«Όταν το γνώριμο γίνεται πολύ επώδυνο αναγκάζεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα…» | Δημήτρης Φλαμούρης

Δείτε την τέταρτη εκπομπή Book For Thought στην οποία φιλοξενούμε τον μαθηματικό, απόφοιτο Ψυχολογίας και συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη.

«Όταν το γνώριμο γίνεται πολύ επώδυνο αναγκάζεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα...» | Δημήτρης Φλαμούρης

Πολλές φορές το να κάνουμε το πρώτο ή το επόμενο βήμα στη ζωή μας, αποδεικνύεται πολύ δύσκολο. Τόσο δύσκολο που στο τέλος, συχνά, δεν το κάνουμε καν και μένουμε στάσιμοι ή εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις που μας γεμίζουν αρνητικά συναισθήματα. Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι ένας από τους ανθρώπους που μπορεί να μας μιλήσει για αυτό το ζήτημα όχι από την σκοπιά ενός ειδικού αλλά από τη σκοπιά ενός ανθρώπου σαν όλους εμάς που κάποτε έκανε το «επόμενο βήμα» αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις, χωρίς όμως να μετανιώσει για τίποτα.

Όλα αυτά που έζησε και έμαθε ο Δημήτρης, τα αποτυπώνει με έναν υπέροχο και απλό τρόπο στο βιβλίο του «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα» και εμείς συζητάμε μαζί του, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο του, που βρίσκεται ήδη στην 8η έκδοση, και αξίζει να έχουν όλοι στη βιβλιοθήκη τους.

Advertisment

Διαβάστε ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη εκπομπή

– (Α.Σ) Καλώς ήρθατε σε άλλη μια εκπομπή της Εναλλακτικής Δράσης Book for thought. Είμαι ο Αθανάσιος Στεργίου και όπως πάντα κοντά μου είναι η Ιωάννα Νάσσου.

Advertisment

– (Ι.Ν) Χαίρετε και καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.

– (Α.Σ) Σήμερα λοιπόν έχουμε κοντά μας τον συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη.

– (Ι.Ν) Το βιβλίο του Δημήτρη Φλαμούρη έχει τίτλο «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I write. Να συμπληρώσω εδώ ότι εκτός από συγγραφέας ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι κι ένας από τους κορυφαίους αρθρογράφους της Εναλλακτικής Δράσης. Μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα του με μια απλή αναζήτηση στη Google.

– (Α.Σ) Δημήτρη καλώς ήρθες στην εκπομπή.

– (Δ.Φ) Καλημέρα Θανάση καλημέρα Ιωάννα, χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

– (Α.Σ) Ευχαριστούμε κι εμείς. Δημήτρη απ’ ό, τι βλέπουμε στο βιογραφικό σπούδασες μαθηματικά, στη συνέχεια απέκτησες μάστερ και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά, εργάστηκες στο City του Λονδίνου και μετά κάνεις μια μεγάλη στροφή στην Ψυχολογία και γυρίζεις στην Ελλάδα. Τι συνέβη εκεί πέρα;

– (Δ.Φ) Έγινε αυτό που συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο για να αλλάξει, πρέπει να πονέσεις για να αλλάξεις, αν δεν πονέσεις δεν αλλάζεις. Το ίδιο πράγμα συνέβη και σε εμένα. Σε πρώτη φάση ήρθε ο πόνος λόγω της κρίσης του 2008, όπου και γύρισα στην Ελλάδα και μετά όσο ήμουν στην Ελλάδα παντρεύτηκα και χώρισα και λόγω του διαζυγίου μου άρχισα να κάνω θεραπεία, άρχισα να ασχολούμαι με το να μάθω τον εαυτό μου, να με γνωρίσω, και μέσα από τη θεραπεία ξαφνικά απέκτησα τεράστια αγάπη για την Ψυχολογία και διάβαζα ό, τι υπήρχε. Και λέω διαβάζω που διαβάζω, δεν παίρνω κανένα πτυχίο; Οπότε μετά λοιπόν ασχολήθηκα, πήρα κι ένα πτυχίο, σπούδασα ξανά στα θρανία και μου άρεσε πάρα πολύ. Οπότε τον πόνο του διαζυγίου στην ουσία και όλης της κακουχίας, τον μετουσίωσα στο να ασχοληθώ και να πάω στην Ψυχολογία.

– (Α.Σ) Θεωρώ ότι το σημαντικό κομμάτι εδώ σε όλη αυτή τη διαδρομή – και με διορθώνεις αν κάνω λάθος – είναι ότι δεν έμεινες στον πόνο, αλλά τον πήρες και τον έκανες κάτι άλλο. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο γι’ αυτό;

– (Δ.Φ) Ναι, πολύ σωστά, ήταν μια δύσκολη εποχή όπως ο κάθε άνθρωπος δυσκολεύεται και είναι αυτό που μας σπρώχνει να κάνουμε το επόμενο βήμα, να ξεβολευτούμε. Όσο κι αν δεν μου άρεσε τόσο πολύ η φάση που ζούσα κάπως έτσι, δύσκολα ξεβολευόμαστε οι άνθρωποι. Μας έλκει το γνώριμο όχι το ευχάριστο κι όταν το γνώριμο γίνεται πολύ επώδυνο αναγκάζεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα. Κάπως έτσι έκανα κι εγώ το επόμενο βήμα.

– (Α.Σ) Κατάλαβα. Μετάνιωσες που ήρθες στην Ελλάδα ή θεωρείς ότι είναι τελικά μια καλή επιλογή;

– (Δ.Φ) Δεν το μετάνιωσα καθόλου αν και η αλήθεια είναι πως αρχικά ήμουν στη Eurobank όταν ήρθα εδώ πίσω, οπότε πάλι στα χρηματιστηριακά δούλευα. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσαν τα καλά της Αγγλίας αλλά είχε πάρα πολλή δουλειά, είχε πολλή πίεση και δεν μετανιώνω πραγματικά ούτε στιγμή που γύρισα πίσω γιατί γύρισα συνειδητά, είπα ΟΚ θα ζήσω πολύ πιο απλά, με πολύ λιγότερα χρήματα αλλά θα έχει περισσότερο νόημα η ζωή μου νόμιζα και ήλπιζα και τελικά έκατσε καλά.

– (Ι.Ν) Δημήτρη, αν έκανες μια επιστροφή στον χρόνο υπάρχει κάτι που θα άλλαζες ή θα έκανες ξανά την ίδια διαδρομή;

– (Δ.Φ) Υπήρχε κάτι που θα άλλαζα για να πω την αλήθεια, αν και ξέρω πως όλες οι επιλογές μου ήταν αναγκαστικές, δεν ήταν ότι είχα το δικαίωμα τότε να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανα τώρα. Δηλαδή δεν νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάτι στο παρελθόν μας, αλλά κάθε στιγμή κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Δεν μπορούμε να είχαμε κάνει κάτι διαφορετικό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε από το παρελθόν και να μάθουμε για το μέλλον. Ό, τι κάναμε κάναμε, δεν ήταν στο χέρι μας να κάνουμε κάτι άλλο. Έχω κάνει ειρήνη με αυτό. Αυτό που θα έκανα διαφορετικό ίσως είναι να έπαιρνα κάποια μαθήματα στον τομέα των σχέσεων νωρίτερα αλλά καταλαβαίνω ότι αυτός που ήμουν με τα μυαλά που κουβαλούσα δεν μπορούσα.

– (Α.Σ) Ευχαριστούμε πολύ για την ειλικρινή απάντηση και το μοίρασμα Δημήτρη. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τον τωρινό εαυτό σου, γιατί όπως είπες κι εσύ παλιά τόσα ήξερα τόσα έκανα – όπως κι όλοι μας. Τώρα λοιπόν, ο σημερινός Δημήτρης Φλαμούρης τι όνειρο έχει για το δικό του μέλλον;

– (Δ.Φ) Αυτή είναι μια ερώτηση που με αγχώνει πάντα να πω την αλήθεια όταν την κάνω και στον εαυτό μου, γιατί δεν έχω κάποιο όνειρο για το μέλλον. Ζω το παρόν με έναν τρόπο που να περνώ καλά, με έναν τρόπο που με γεμίζει και βλέπω ανά πάσα στιγμή τι είναι αυτό που με γεμίζει στην εκάστοτε χρονική στιγμή που ζω και πηγαίνω ζώντας κάθε κατάσταση με πολύ βραχυπρόθεσμα σχέδια. Τώρα μόλις τέλειωσα τη σχολή για να γίνω Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και τώρα αρχίζω την εκπαίδευση για Ψυχοθεραπευτής, οπότε αυτό είναι ένα σχέδιο. Αλλά σαν όνειρο να πω κάτι που θα κάνω στο μέλλον δεν το έχω κάνει πιο συγκεκριμένο. Είμαι πολύ ΟΚ με αυτό, ξέρω ότι γενικά μιλάμε πάρα πολύ για τα όνειρα, πώς θα τα κάνουμε πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολύ λίγοι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Είχε πει ο Abraham Maslow «Το να γνωρίζεις τι θέλεις είναι ένα σπάνιο και δύσκολο ψυχολογικό επίτευγμα», δεν είναι δεδομένο για όλους. Είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς που δεν ξέρουν τι θέλουν στη ζωή τους κι έτσι τη ζω πιο πολύ μέρα με τη μέρα και μου αρέσει αυτό που κάνω και αν κάτι κάποια στιγμή δεν μου αρέσει θα δω τότε και θα κάνω κάτι άλλο.

– (Α.Σ) Οπότε ουσιαστικά ίσως και αυτό είναι ένα πολύ ωραίο μήνυμα και για τους θεατές μας, ότι είναι κάτι δύσκολο και ίσως το κλειδί είναι να ζούμε το κάθε τώρα και να πορευόμαστε με αυτό. Έτσι δεν είναι;

– (Δ.Φ) Για εμένα ναι, αυτό που λες έχει πολύ μεγάλη αξία, πολύ ωραία το λες. Για μένα σαν στάση στη ζωή είναι να απενοχοποιώ τους ανθρώπους στη ζωή μου και τον εαυτό μου, δηλαδή αν δεν ξέρεις τι θέλεις είναι ΟΚ. Αν ξέρεις τι θες πάλι ΟΚ, αλλά είμαστε πολλοί αυτοί που δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Πολλές φορές λένε να ζεις με πάθος, να ξέρεις το πάθος σου, εγώ αγχώνομαι, δεν έχω πάθος τι να κάνω, έχω θέμα. Έχω καταφέρει όμως να ζω κάπως και χωρίς πάθος – αν και η Ψυχολογία με παθιάζει η αλήθεια είναι – και να είμαι ΟΚ και με αυτό. Για μένα μια παρομοίωση είναι σαν να είσαι ένας βάτραχος σε μια λιμνούλα με πολλά νούφαρα και κάθεσαι και λιάζεσαι σε ένα νούφαρο. Δεν ξέρεις τι θα κάνεις μετά. Κάποια στιγμή βαριέσαι, εκείνη τη στιγμή θα πας σε ένα άλλο νούφαρο. Ο τώρα εαυτός σου δεν ξέρει τι θα κάνει μετά, αλλά κάποια στιγμή αρχίζει και δεν σ’ αρέσει αυτό, οπότε κάνεις το επόμενο βήμα κι αυτό μια χαρά είναι.

– (Ι.Ν) Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μοιράστηκες κάποια πράγματα λίγο πιο προσωπικά μαζί μας. Μας έδωσες και τις συμβουλές μέσα από αυτό. Θέλω να επιστρέψουμε στο βιβλίο σου τώρα, «Ψυχο-λογικά μυστικά που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα» είναι ο τίτλος του, το οποίο αποτελεί ήδη εκδοτική επιτυχία. Γιατί αξίζει να το έχει κανείς στα χέρια του;

– (Δ.Φ) Ναι, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να πάει τόσο καλά το βιβλίο, και είναι τώρα στην 8η ή 7η έκδοση, αλλάζουν τα πράγματα μετά από δύο χρόνια. Ο λόγος που αξίζει για εμένα είναι ότι επειδή είμαι μαθηματικός και ασχολήθηκα με την Ψυχολογία για να σώσω τον εαυτό μου κι όχι για να σώσω τους άλλους, λίγο πολύ ήθελα να δω τι δουλεύει στην πράξη. Οπότε έχω μια πιο πρακτική ματιά στα πράγματα και με ό, τι ασχολούμαι προσπαθώ να βλέπω πώς ακριβώς δουλεύει ο κόσμος κατά τη δική μου εκτίμηση. Για εμένα τα πράγματα είναι 1 κι 1 κάνουν 2 στα πάντα – στον έρωτα, στις σχέσεις, στη δουλειά, σε όλα τα πράγματα. Οπότε περιγράφω τις καταστάσεις με έναν πιο δομημένο τρόπο και είναι εύκολα κατανοητός. Τα βιβλία μου είναι γραμμένα σε μορφή διαλόγων, όπου συζητάνε δυο φίλοι, πήγανε για καφέ ας πούμε και συζητάνε. Λέει η Ιωάννα «Πω πω έχω αγχωθεί» και σιγά σιγά με επιχειρήματα ο Θανάσης πείθει την Ιωάννα για το τι να κάνει. Δεν είναι του στυλ «Εγώ ξέρω, αυτό θα κάνεις», αλλά απαντώνται όλες οι ερωτήσεις οπότε ο άλλος καταλαβαίνει αυτό που λέμε, του εξηγείται. Είναι χρήσιμο γιατί η Ιωάννα τελικά καταλαβαίνει επειδή ο Θανάσης της το εξήγησε, όχι επειδή της είπε «Έτσι είναι τα πράγματα». Αυτό είναι το καλό με το βιβλίο νομίζω, ότι γίνεται κατανοητό, πάει και σε βάθος. Οπότε όποιος το αγοράσει θα του κάνει καλό γιατί θα καταλάβει πολλά πράγματα για τη ζωή με απλό τρόπο αλλά έχει και βάθος ταυτόχρονα.

– (Α.Σ) Δημήτρη, τώρα μιλάμε για Ψυχο-λογικά μυστικά και σίγουρα μέσα από αυτή σου τη διαδρομή έχεις ανακαλύψει πολλά μυστικά. Η ερώτηση λοιπόν είναι από όλα αυτά τα μυστικά ποιό πιστεύεις ότι είναι το σημαντικότερο, το οποίο πραγματικά θα ήθελες να είχες ανακαλύψει νωρίτερα στη ζωή;

– (Δ.Φ) Αυτό που θα ήθελα για εμένα είναι στο 2ο κεφάλαιο που λέει «Τι σημαίνει να αγαπώ τον εαυτό μου», το οποίο δεν το πολυκαταλάβαινα, κι ένα άλλο που είναι το κεφάλαιο 8 «Τι κάνουν οι δυνατοί άνθρωποι» – επειδή πάντα ήμουν κι εγώ ένας δυνατός άνθρωπος – και κατάλαβα ότι δεν γίνεται να αγαπάμε τον εαυτό μας. Αυτό λέω, μην αγαπάτε τον εαυτό σας. Κάπως μας έχουμε ταλαιπωρήσει, κάπως κι εμείς δεν πήραμε ό, τι θέλαμε όταν το είχαμε ανάγκη, οπότε κι εμείς τώρα αναγκαστικά κάνουμε τις χαζομάρες μας. Οπότε το μυστικό που θα ήθελα να είχα είναι να με είχα γνωρίσει λίγο καλύτερα και να είμαι λίγο λιγότερο δυνατός και να δέχομαι τη φροντίδα. Αυτά τα δύο.

– (Α.Σ) Ευχαριστούμε πολύ. Πολύ ωραία τοποθέτηση και μοίρασμα. Η τελευταία ερώτηση Δημήτρη που θα θέλαμε να σου κάνουμε είναι η εξής: πολλοί αναγνώστες έχουν διαβάσει το βιβλίο σου και με το καλό πάρα πολλοί πρόκειται να το διαβάσουν και τις επόμενες εκδόσεις. Η ερώτηση είναι λοιπόν τι θα ήθελες ιδανικά να συμβεί σε έναν άνθρωπο αφότου διαβάσει το βιβλίο σου; Περνώντας δηλαδή μέσα από αυτή τη μεταμορφωτική διαδικασία τι θα ήθελες, να αλλάξει η οπτική του για τον κόσμο; Και με ποιο τρόπο;

– (Δ.Φ) Θα ήθελα να αλλάξει λίγο περισσότερο για τον εαυτό του και για τον κόσμο όπως λες. Θα ήθελα να γίνει λίγο πιο συμπονετικός, να δείχνει πιο πολλή κατανόηση προς τον εαυτό του αλλά και προς τους άλλους ανθρώπους. Να καταλάβει πως όλοι άνθρωποι είμαστε, όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί με έναν τρόπο, ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί και αναγκαστικά θα κάνει πράγματα που τον δυσκολεύουν, θα δυσκολεύουν και τους άλλους αλλά αυτό είναι εντάξει, προβλέπεται αυτό και είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Να καταλάβει πως είναι δύσκολο να κάνουμε σχέσεις. Έχω ένα κεφάλαιο μέσα που λέει «Να ερωτευτώ ή να κάνω σχέση;». Νομίζω ότι και τα δύο μαζί είναι πολύ δύσκολο να τα πετύχει κανείς. Λίγο να καταλάβει πως η ζωή δεν είναι τόσο όμορφη όσο νομίζουμε και αυτό μπορεί να ακούγεται απαισιόδοξο αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι απελευθερωτικό, γιατί αν πιστεύω πως η ζωή είναι πάρα πολύ όμορφη και μετά ζήσω μια στιγμή η οποία δεν είναι τόσο όμορφη με κάνει να απογοητεύομαι. Αν όμως καταλάβω ότι η ζωή δεν είναι και τόσο εύκολη κι εγώ δυσκολεύομαι είναι ΟΚ, δεν έχω θέμα εγώ, είναι στραβός ο γιαλός δεν αρμενίζω εγώ στραβά, οπότε είναι πιο ΟΚ αυτό. Μου έχουν πει πάρα πολλοί που έχουν διαβάσει βιβλία Ψυχολογίας «Α είναι το πιο ωραίο βιβλίο που έχουμε διαβάσει στην Ψυχολογία» κι αυτό μου δίνει πάντα πολλή χαρά, οπότε νομίζω ότι έχει κάποιος να κερδίσει διαβάζοντας το βιβλίο.

– (Α.Σ) Δημήτρη ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γενικά όλες οι συζητήσεις περί Ψυχολογίας – πόσο μάλλον με έναν άνθρωπο όπως κι εσύ – έχουν αμείωτο ενδιαφέρον. Όμως κάπου εδώ θα πρέπει να κλείσουμε. Να σε ευχαριστήσουμε θερμά για το μοίρασμα και που ήσουν κοντά μας.

– (Δ.Φ) Ευχαριστώ πολύ ξανά για την πρόσκληση, τιμή μου.

– (Ι.Ν) Να θυμίσουμε λοιπόν στους θεατές μας ότι το βιβλίο του Δημήτρη Φλαμούρη «Ψυχο-λογικά μυστικά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις I write και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

– (Α.Σ) Ιωάννα ευχαριστούμε πολύ, ευχαριστούμε κι όλους εσάς που ήσασταν μαζί μας και θα σας δούμε σε μια επόμενη εκπομπή Book for thought. Μέχρι τότε να έχετε μια εξαιρετική εβδομάδα.

«Όταν το γνώριμο γίνεται πολύ επώδυνο αναγκάζεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα...» | Δημήτρης Φλαμούρης

Εγγραφείτε στο κανάλι Youtube της Εναλλακτικής Δράσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση