,

Ο λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα – Ο Αρκτούρος φιλοξενεί το είδος που είναι υπό εξαφάνιση

Ανθρωπογενείς ήταν οι παράγοντες που προκάλεσαν την τραγική μείωση του πληθυσμού του.

Ο λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα – Ο Αρκτούρος φιλοξενεί το είδος που είναι υπό εξαφάνιση

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αιλουροειδές που έχει αποκτήσει την αίγλη «μύθου» καθώς σπάνια κανείς το συναντά στα ελληνικά δάση. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο στη χώρα μας μετά την αρκούδα και το λύκο. Υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι λιγότεροι από 50 λύγκες ζουν στα σύνορα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα. Κατά τον 19ο αιώνα όμως φαίνεται πως ο πληθυσμός της εκτεινόταν μέχρι και σε σημεία της Πελοποννήσου.

Ποιος είναι ο λόγος που μειώθηκε δραματικά ο πληθυσμός τους; Ο λύγκας εξαρτάται κατά βάση από τις δασικές εκτάσεις, αφού εκεί κρύβεται και βρίσκει τα θηράματά του. Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των πυκνών δασών έθεσε το σπάνιο πια ζώο υπό εξαφάνιση. Αυτό σε συνδυασμό με τα τροχαία και το λαθροκυνήγι έκανε ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση του λύγκα. Ένα άλλο στοιχείο είναι η μεγάλη εξόντωση μικρών οπληφόρων, κυρίως ζαρκαδιών και αγριόγιδων, που ήταν μεγάλο κομμάτι της τροφής του.

Advertisment

Ωστόσο, ο Αρκτούρος κάνει τεράστιες προσπάθειες να επαναφέρει το ζώο στη χώρα μας. Έτσι, τώρα οι επισκέπτες θα έχουν ευκαιρία να παρατηρήσουν στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Πάρκο του Αρκτούρου 3 λύγκες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο προστατευμένο αυτό μέρος από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο έπαψε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Συγκεκριμένα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11) και η Μίσσι (2 ετών) έκαναν το μακρύ ταξίδι μαζί με 4 λύκους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον».

Εκτός από το αυτό το πολύτιμο εγχείρημα, η οργάνωση έχει επικεντρωθεί και στην έρευνα σε πεδίο και γι’ αυτό έχει εγκαταστήσει αυτόματες κάμερες σε βουνά της Φλώρινας, καθώς στόχος είναι η καταγραφή πιθανής παρουσίας λυγκών στην περιοχή. Επιπλέον, πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές ενημερώσεις και άλλες στρατηγικές προστασίας του ζώου. Εντατικές προσπάθειες γίνονται επίσης εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, όπως στη Σλοβενία, για επαναφορά και προστασία του είδους, με αρκετά ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Advertisment

Το μέλλον του λύγκα στη χώρα μας είναι αβέβαιο, όμως ο Αρκτούρος κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να προστατεύσει και αυτό το είδος κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες εξόντωσης και συρρίκνωσης του πληθυσμού του.

Πηγή:

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση