,

Ξετυλίγοντας το μίτο του εσωτερικού μας κόσμου: Η ψυχολογία της καθημερινότητας

Είναι γεγονός ότι τη σημερινή εποχή γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες γεγονότων που προκαλούν έντονα συναισθήματα, ωστόσο πρέπει να πιάσουμε το νήμα απ' την αρχή...

Ξετυλίγοντας το μίτο του εσωτερικού μας κόσμου: Η ψυχολογία της καθημερινότητας

Είναι γεγονός ότι τη σημερινή εποχή γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες γεγονότων που προκαλούν έντονα συναισθήματα, ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει να πιάσουμε το νήμα απ’ την αρχή και να το ξετυλίξουμε βήμα-βήμα προσπαθώντας μέσα απ’ αυτό το ταξίδι κειμένων να αναλύσουμε μια ποικιλία θεμάτων που ενδιαφέρουν όλους μας.

Ο στόχος είναι να οδηγηθούμε, μέσα από τον προβληματισμό και την ανάλυση, σε ωφέλιμα συμπεράσματα και κατανόηση που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε κρίσιμους γρίφους στη καθημερινότητα μας. Η ψυχολογία δεν θα ήταν σημαντική ως επιστήμη αν δεν είχε αυτό το σκοπό. Η βελτίωση των στοιχείων που συνθέτουν τη προσωπικότητα μας κι η μετουσίωση εκείνων που προκαλούν εσωτερική αναστάτωση είναι το επόμενο βήμα που θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο. Θα συνδυάζουμε κάθε φορά το θεωρητικό κομμάτι με πρακτικές ώστε να μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα συζητάμε στον εαυτό μας, σε σχέση με τους άλλους, τα γεγονότα, τα πράγματα και τις καταστάσεις.

Advertisment

Μιλώντας για ψυχική υγεία το μυαλό μας συνειρμικά ανασύρει διάφορες λέξεις όπως: γαλήνη, ηρεμία, χαρά, ευτυχία, που όλες έχουν ενδόμυχα έναν κοινό παρονομαστή: την επιθυμία.

Στην ουσία, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχει καμία συναισθηματική διαταραχή που δεν συνδέεται με την ματαίωση μιας επιθυμίας. Φαινομενικά αυτό στο οποίο αποδίδουμε την αιτία μπορεί να είναι μια πιθανή απώλεια, ενός αγαπημένου προσώπου ή ενός αντικειμένου, μπορεί να είναι ένας φόβος ό,τι κι αν τον προκαλεί, μπορεί ακόμη να είναι θυμός, οργή, μίσος ή οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο όλα τα προηγούμενα είναι το προπέτασμα καπνού που κρύβει μια επιθυμία. Επιθυμία να έχω! Επειδή είμαι μέσα από αυτό που έχω ή επιθυμώ να έχω.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να αποκαλύψετε όλες τις επιφανειακές και βαθιές επιθυμίες σας σε όλο το φάσμα της εξελικτικής σας πορείας σ’ αυτή τη ζωή. Πιάστε μολύβι και χαρτί ή ένα μαγνητόφωνο και γράψτε ότι μπορείτε να θυμηθείτε από το σήμερα μέχρι το μακρινό χθες που αφορά τα θέλω σας. Δεν έχει σημασία αν κάποια απ’ αυτά αφέθηκαν ξεχασμένα στο παρελθόν ή άλλαξαν μορφή. Δεν έχει σημασία πόσο μικρά ή μεγάλα ήταν. Το κυριότερο είναι πόσο συναίσθημα επενδύθηκε σ’ αυτά και τι εντύπωση χαράχτηκε μέσα σας. Το σπουδαιότερο όμως απ’ αυτά είναι όλα εκείνα στα οποία έχετε εναποθέσει την ύπαρξη σας. Εκείνα που αν δεν ικανοποιηθούν θα σας αφήσουν μια πικρή γεύση στο στόμα ή ακόμη θα σας γεμίσουν θυμό και παράπονα. Προσδιοριζόμαστε και καθοδηγούμαστε από τις έντονες επιθυμίες μας ειδικά όταν αυτές έχουνε μετουσιωθεί σε ”ανάγκες”.

Advertisment

Κατόπιν προσπαθήστε να θυμηθείτε αν έχετε βιώσει έντονες ενδοψυχικές συγκρούσεις. Συγκρούσεις κατά τις οποίες δυο επιθυμίες πολύ δυνατές φαινομενικά ή πραγματικά είναι αντίρροπες με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση. Αν δεν είναι εφικτή μια τέτοια προσέγγιση τότε καταγράψτε αν βιώσατε έντονη εσωτερική σύγκρουση ανεξάρτητα αν πίσω της κρύβονται κάποιες επιθυμίες. Ο ”εσωτερικός ένοχος” θα αποκαλυφθεί σε δεύτερο χρόνο.

Πρέπει να μεταφέρουμε στην συνειδητότητά μας, στο φως της επίγνωσης μας εν ολίγοις, δύο κρίσιμα σημεία: το εξωτερικό ερέθισμα και τον εσωτερικό ”υποδοχέα”. Όταν αυτά τα δύο συναντώνται προκαλείται μια ανάφλεξη που την βιώνουμε ως συναίσθημα. Αν δεν συμβεί αυτό τότε το ερέθισμα περνάει αδιάφορο για μας. Εμείς όμως θα ασχοληθούμε με εκείνα που είναι άμεσα ενδιαφέροντα. Η συμπεριφορά ενός γονέα, ή ενός συντρόφου, για παράδειγμα, δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία αν δεν αγγίζει μέσα μας μια επιθυμία- ”ανάγκη”.

Συνεχίζεται…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση