,

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία | Επιλογές που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Key books

Η ευτυχία δεν είναι ένα στιγμιαίο συναίσθημα, αλλά μια κατάσταση που μπορούμε να διατηρήσουμε.

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία | Επιλογές που ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Key books

Όσο νέοι ή και μεγαλύτεροι αν είμαστε, ο καθένας μας έχει αναρωτηθεί σε διαφορετικές φάσεις της ζωής σχετικά με το τι είναι η ευτυχία και πώς μπορεί αυτή να βρεθεί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το ζήτημα της ευτυχίας έχει απασχολήσει διαχρονικά όλους τους μεγάλους διανοητές και δημιουργούς, από τον Αριστοτέλη έως και τον Ουγκώ.

Η ευτυχία, λοιπόν, αναλύεται και μέσα από σύγχρονα βιβλία, που μας βοηθούν να βρούμε τρόπους στην καθημερινότητά μας να την απολαύσουμε. Γιατί η ευτυχία, δεν είναι ένα στιγμιαίο συναίσθημα, αλλά μια κατάσταση που μπορούμε να διατηρήσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, πέντε βιβλία, τα οποία προτείνουν ποικίλους τρόπους να εντοπίσουμε την ευτυχία γύρω μας. Εμείς, μένει να διαλέξουμε ποιος είναι ο τρόπος που μας ταιριάζει.

Advertisment

«Σου αξίζει να ευτυχήσεις» – Αγνή Μαριακάκη

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία

Αν αισθάνεσαι ότι σε κυνηγάει το παρελθόν σου, όσο μπροστά κι αν προχωράς, η Αγνή Μαριακάκη έχει τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης αυτού του αισθήματος. Για να ευτυχήσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνεις θηριοδαμαστής του παρελθόντος σου. Έτσι μόνο θα καταφέρεις να μη βλέπεις πλέον τον εαυτό σου ως απόρροια γεγονότων: αλλάζοντας, δηλαδή, το σκεπτικό σου. Η εσωτερική μας μεταμόρφωση έρχεται με τη μετατροπή των βιωμάτων μας σε εφόδια για μια ευτυχισμένη ζωή.

«Να ζεις την κάθε σου μέρα συνειδητά, αν θέλεις να μην αναρωτιέσαι που πήγαν τα χρόνια σου. Το πρωί που ξυπνάς δώσε ένα λεπτό στον εαυτό σου να συνδεθεί με την ημέρα, να νιώσει ζωντανός κι έτοιμος να ζήσει με νόημα αυτό που ξεκινά».

Advertisment

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

«Ζήσε σαν Καλλιτέχνης» – Austin Kleon

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία

Ίσως για τη διασφάλιση της ευτυχίας σου να χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Η ζωή του καλλιτέχνη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Κι αν πιστεύεις ότι δεν σου ταιριάζει, τότε μάλλον δεν έχεις αφήσει μέχρι σήμερα τον Austin Kleon να μπει στη ζωή σου.

Για τους καλλιτέχνες της ζωής που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να ακολουθήσουν όλα τα βήματα του Kleon, υπάρχει στην αρχή του βιβλίου και η λίστα «Πώς να είσαι χαρούμενος»:

– Διάβαζε παλιά βιβλία

– Κάνε μεγάλους περίπατους

– Παίξε πιάνο

– Κάνε τέχνη με τα παιδιά

– Δες σαχλές κωμωδίες

– Άκου σόουλ μουσική

– Γράψε ημερολόγιο

– Πάρε έναν υπνάκο

– Κοίτα το φεγγάρι

– Φτιάξε γελοίες λίστες

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

«Εὖ» – Λεωνίδας Καραΐσκος

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία

Και πώς να μη συμπεριλαμβάναμε στη λίστα μας το βιβλίο του Λεωνίδα Καραΐσκου, όταν αυτί έχει για τίτλο τα δύο πρώτα γράμματα της ευτυχίας; Στο «Εὖ» ανακαλύπτεις πως η ευτυχία είναι κάτι που βρίσκεις στην καθημερινότητά σου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να την εντοπίσεις. Και σίγουρα δεν μπορείς να την εντοπίσεις στις γνώμες των άλλων (Ο Καραΐσκος μάς το επισημαίνει και αυτό).

«Να σκάβεις με πάθος, βαθιά, εκεί που τελικά αποφάσισες να καλλιεργήσεις. Να βρίσκεις συνεργάτες να σκάβετε μαζί. Εκεί που σταματά ο ένας, να συνεχίζει ο άλλος».

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

«Ευτυχείτε» – Βασίλης Τσακίρογλου

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία

Αν πάλι, έχεις κουραστεί από οδηγούς αυτοβοήθειας και λοιπές συμβουλές, μάλλον αυτό που χρειάζεσαι είναι κάτι το ανατρεπτικό, έως και αφοριστικό. Τέτοιο είναι το βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου «Ευτυχείτε», στο οποίο θα βρεις ιδέες που θα σε κάνουν να πεις «επιτέλους, κάποιος το ‘πε». Ορίστε δύο ενδεικτικές:

«Το «Μ’ αγαπάς;» είναι το πιο κοινό και πιο άκυρο ερώτημα από καταβολής ανθρώπινης σκέψης. Αν αναρωτιέσαι, δεν έχεις καταλάβει, αν δεν έχεις καταλάβει, δεν έχεις δικαίωμα να ρωτάς».

«Το γιατί βασανιζόμαστε συχνά μπορεί να έχει μία και μόνη απάντηση: Γιατί κάποιος άλλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του».

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

«10% Πιο Ευτυχισμένος» – Dan Harris

Βρες την ευτυχία με 5 βιβλία

Κι αν αισθάνεσαι ότι σου λείπει λίγη παραπάνω ευτυχία, τότε ίσως η λύση να είναι ο διαλογισμός. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον αγνοείς ή ακόμα και τον απορρίπτεις. Είσαι ένας σύγχρονος άνθρωπος, σαν τον Dan Harris. Ο Dan Harris όμως, στράφηκε στον διαλογισμό τη στιγμή που το μυαλό του στράφηκε εναντίον του: μετά από μια κρίση πανικού. Το μυαλό του, που λίγο πιο πριν είχε ήδη καταφέρει να τον ανεβάσει στην κορυφή του επαγγέλματός του.

«Ζούμε τη ζωή μας με βάση τι μας αρέσει και τι απεχθανόμαστε. Με τον διαλογισμό, αντί να υποκύπτεις σε αυτές τις βαθιά ριζωμένες εξαρτήσεις του μυαλού, απλώς παρατηρείς ό,τι αναδύεται στον νου σου χωρίς να ασκείς κριτική».

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση