, , ,

Μαθητές από τη Νέα Σμύρνη κατασκεύασαν εκπαιδευτικό δορυφόρο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Η Orion II κέρδισε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής CanSat in Greece 2020.

Μαθητές από τη Νέα Σμύρνη κατασκεύασαν εκπαιδευτικό δορυφόρο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Η ομάδα Orion II αποτελείται από τον υπεύθυνο καθηγητή, Χρήστο Φανίδη, τους μαθητές του Πρότυπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Διονύσιο Αγγελόπουλο, Δανάη Βελή, Ρικάρντο Μπαριαμπά, τον μαθητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – Pierce, Κωνσταντίνο Κριθαρίδη και τον μαθητή του 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, Γιώργο Καλτσή. Πρόκειται για την ομάδα που κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής CanSat in Greece 2020, αφού κατασκεύασαν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο στο μέγεθος κουτιού αναψυκτικού.

Ο Διονύσιος Αγγελόπουλος, αρχηγός της ομάδας, μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πώς εμπνεύστηκαν την κατασκευή: «Εμπνευστήκαμε τον δορυφόρο μας από την πρόταση του πανεπιστημίου της Αριζόνα για μία αποστολή διερεύνησης του εδάφους μέσω της χρήσης ενός μικρού φουσκωτού αεροπλάνου (Inflatable Sailplane Aircraft)». Το συγκεκριμένο όχημα θα χρησιμοποιεί τα ρεύματα αέρα και την υψομετρική διαφοροποίηση της ταχύτητας των ανέμων ώστε να μπορεί να συνεχίσει να πετά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Αφού εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη θα αποδεσμευτεί από το όχημα που το μετέφερε, θα φουσκώσει τα φτερά του και θα πλοηγηθεί διερευνώντας το έδαφος από κάτω του με τη χρήση μίας κάμερας.

Advertisment

Ο υπεύθυνος Προγραμματισμού και Τηλεμετρίας της ομάδας, Ρικάρντο Μπαριαμπά, ανέφερε ότι η ομάδα επέλεξε ως «βασική αποστολή τον εντοπισμό του βέλτιστου σημείου προσγείωσης μιας μελλοντικής αποστολής rover στον πλανήτη Άρη». Βέλτιστο σημείο θα είναι αυτό με τη λιγότερη τραχύτητα εδάφους, κάτι που θα προβλεφθεί με βάση τις φωτογραφίες που θα ληφθούν.

Ο Κωνσταντίνος Κριθαρίδης, υπεύθυνος του Συστήματος Ανάκτησης, θυμάται πως χρειάστηκε να σχεδιάσουν εκ νέου περίπου 5 φορές τον εκπαιδευτικό δορυφόρο τους προκειμένου να μπορέσουν όλα τα συστήματα να χωρέσουν αποτελεσματικά στον περιορισμένο χώρο που είχαν, αλλά και για να λύσουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην αναδίπλωση των βραχιόνων με τους έλικες, που χρησιμεύουν στην κατευθυνόμενη προσγείωση.

Με τη σειρά της, η Δανάη Βέλη, υπεύθυνη Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας της Orion II αναφέρει τα θετικά της δυνατής αυτής εμπειρίας: «Μέσα από τα δύο χρόνια που συμμετείχα στον διαγωνισμό CanSat in Greece, αποκόμισα πολλές τεχνικές γνώσεις για τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς και έμαθα να συνεργάζομαι αποτελεσματικά με τους συμμαθητές μου». Και συνεχίζει λέγοντας: «Αν είχα τη δυνατότητα να ξαναζήσω αυτήν την εμπειρία θα το έκανα σίγουρα! Σε κάποιο μαθητή που θέλει να ξεκινήσει τώρα, θα του έλεγα ότι πρέπει να βρει μία καλή ομάδα με μαθητές που έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και πως αν αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο, θα καταφέρει κι αυτός να φτιάξει τον δικό του εκπαιδευτικό δορυφόρο».

Advertisment

«Είναι μεγάλη μας χαρά να εκπροσωπούμε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος ανάλυσης δεδομένων, Γιώργος Καλτσής. «Έχουμε πολύ άγχος για το αν θα καταφέρει να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα που σχεδιάσαμε. Αν πάνε όλα καλά, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε κάποια διάκριση. Φυσικά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε την πολύ σημαντική υποστήριξη που είχαμε από την εταιρεία Σκλαβενίτη, που βρέθηκε δίπλα τους σε όλο αυτό το ταξίδι. Τέλος, θέλω πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο μας και ιδιαίτερα στον υπεύθυνο καθηγητή μας, Χρήστο Φανίδη, που ακούραστα μας εμπιστεύεται για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας».

Όμως, αυτό το όνειρο γίνεται τώρα πραγματικότητα γι’ αυτή την ομάδα χάρη σε μια άλλη ομάδα μαθητών από το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης. Με τον καθηγητή τους Γιώργο Κοντέλλη, τα παιδιά έλαβαν μέρος στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), κατασκευάζοντας έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού πίσω στο 2010. Το 2012, μία νέα ομάδα από το ίδιο σχολείο εκπροσώπησε τη χώρα μας στον δεύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό και κατέκτησε τη 2η θέση. Από τότε, το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης είναι το σχολείο με τις περισσότερες συμμετοχές σε διαγωνισμούς CanSat (2010, 2012, 2014, 2017, 2018) και βραβεία (2012, 2014) στην Ελλάδα.

Η συναρπαστική αυτή ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί. Το 2015, τρεις από τους μαθητές της περασμένης πενταετίας που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα με το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο Ηλίας Ψυρούκης, ο Ηλίας Θεοδωρίδης και ο Στρατής Τσίρτσης, δημιούργησαν τον πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής CanSat in Greece. Ο στόχος τους ήταν οι μικροί δορυφόροι που κατασκεύασαν εκείνοι και άλλοι μαθητές στη Μυτιλήνη τα προηγούμενα χρόνια να μπουν σε κάθε σχολείο και πανεπιστήμιο της χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία για πρώτη φορά.

Πρώτο μέλημά τους η SPIN, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Space Innovation που ίδρυσαν το 2017 και κατάφερε εν μέσω πανδημίας να απασχολεί 60 εθελοντές. Η έδρα τους ένας φιλόξενος χώρος στο Μεταξουργείο, αλλά και ένα εργαστήριο του Χημικού στο ΕΜΠ, με το οποίο συνεργάζονται. Η δική τους SPIN, λοιπόν, σχεδιάζει πυραύλους και θα πετά σε λίγο καιρό δορυφόρους.

Τον Σεπτέμβρη του 2021, λοιπόν, ξεκίνησε ο 5ος διαγωνισμός CanSat in Greece που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC), με την υποστήριξη του National Geographic. Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος θα εκτελέσει μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Αυτός ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο και στη συνέχεια θα αποδεσμευτεί από αυτόν.

Πηγή:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα
Η Γαλλία θέλει να κάνει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα
Τέμπη: Έσπασε το “φράγμα” του ενός εκατομμυρίου υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση