,

Αρεζού: Η 12χρονη προσφυγοπούλα από τη Μόρια που πήρε υποτροφία για τη Βοστόνη!

«...Ανυπομονώ να σπουδάσω και να γίνω γιατρός ώστε να μπορώ να βοηθάω άλλους ανθρώπους...».

12χρονη προσφυγοπούλα από τη Μόρια πήρε υποτροφία για να συνεχίσει το σχολείο στην Αμερική

Η Arezou είναι 12 ετών και έφτασε στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν το 2019. Στη χώρα της, η πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Όταν εκείνη ήταν 7 ετών και η μητέρα της ήταν έγκυος στη δεύτερη κόρη τους, την Aylin, αποφάσισαν ότι οι συγκρούσεις απειλούσαν τη ζωή τους στη χώρα που ζούσαν και θα έπρεπε να φύγουν, αναζητώντας ένα ειρηνικό έδαφος για να ζήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Έφτασαν στη Μόρια, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές και οι δυσκολίες πολλές. Η μητέρα της άρχισε να εργάζεται εκεί εθελοντικά ως διερμηνέας, αφού γνώριζε και καλά αγγλικά. Μετά από προσπάθειες, η Arezou ξεκίνησε να πηγαίνει στο τοπικό δημοτικό σχολείο στη Λέσβο και γρήγορα ενσωματώθηκε στο σχολικό περιβάλλον και μάλιστα διακρίθηκε ως μια πολύ καλή μαθήτρια.

Advertisment

Η μητέρα της αντιλήφθηκε πόσο ξεχώριζε η κόρη της και αναζήτησε καλύτερες ευκαιρίες για την Arezou. Αφού χτύπησε διάφορες πόρτες, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα την ενθάρρυνε να δηλώσει συμμετοχή για υποτροφία στο Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης. Η 12χρονη πλέον Arezou αρίστευσε τόσο στις εξετάσεις όσο και στη συνέντευξή της.

Η πάντα χαμογελαστή Arezou έλαβε μια πλήρης υποτροφία για πενταετή φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έτσι ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τη Βοστώνη. Η ίδια έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα διαδικτυακά για να προετοιμαστεί και δήλωσε στην Ύπατη Αρμοστεία, η οποία έκανε γνωστή την ιστορία της: «Θέλω να πάω, θέλω να σταθώ στα δικά μου πόδια. Είμαι ενθουσιασμένη και ανυπομονώ να σπουδάσω και να γίνω γιατρός ώστε να μπορώ να βοηθάω άλλους ανθρώπους αλλά και την οικογένειά μου. Θέλω να γίνω καρδιολόγος ή ίσως νευροχειρουργός».

Γνωρίζει ήδη 3 γλώσσες και έχει μεγάλη δίψα για μάθηση. Σε εκπομπή του OPEN δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες δασκάλους μου αλλά και τους συμμαθητές μου στο σχολείο που με βοήθησαν και με έμαθαν κάτι στη ζωή». Μπορεί βέβαια να μην ήταν όλες οι μέρες καλές κατά την παραμονή της στη χώρα μας, όμως εκείνη κατάφερε να αριστεύσει παρά τις δυσκολίες.

Advertisment

Τα πράγματα δεν κυλούν τόσο θετικά όμως για όλα τα προσφυγόπουλα. Σύμφωνα με το άρθρο της Ύπατης Αρμοστείας, σχεδόν τα μισά παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας στον κόσμο μένουν εκτός σχολείου.

Πηγές:

Με πληροφορίες από www.unhcr.org και news247.gr

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση