Αναπνοή: Είναι κάτι που πιθανόν να μην το έχετε αναλύσει εις βάθος. «Απλώς συμβαίνει, όπως και κάθε άλλη φυσική διαδικασία του οργανισμού» ενδεχομένως να σκέφτεστε. Και όμως, η ανάσα ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή, με εκείνη την έκρηξη ενέργειας και πρωτόγνωρης ορμής που μας μεταμορφώνει στην καλύτερη εκδοχή μας, ωθώντας μας να πραγματοποιήσουμε άλματα, να συνδεθούμε με τις απεριόριστες δυνατότητες μας και να κατακτήσουμε την αυτοπραγμάτωση.
Η επιστήμη της αναπνοής
Ο James Nestor στο αποκαλυπτικό best seller των New York Times Ανάσα μας μυεί με εκπληκτική μαεστρία και σπάνια μεθοδικότητα στην επιστήμη της αναπνοής, μια επιστήμη που μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητά της καθημερινότητάς μας αν την κατανοήσουμε σε βάθος, μετατρέποντάς την σε πολύτιμό σύμμαχό μας.
Advertisment
Ο συγγραφέας μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τον καταλυτικό ρόλο της αναπνοής στην υγεία και την ευεξία μας. Οι αναπνευστικές τεχνικές που παρατίθενται μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στον κόσμο της εσωτερικής αναγέννησης, σε μια διαδικασία απλή όσο και ανατρεπτική.
Το κλειδί της θεραπείας μας
Είναι λοιπόν πράγματι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη η ποιότητα της ζωή μας με την ίδια την αναπνοή και πόσο σωστά αναπνέουμε; Η δυτική επιστήμη είχε για πολλά χρόνια θέσει στο περιθώριο τη συγκεκριμένη διαδικασία του οργανισμού μας, ωστόσο οι λίγοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν εντατικά με το ζήτημα ανακάλυψαν ότι οι μακροχρόνιες διαδικασίες της ανθρώπινης εξέλιξης προκάλεσαν μια σημαντική επιδείνωση του τρόπου που αναπνέουμε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων -περίπου το 90% για την ακρίβεια- δεν αναπνέει σωστά.
Advertisment
Μπορεί όμως η αναπνοή να αποτελέσει το κλειδί για τη θεραπεία από μακροχρόνιες ασθένειες; Η απάντηση είναι καταφατική. Ερευνητές απέδειξαν πως παθήσεις όπως το άσθμα, το άγχος, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η ψωρίαση και άλλες δύνανται να ελεγχθούν ή ακόμη και να ιαθούν αν απλώς αλλάξουμε τον τρόπο που εισπνέουμε και εκπνέουμε. Οι παραπάνω έρευνες υπήρξαν ανατρεπτικές καθώς έρχονταν σε σύγκρουση με τις παγιωμένες πεποιθήσεις της δυτικής επιστήμης.
Μαθαίνοντας από την αρχή να αναπνέουμε
Και αν η αναπνοή αποδεικνύεται τόσο θεμελιώδης για την ψυχική και σωματική μας υγεία, είναι εφικτό να μάθουμε από την αρχή να αναπνέουμε ή πρόκειται για μια αυτόματη και ασυνείδητη διαδικασία στην οποία ελάχιστα έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε; Η αλήθεια είναι πως οι τεχνικές της θεραπευτικής αναπνοής εφαρμόζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως πρακτικές του ινδουισμού, του βουδισμού, του χριστιανισμού και άλλων θρησκειών.
Η βλαπτική επίδραση της στοματικής αναπνοής
Πώς ακριβώς θα μυηθούμε στις τεχνικές της θεραπευτικής αναπνοής; Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και εξάσκηση. Και φυσικά χρειάζεται να ξεχάσουμε τη στοματική αναπνοή. Αξιοσημείωτο είναι πως όταν το 1990 ο δρ Τζον Ντούιλαρντ πείστηκε πως η στοματική αναπνοή βλάπτει τους αθλητές του, προκειμένου να το αποδείξει διεξήγαγε ένα πρωτότυπο πείραμα.
Συγκεκριμένα, καλωδίωσε μια ομάδα από επαγγελματίες ποδηλάτες με αισθητήρες που παρακολουθούσαν τον καρδιακό και αναπνευστικό τους παλμό και ύστερα τους έβαλε να προπονηθούν σε στατικό ποδήλατο.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπίστωσε πως όταν οι αθλητές ανέπνεαν από το στόμα ασθμαίναν και αγκομαχούσαν ενώ όταν ανέπνεαν αποκλειστικά από τη μύτη ο καρδιακός ρυθμός παρέμενε σταθερός από την αρχή ως το τέλος, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στην ένταση της άσκησης.
Στοματική αναπνοή και παιδιά
Οι ανακαλύψεις για τις βλαβερές συνέπειες της στοματικής αναπνοής δεν τελειώνουν εδώ. Ο δρ. Κρίστιαν Γκιλμίνο, ερευνητής στο Στάνφορντ, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν βαριά αναπνοή, ελαφρύ ροχαλητό ή αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια ήταν πιο επιρρεπή στις διαταραχές διάθεσης, στις μαθησιακές δυσκολίες, στην αρτηριακή πίεση κλπ. Μάλιστα, μια ιαπωνική έρευνα του 2013 κατέληξε στο πόρισμα πως η στοματική αναπνοή διατηρεί τα επίπεδα οξυγόνου στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη ΔΕΠΥ.
Χωρητικότητα πνευμόνων και προσδόκιμο ζωής
Τα αναρίθμητα οφέλη της ρινικής αναπνοής για την υγεία μας αρχίζουν να γίνονται ευρύτερα γνωστά τα τελευταία χρόνια. Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν πλέον ό,τι οι αρχαίοι Θιβετιανοί αντιλαμβάνονταν ενστικτωδώς, πως οι πλήρεις αναπνοές αποτελούν κυριολεκτικά μονάδα μέτρησης της ικανότητας επιβίωσής μας. Αξιοσημείωτο είναι πως η μελέτη Φλέμινγκτον, που διήρκησε 70 χρόνια και είχε ως αντικείμενο τις καρδιακές παθήσεις, κατέληξε στη διαπίστωση πως η χωρητικότητα των πνευμόνων σχετίζεται άρρηκτα με το προσδόκιμο επιβίωσης.
Κάθε ανάσα μια ευκαιρία μεταμόρφωσης
Ο συγγραφέας μας διηγείται την προσωπική μας ιστορία, που μετριέται με τις ανάσες μας. Και αν η εισπνοή και η εκπνοή μπορούν να μεταμορφώσουν την ψυχική και σωματική μας κατάσταση, αρκεί μια βουτιά στον βυθό της θεραπευτικής διαδικασίας τους προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια επανεκκίνηση ζωής.
Ένα σύνολο από μελέτες της πνευμονολογίας, της ψυχολογίας και της βιοχημείας αλλά και αρχαίες αναπνευστικές πρακτικές μας αφυπνίζουν και μας εκπαιδεύουν στη ζωή που ανέκαθεν ονειρευόμασταν. Χαλαρώνουμε και αναπνέουμε συνειδητά λοιπόν ενώ σταδιακά επανασυνδεόμαστε με εκείνο το υγιές κομμάτι μέσα μας που είναι ικανό για τις πιο θαυμαστές υπερβάσεις. Το ελιξίριο της ζωής λέγεται ανάσα και εμείς το κατακτούμε, αποκτώντας επίγνωση των μυστικών του.
Το βιβλίο Ανάσα του James Nestor κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα