, ,

Ένα συγκεκριμένο είδος χαμόγελου μπορεί να αποκαταστήσει σχέσεις που έχουν πληγεί από δυσπιστία

Οι ανεπαίσθητες διαφορές σε ένα χαμόγελο μπορεί να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις αλληλεπιδράσεις μας.

Ένα συγκεκριμένο είδος χαμόγελου μπορεί να αποκαταστήσει σχέσεις που έχουν πληγεί από δυσπιστία

Το χαμόγελο είναι το κλειδί που ανοίγει χίλιες πόρτες, αλλά το να το χρησιμοποιείς σε κάθε περίσταση χωρίς να γνωρίζεις τον τρόπο χρήσης του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αναφέρει μια νέα μελέτη που έρχεται από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών.

Λένε ότι χρειάζονται 400 μύες για να χαμογελάσουμε, έτσι, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ διαπίστωσαν ότι οι λεπτές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο χαμογελούσε ένα άτομο είχαν όχι και τόσο λεπτές επιπτώσεις στις απόψεις που είχαν οι συμμετέχοντες στο πείραμα για το άτομο αυτό.

Advertisment

«Το να χαμογελάς σε ένα άλλο άτομο δεν οδηγεί πάντα σε εμπιστοσύνη και συνεργασία», δήλωσε η Δρ Στέφανι Κάρπεντερ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οι ανεπαίσθητες διαφορές σε ένα χαμόγελο μπορεί να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στο αν οι άνθρωποι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και επιλέγουν να συνεργαστούν. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που χαμογελάτε σε μια καλή ή κακή κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το αν οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται».

Ενώ έπαιζαν μια σειρά τυχερών παιχνιδιών με χρήματα, όπως αυτά που απαιτούν εμπιστοσύνη για να δημιουργηθεί κέρδος και για τους δύο παίκτες, ή που μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερο κέρδος σε ένα μόνο άτομο που είναι πρόθυμο να εξαπατήσει, το άτομο που συμμετείχε στο πείραμα εμφάνισε αρχικά μη συνεργάσιμη συμπεριφορά και έτσι προκάλεσε απώλεια εμπιστοσύνης ή σιγουριάς στο συμπαίκτη του.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χαμόγελου που το υποκείμενο επέδειξε στο τέλος του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες άλλαξαν τις προσδοκίες τους για το πώς θα συμπεριφερόταν το υποκείμενο κατά τη διάρκεια του επόμενου παιχνιδιού.

Advertisment

Χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά χαμόγελα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανταμοιβή, κυριαρχία και συσχέτιση. Μετά από αναξιόπιστη ή μη συνεργάσιμη συμπεριφορά, ένα χαμόγελο ανταμοιβής – ένα μεγάλο χαμόγελο που φτάνει ως τα αυτιά, σαν παιδί που πήρε το παγωτό για το οποίο παρακαλούσε – και ένα χαμόγελο κυριαρχίας, ένα χαμογελαστό σημάδι ανωτερότητας, προκάλεσαν πολύ λίγη εμπιστοσύνη, χαμηλές προσδοκίες αλλαγής συμπεριφοράς και θετικότητα σε σύγκριση με μια εντελώς ουδέτερη έκφραση ή ένα βλέμμα λύπης, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές τα χαμόγελα μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη πιο ισχυρά αρνητικά συναισθήματα.

Ωστόσο, το χαμόγελο «συσχέτισης», το οποίο φαίνεται να έχει μια υποψία λύπης, όπως το χαμόγελο που μπορεί να εκφράσει κάποιος αφού παρηγορήσει έναν αγαπημένο φίλο, δημιούργησε την επιθυμία να αποκατασταθεί η διαταραγμένη σχέση και να εμπιστευτεί το άτομο που μόλις είχε κάνει κάτι άδικο.

«Σκεφτείτε τους κακούς των ταινιών, για παράδειγμα στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ», δήλωσε η Δρ Magdalena Rychlowska από το Πανεπιστήμιο Queen’s, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognition and Emotion. «Συχνά χαμογελούν όταν κάτι κακό έχει συμβεί ή πρόκειται να συμβεί. Αυτό το πλαίσιο κάνει αυτά τα κατά τα άλλα χαρούμενα και φυσιολογικά χαμόγελα να μοιάζουν απειλητικά και δυσάρεστα».

Και προσθέτει: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν τη δύναμη των ανεπαίσθητων εκφράσεων του προσώπου και τις θετικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα χαμόγελο συσχέτισης/συνεργασίες σε δύσκολες καταστάσεις. Αναδεικνύει επίσης τη σημασία του κοινωνικού πλαισίου – ένα χαρούμενο χαμόγελο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως σήμα αξιοπιστίας σε ένα περιβάλλον μπορεί, σε ένα άλλο περιβάλλον, να θεωρηθεί ως απόδειξη κακών προθέσεων».

Η κυριαρχία του χαμόγελου, λοιπόν, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεφύγετε από δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις, ενώ η έλλειψή του μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπείτε σε αυτές.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/scientists-have-determined-that-certain-smiles-damage-trust-while-others-can-repair-it

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση