,

«Η βάση της πραγματικής ευτυχίας βρίσκεται στο “δούναι και λαβείν” και όχι στο “πάρε-δώσε”» | Θανάσης Ευθυμιάδης

Δείτε την τρίτη εκπομπή Book For Thought στην οποία φιλοξενούμε τον δημοφιλή ηθοποιό και πρόσφατα συγγραφέα Θανάση Ευθυμιάδη!

«Η βάση της πραγματικής ευτυχίας βρίσκεται στο "δούναι και λαβείν" και όχι στο "πάρε-δώσε"» | Θανάσης Ευθυμιάδης

Όταν κάποιος αναφέρει το όνομα “Θανάσης Ευθυμιάδης”, σχεδόν αμέσως σου έρχονται στο μυαλό οι αξέχαστες σκηνές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει και το στίγμα που έχει αφήσει στο χώρο της υποκριτικής σε τηλεόραση, κινηματογράφο και -βεβαίως- σε θέατρο.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους και χαρισματικούς ηθοποιούς της γενιάς του, έχοντας ζήσει από «πρώτο χέρι» όπως ο ίδιος εξομολογείται, την δόξα, τη φήμη, την επιτυχία αλλά και την οικονομική καταξίωση στις «καλές εποχές του επαγγέλματος», μιλάει δημόσια και με απόλυτη σιγουριά μας λέει πως τίποτα από όλα αυτά δεν μας εξασφαλίζει την ευτυχία.

Advertisment

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην προσπάθειά του να βιώσει την πραγματική ευτυχία μακριά από τα φώτα και τους ρυθμούς της “showbiz” και της πόλης, η ευτυχία βρίσκεται στο “δούναι και λαβείν” και όχι στο “πάρε-δώσε” που έχουμε συνηθίσει ως κανόνα οι σύγχρονοι Έλληνες. Εμείς μιλήσαμε μαζί του και εξασφαλίσαμε μια προσωπική συνέντευξη στην οποία μας μιλάει για το παρελθόν, το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον όπως ο ίδιος θέλει να οραματίζεται.

Βεβαίως, μεταξύ άλλων, μας μιλάει και για το εξαιρετικό του βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις keybooks το οποίο αποτελεί ένα φόρο τιμής για την μεγάλη αλλαγή στη ζωή του αλλά και για την ανάγκη που έχουμε όλοι μέσα μας, χωρίς να το γνωρίζουμε, να ζούμε μία Όμορφη Μέρα τη φορά…

Δείτε την τρίτη εκπομπή Book For Thought στην οποία φιλοξενούμε τον δημοφιλή ηθοποιό και πρόσφατα συγγραφέα Θανάση Ευθυμιάδη, μιλώντας μεταξύ άλλων για το βιβλίο του “Μια όμορφη μέρα”.

Advertisment

Απομαγνητοφώνηση εκπομπής

– (Α.Σ) Καλώς ήρθατε σε άλλη μια εκπομπή της Εναλλακτικής Δράσης Book for thought. Είμαι ο Αθανάσιος Στεργίου και όπως πάντα κοντά μου η Ιωάννα Νάσσου.

– (Ι.Ν) Χαίρετε και καλώς ήρθατε στην εκπομπή μας.

– (Α.Σ) Σήμερα λοιπόν έχουμε κοντά μας τον ηθοποιό και πρόσφατα συγγραφέα Θανάση Ευθυμιάδη.

– (Θ.Ε) Καλησπέρα σε όλη την παρέα σας.

– (Ι.Ν) Κύριε Ευθυμιάδη, είστε ηθοποιός και συγγραφέας. Ποιά από τις δύο ιδιότητες σας συνεπαίρνει περισσότερο;

– (Θ.Ε) Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα επειδή έγραψα ένα βιβλίο. Ηθοποιός ήταν το όνειρό μου, απλώς ακούω την εσωτερική φωνή μέσα μου κι αν μου πει να δοκιμάσω κάποια άλλα πράγματα, τα τολμώ. Έχω φτάσει στη ζωή μου να εμπιστεύομαι αυτή την εσωτερική φωνή μέσα μου και να την ακολουθώ. Τώρα μου είπε να γράψω ένα βιβλίο, έγραψα ένα βιβλίο. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν νιώθω συγγραφέας επειδή έγραψα ένα βιβλίο. Η καρδιά του ηθοποιού χτυπάει πάντα μέσα μου, αλλά με γοήτευσε και η συγγραφή για να είμαι ειλικρινής.

– (Α.Σ) Κύριε Ευθυμιάδη, όπως και όλους μας, ο κορωνοϊός έπληξε μεταξύ άλλων πολύ και το δικό σας επάγγελμα, ως ηθοποιός, και παρ’ όλα αυτά όπως έχετε πει το αντιμετωπίσατε ήρεμος και είδατε την όλη κατάσταση σαν μια ευκαιρία για να ακούσετε αυτή την εσωτερική φωνή την οποία μόλις συζητήσατε. Αυτή σας οδήγησε να γράψετε και το πρώτο σας βιβλίο. Πιστεύετε πως αυτή η στροφή σας βοήθησε να ανταπεξέλθετε σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα που έχουμε ζήσει με όλη αυτή την κατάσταση;

– (Θ.Ε) Το καλό είναι ότι δεν το πιστεύω μόνο εγώ, το πιστεύουν κι οι γύρω μου. Το βλέπουν κι οι γύρω μου και τους αρέσει. Και αυτό που είδα στα μάτια τους με προέτρεψε ώστε να γράψω αυτό το βιβλίο για να προσπαθήσω να είμαι χρήσιμος και να δείξω το ποιός είναι ο δρόμος ο δικός μου που με οδήγησε σε αυτό το σημείο, δηλαδή να συμβαίνουν δίπλα μου πράγματα που στους περισσότερους δημιουργούν έναν φόβο ή μια ανησυχία στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά για εμένα είναι σπουδαία μαθήματα ζωής και τα παίρνω όλα ως καλά, κάθε εμπόδιο για καλό. Αυτό ήταν το μότο της ζωής μου. Τελικά έφερε κι αποτελέσματα, γιατί πραγματικά αυτό το βιβλίο είναι ο αντίλογος σε όλους αυτούς που έπαθαν κατάθλιψη κατά την περίοδο του lockdown – όχι άδικα, δεν λέω ότι έφταιγαν οι άνθρωποι – αλλά πώς μπορούμε να δούμε θετικά ακόμα κι αυτά που φαίνονται επιφανειακά δύσκολα ή άσχημα.

– (Ι.Ν) Όσον αφορά γενικότερα καταστάσεις και αλλαγές, έχετε γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη μεγάλη αλλαγή που έχετε κάνει όσον αφορά τον τρόπο ζωής σας, όπου από μια ζωή, επιτρέψτε μου να πω, στο επίκεντρο και τη δημοσιότητα, ζείτε πλέον γνωρίζουμε με την οικογένειά σας μακριά από τα φώτα, κοντά στη φύση. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτή την αλλαγή, πώς σας επηρέασε στην καθημερινότητά σας και πώς αισθάνεστε γι’ αυτή;

– (Θ.Ε) Ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας ειδικά στις μεγάλες πόλεις και αναφέρομαι στη βία περισσότερο και εναντίον των γυναικών και εναντίον των μικρών παιδιών και εναντίον των ηλικιωμένων ανθρώπων μέσα στα σπίτια. Δεν θα γνωρίσουμε καμιά αιτία που οδηγεί στο να ζούμε αυτά τα γεγονότα που ζούμε αν δεν έρθουμε σε επαφή ο καθένας με μας. Και πώς θα έρθουμε σε επαφή με μας, με τον εαυτό μας, αν είμαστε κλεισμένοι μόνο μέσα στα τσιμεντένια κουτιά που αποκαλούμε σπίτια; Αν δεν συντηρούμε κι αυτή την επαφή με αυτό που λέγεται φύση, με το φυσιολογικό. Καταλαβαίνω ότι πολλοί με λένε εναλλακτικό, αλλά εγώ αισθάνομαι φυσιολογικός. Εναλλακτική είναι η ζωή μου που κάνω στην πόλη, γιατί δεν έχω διακόψει τελείως, κρατώ τις επαφές μου με την πόλη, και η βοήθεια που ήρθε μέσα από την επαφή με τη φύση είναι ότι πλέον παίρνω και στην πόλη τους χρόνους μου για να βλέπω τα καλά σημεία της. Δεν βλέπω μόνο τα άσχημα, δεν βιάζομαι, δίνω χρόνο να συμβαίνουν τα πράγματα ακόμα και μέσα στις πόλεις με ρυθμούς που είναι ανθρώπινοι. Αυτό μου δίδαξε η φύση: τους ανθρώπινους φυσικούς ρυθμούς.

– (Α.Σ) Είναι ένα πολύ όμορφο μήνυμα αυτό που μας δίνετε κύριε Ευθυμιάδη. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, αν μου επιτρέπετε κι εσείς, να πάμε στο βιβλίο σας «Μια όμορφη μέρα», που είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας εκπομπής. Πιστεύετε πως όλες αυτές οι όμορφες μέρες, όπως αναφέρετε κι εσείς, που ζείτε, δημιούργησαν με τον τρόπο τους τις συνθήκες για να γραφτεί αυτό το βιβλίο;

– (Θ.Ε) Ωραία η ερώτησή σου. Αυτό μου θυμίζει κάποιους φίλους μου που με ρωτάνε «Να σου πω, για να βρω τη γυναίκα της ζωής μου, πρώτα να σταματήσω τις αλητείες που κάνω και μετά θα τη βρω; Δηλαδή πρώτα να αλλάξω εγώ ή να περιμένω πρώτα να βρεθεί η γυναίκα και μετά αλλάζω;». Αυτό είναι κάτι που με ρωτάνε οι ελεύθεροι φίλοι μου που θέλουν να μπουν σε μια σχέση διαρκείας, αν βρεθεί αν θα πρέπει να προετοιμαστούν. Είναι κάτι που γίνεται ταυτόχρονα, δηλαδή η αλλαγή στη ζωή μου προς το να ξαναβρώ τον εαυτό μου από μακριά από τα φώτα πάντα της τηλεόρασης – γιατί 10 χρόνια δεν κάνω τηλεόραση, κάνω μόνο θέατρο – πραγματικά δεν θα μπορούσε να γίνει από μόνη της αν δεν συνέβαιναν και όλα τα άλλα πράγματα γύρω στη ζωή μου, τα οποία περιγράφω μέσα στο βιβλίο: το να ξανάρθουν στην πράξη, να εφαρμοστούν στην πράξη λόγια δασκάλων μου που είχα συναντήσει στο παρελθόν μου, λόγια σοφών ανθρώπων από Γέροντες στο Άγιο Όρος μέχρι Σαμάνους Ινδιάνους και δασκάλους Τάι Τσι, δηλαδή πιάσαμε όλη την υφήλιο. Να γίνει ένα πάντρεμα μέσα μου από τις ευλογημένες συναντήσεις που είχα στη ζωή μου, από τις ευλογημένες γυναίκες δασκάλες που ήρθαν να μου μάθουν το πώς πρέπει να σέβομαι το ιερό θηλυκό αν θέλω να έχω χαρά στη ζωή μου, από την προσευχή μου που υλοποιήθηκε να βρω ένα ιερό θηλυκό να γίνει μητέρα των παιδιών μου. Και θα ήμουν αχάριστος αν δεν ήμουν ευγνώμων που πραγματοποιήθηκε η προσευχή μου – ζήτησα και κορίτσια, μου έστειλε και κορίτσια – οπότε να έχω το περιθώριο να δω το θαύμα από τη γέννησή του, γιατί για εμένα πρόκειται περί θαύματος η σχέση του άνδρα και της γυναίκας και να αλλάξω πολλά από αυτά που μου παρέδωσαν οι παππούδες μου από τις πατριαρχικές οικογένειες. Ήρθε η ώρα της αλλαγής κι όλα αυτά με ετοίμασαν ώστε να είμαι χαρούμενος πατέρας δύο κοριτσιών που περιμένω να τις δω να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που να μπορεί να δικαιολογεί τον τίτλο «πολιτισμένος». Δηλαδή να μπορούν να πηγαίνουν για μπάνιο μόνες τους οι κόρες μου, να μπορούν να λένε όχι σ’ έναν που δεν τους αρέσει. Γι’ αυτά παλεύω, η γυναίκα επιτέλους ήρθε η στιγμή στη γενιά μας να πάρει τη θέση που της αξίζει. Και μέσα από το βιβλίο μου ένα μεγάλο κομμάτι είναι ακριβώς οι ευχαριστίες μου και η ευγνωμοσύνη μου απέναντι στις γυναίκες ξεκινώντας από τη γιαγιά μου την Ποινή την Πόντια που είναι ό, τι πιο κοντά σε Άγιο έχω δει στη ζωή μου, που έζησε μέχρι τα 100 της και χάρηκε να αγκαλιάσει 9 παιδιά, 23 εγγόνια, 44 δισέγγονα και 1 τρισέγγονο, μέχρι τις γυναίκες που ήταν στη ζωή μου: οι δασκάλες μου, η Λυδία Κονιόρδου στη Δραματική Σχολή, άλλες γυναίκες της ζωής μου που πραγματικά μου έδειξαν πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι σε μια γυναίκα που αγαπώ, τον σεβασμό και την πίστη, και φτάνοντας στη γυναίκα της ζωής μου, τη μάνα των παιδιών μου, την Άννα μου.

– (Ι.Ν) Κύριε Ευθυμιάδη, πρώτα απ’ όλα να πω ευχαριστώ που μας σέβεστε και μας αγαπάτε, γιατί φαίνεται αυτό από τον λόγο σας. Στηρίζετε πάρα πολύ το γυναικείο φύλο κι ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό, είναι σπάνιο.

– (Θ.Ε) Ήρθε η ώρα όμως να γίνει το συνηθισμένο. Αυτό ελπίζω.

– (Ι.Ν) Εύχομαι κάποια στιγμή να γίνει. Θέλω να σας ρωτήσω τώρα κάτι όσον αφορά το βιβλίο σας. Τι σημαίνει για σας μια όμορφη μέρα; Ποιά είναι τα συστατικά που θα μπορούσαν να κάνουν μια μέρα όμορφη;

– (Θ.Ε) Η δική μου η όμορφη μέρα στηρίζεται πάνω στο δούναι και λαβείν, αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, δηλαδή να δώσεις για να πάρεις. Όχι στο πάρε δώσε, που το κάναμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, δηλαδή να πάρω πρώτα και μετά να δώσω. Έφτασα να συνειδητοποιήσω αυτό σαν βασική αρχή της ζωής μου, ότι πρέπει να δίνω αν θέλω να πάρω. Όταν λέμε να δίνω δεν μιλώ μόνο για υλικά πράγματα αλλά να δίνω την προσοχή μου σε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα αν θέλω να πάρω χαρά, να δίνω την προσοχή μου σε απλές στιγμές της καθημερινότητας που να μου δώσουν μικρές καθημερινές χαρές που αυτές είναι η βάση της ευτυχίας. Γιατί το ταξίδι μου είχε μέσα του πολλή δόξα, έφτασα σε αυτό που λένε επιτυχία, την έζησα, έζησα τα χρυσά χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, τη δόξα, τα πρώτα τραπέζια στα μπουζούκια, τα ακριβά αυτοκίνητα. Κάποιο κενό υπήρχε μέσα μου, δεν το κάλυπταν όλα αυτά. Οπότε πραγματικά μόνο εκτιμώντας τις μικρές απλές καθημερινές στιγμές της ζωής μου – ένα μικρό χαμόγελο, ένα ωραίο λουλούδι, μια ωραία αγκαλιά, μια καλημέρα σε έναν άγνωστο – αυτά τα μικρά ωραία μου φτιάχνουν τη μέρα μου όμορφη έτσι ώστε φτάνοντας στο βράδυ στη βραδινή μου προσευχή να λέω «Ευχαριστώ πολύ, είχα μια όμορφη μέρα». Κι έτσι βγαίνει και ο τίτλος του βιβλίου βέβαια, γιατί είχα γράψει το βιβλίο αλλά δεν είχα βρει τον τίτλο, οπότε συνειδητοποίησα τι λέω κάθε βράδυ: είχα μια όμορφη μέρα, οπότε τον βρήκα!

– (Α.Σ) Κύριε Ευθυμιάδη, διακρίνουμε αυτή την ιερότητα και το βάθος στη φωνή σας μέσα από αυτές τις πολύ βαθιές έννοιες τις οποίες πραγματεύεστε. Το ερώτημα το τελευταίο έτσι για να κλείσουμε είναι ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα το οποίο μεταφέρει το βιβλίο σας στους αναγνώστες κι αν πραγματικά πιστεύετε ότι όντως είναι απαραίτητη αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην αρσενική και στη θηλυκή ενέργεια.

– (Θ.Ε) Το μήνυμα είναι ακριβώς αυτό που είπες, ότι είναι απαραίτητη η ισορροπία ανάμεσα στην αρσενική και στη θηλυκή ενέργεια, δηλαδή γι’ αυτό μιλώ και στο τελευταίο κομμάτι του βιβλίου πολύ για εναλλακτικές ασκήσεις, για εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας του σώματος αλλά και του πνεύματος όπως είναι η γιόγκα, το Τάι Τσι, όλα αυτά τα εναλλακτικά που έχω δοκιμάσει γιατί δεν γίνεται μονόπλευρα να ανοιχτούμε. Πρέπει να ανοίξει και το σώμα μας. Πρέπει να ανοίξει και το σώμα μας για να ανοίξει το πνεύμα μας. Δεν γίνεται να προσπαθούμε μόνο με το μυαλό να αλλάξουμε τα πάντα. Πρέπει να βάλουμε και την ψυχή μας μέσα. Δεν γίνεται να τα αλλάξουμε όλα απλώς συλλέγοντας πληροφορίες από τις οθόνες κι από το internet. Πρέπει να τα κάνουμε γνώση, κάτι από αυτό που μας άρεσε να το κάνουμε πράξη, να το δούμε πώς δουλεύει πάνω μας. Αυτό προσπαθώ να προτρέψω όσους είναι αναποφάσιστοι, να κάνουν αυτό το πρώτο βήμα προς αυτό που τραβάει η καρδιά τους. Μπορεί μέχρι τώρα να το κορόιδευαν, εγώ δεν τρώω κρέας εδώ και 14 χρόνια αλλά παλιότερα γελούσα αν μου έλεγε κάποιος ότι δεν τρώει κρέας. Τώρα όμως καταλαβαίνω ότι αυτό το οποίο γελούσα το εφαρμόζω στη ζωή μου εγώ. Δεν τρώω κρέας για ηθικούς λόγους. Θέλω να πω να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι ανοιχτό, κάπου στην άκρη του μυαλού μας, κι αυτό προσπαθώ να δώσω μέσα από το βιβλίο μου στον καθένα, ότι μπορεί να μας έχουν βάλει πολλές βρωμιές αλλά κάπου μέσα μας υπάρχει ένα λουλούδι, υπάρχει ένα νούφαρο. Ας βάλει τις ρίζες του κάτω στη λάσπη και να βγει να ανθίσει στον καθένα μέσα μας. Να κάνει πράγματα που αγαπάει και να κάνει πράγματα γιατί για κάποιο λόγο ήρθε σε αυτή τη ζωή. Δεν ήρθε να τη σπαταλά σε ξενύχτια και μπροστά σε μια οθόνη όλη μέρα, λέω κι αυτό το οποίο τον τελευταίο καιρό πραγματικά με απασχολεί γιατί βλέπω και τα παιδιά. Πρέπει να τολμήσεις, χρειάζεται αρετή και τόλμη η ελευθερία και τους δείχνω το δικό μου μονοπάτι, πώς αυτά τα πράγματα πραγματικά μου έδωσαν κάτι ανεπανάληπτο που δεν μπόρεσαν να μου το δώσουν ούτε τα χρήματα ούτε η δόξα.

– (Α.Σ) Κύριε Ευθυμιάδη, η συζήτηση μαζί σας είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφη, όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κλείσουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας. Ιωάννα πού μπορούμε να βρούμε το βιβλίο;

– (Ι.Ν) Το βιβλίο του κύριου Θανάση Ευθυμιάδη μπορούμε να το βρούμε από τις εκδόσεις Key Books σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

– (Α.Σ) Ευχαριστούμε πάρα πολύ, ευχαριστούμε και εσάς που ήσασταν μαζί μας σε μια ακόμα εκπομπή Book for thought και θα σας δούμε την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε να έχετε όμορφες μέρες.

«Η βάση της πραγματικής ευτυχίας βρίσκεται στο "δούναι και λαβείν" και όχι στο "πάρε-δώσε"» | Θανάσης Ευθυμιάδης

Εγγραφείτε στο κανάλι Youtube της Εναλλακτικής Δράσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όσα κρύβουν οι σελίδες | Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
bruce lipton_hero (2)
HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση