,

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν. Σε ποιες περιοχές έχουν εμφανιστεί

Την εμφάνισή τους ήδη από τον Απρίλιο έχουν κάνει οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες το 2023.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν. Σε ποιες περιοχές έχουν εμφανιστεί

Την εμφάνισή τους ήδη από τον Απρίλιο έχουν κάνει οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες το 2023, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν έντονη παρουσία στο Ιόνιο και την Αττική.

Σημειώνεται ότι, το 2022 ήταν το πρώτο καλοκαίρι στο οποίο σημειώθηκε έξαρση μωβ μεδουσών στο Ιόνιο και το δεύτερο καλοκαίρι για το Αιγαίο. Όσον αφορά στις περιοχές του Ιουνίου, η τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα που σημειώθηκε την περίοδο του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα επέφερε μεγάλη αύξηση του φαινομένου στο Ιόνιο, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητα.

Advertisment

«Για το 2023 εκτιμάται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για Κρήτη ίσως η δυτική πλευρά να δει λίγο περισσότερες απ’ ότι πιστεύουμε ότι θα έχει, όπως και για Νότια Πελοπόννησο», αναφέρει το biodiversitygr.org. Για το Ιόνιο αναμένονται λίγο-πολύ τα ίδια με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, οι λουόμενοι και οι λουόμενες δεν χρειάζεται να ανησυχούν από τώρα, γιατί όπως επισημαίνεται «πάντα όλα εξαρτώνται στον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα».

Δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών:

Advertisment

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν. Σε ποιες περιοχές έχουν εμφανιστεί

Με πληροφορίες από www.cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ | Η μεγαλύτερη εισβολή από το 1803
Απειλείται με εξαφάνιση το 21,5% των ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας
Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση