνο του Βρετανικού Μουσείου.

Ο αρθρογράφος δεν διστάζει να τονίσει ότι «Όχι μόνο τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν ήδη υποστεί ζημιές από ακατάλληλο καθαρισμό στη Βρετανία, αλλά η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά και όπου τα μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο».

Επισημαίνει επίσης ότι, τα Ελγίνεια Μάρμαρα στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα και ότι η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία, καθώς η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις φιλίες της με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση