«Second Sun»: Ένα ιστιοφόρο από φύκια και πλαστικά φιλικό με το θαλάσσιο περιβάλλον

Το κύτος του ιστιοφόρου Δεύτερος Ήλιος, όπως ονομάζεται, είναι διαφανές και έχει κατασκευαστεί από βιοπολυμερές με βάση τα φύκια.

«Second Sun»: Ένα ιστιοφόρο από φύκια και πλαστικά φιλικό με το θαλάσσιο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις της κουλτούρας που επικρατεί σήμερα, με το να πετάμε τα πλαστικά μετά την πρώτη τους χρήση, είναι φανερές στις θαλάσσες και στους ωκεανούς. Τα πλαστικά απόβλητα μολύνουν όλο και περισσότερο τους ωκεανούς και σύμφωνα με υπολογισμούς έως το 2050 οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ό,τι ψάρια.

Οι πλαστικές ύλες είναι ένας από τους επτά τομείς που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει ως κρίσιμους για την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας έως το 2050. Πέραν της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις πλαστικές ύλες, που στοχεύει στον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει περισσότερες προτάσεις για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των μικροπλαστικών, εντός του έτους.

Advertisment

Και κάπου εδώ έρχεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο σχεδιαστής Cesar Pieri και το Furf Design Studio φαντάστηκαν ένα ιστιοφόρο του μέλλοντος που όχι μόνο είναι βαθιά εμπνευσμένο από τη φύση, αλλά προσφέρει και μια λύση για τα πλαστικά απόβλητα που ρυπαίνουν τους ωκεανούς.

Για τη δημιουργία ενός τέτοιου σκάφους, επέλεξαν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Το κύτος του ιστιοφόρου Δεύτερος Ήλιος, όπως ονομάζεται, είναι διαφανές και έχει κατασκευαστεί από βιοπολυμερές με βάση τα φύκια. Το ύφασμα είναι από ρυπογόνο πλαστικό που συλλέχθηκε από τους ωκεανούς. Σκοπός των δημιουργών είναι να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με τις μακροχρόνιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης των υδάτων από τα πλαστικά απόβλητα.

Το διάφανο πανί έρχεται σε απόλυτη αρμονία  με τα κύματα και τα θαλάσσια πλάσματα, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ του σκάφους και της θάλασσας και δημιουργώντας μια νέα εμπειρία για την ιστιοπλοΐα. Επιπλέον, όπως υποδηλώνει το όνομα του έργου, το στρογγυλό σχήμα και το κίτρινο χρώμα του μεγάλου πανιού, αντιπροσωπεύουν έναν δεύτερο ήλιο, υποδηλώνοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον, σύμφωνα με τον ιστότοπο Design Boom. Το σκάφος στοχεύει να προσελκύσει νέους ναυτικούς και να δημιουργήσει έναν δεσμό φροντίδας μεταξύ των ανθρώπων και της θάλασσας.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση