, ,

Ο 90χρονος ψαράς που συλλέγει πλαστικό από τον ωκεανό εδώ και δύο δεκαετίες (Βίντεο)

Η Dana Frankoff, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε να καταγράψει τον αγώνα του Nyo σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Voice Above

Ο 90χρονος ψαράς που συλλέγει πλαστικό από τον ωκεανό εδώ και δύο δεκαετίες (Βίντεο)

Κοιτάζοντας τα μάτια του Wayan Nyo και τις ρυτίδες στο πρόσωπό του, καταλαβαίνεις σχεδόν αμέσως ότι έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστεί. Είναι ένας 90χρονος ψαράς που ζει στην Ινδονησία και είναι μέρος ενός όμορφου πολιτισμού που είναι εξαιρετικά παθιασμένος με την προστασία του ωκεανού.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και των δεκαετιών που ακολούθησαν, ο Nyo πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο νερό. Κάθε μέρα, μάζευε τα δίχτυα του και τους σάκους με το πλέγμα του για να στήσει το μικρό του σκάφος στις ακτές του Μπαλί. Εκεί άκουγε τα κύματα, διάβαζε τον καιρό, εντόπιζε τα ψάρια και μάθαινε το ρυθμό των ωκεάνιων ρευμάτων. Τα γαλαζοπράσινα νερά ήταν κάποτε μια προνομιακή τοποθεσία για ψάρεμα – ωστόσο, τα τελευταία 21 χρόνια, ο ψαράς έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή του ατελείωτου πλαστικού από τον ωκεανό.

Advertisment

Η σκηνοθέτης Dana Frankoff, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε να καταγράψει τον αγώνα του Nyo σε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο Voice Above Water. Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στην ιστορία του πώς ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί τους πόρους του για να κάνει τη διαφορά. Η ταινία περιγράφει το ταξίδι ενός ανθρώπου που μετέτρεψε το επάγγελμα του ψαρά σε επάγγελμα καθαρισμού του ωκεανού, ώστε οι μελλοντικές γενιές που θα έρθουν να μπορούν και πάλι να ψαρεύουν και να τρέφουν τις οικογένειες και την κοινότητά τους.

Η σύντομη αλλά δυνατή ταινία έχει κερδίσει μέχρι στιγμής έναν μακρύ κατάλογο πολλών βραβείων, μεταξύ των οποίων το πρόσφατο βραβείο «First Time Film» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ωκεανών 2021 και το βραβείο «Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου San Luis Obispo 2021. Η Frankoff, ο οποίος είναι εξίσου παθιασμένος με την προστασία της θάλασσας και την προώθηση βιώσιμων αλλαγών στον κόσμο, λέει ότι η ιστορία του Wayan είναι μια «υπενθύμιση ότι αν όλοι παίξουμε το ρόλο μας μπορούμε να πετύχουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς τους ίδιους». Ο ψαράς και η δέσμευσή του για την καταπολέμηση της ρύπανσης των υδάτων στην Ινδονησία είναι αναμφίβολα εμπνευσμένη.

Advertisment

VOICE ABOVE WATER from Dana Frankoff on Vimeo.

Πηγή:

mymodernmet.com/fisherman-collects-ocean-pollution

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση