,

5 βιβλία για να ανακτήσεις την ψυχική σου δύναμη

Όλα ξεκινούν από το μυαλό. Τη γνώση και την κατανόηση. Πρωτίστως του εαυτού μας και των συναισθημάτων μας.

«Με τη νέα χρονιά θα γίνω πιο δυνατός, ίσως να ξεκινήσω γυμναστήριο»: Όμως, το να γίνουμε δυνατοί δεν ξεκινάει από μια αίθουσα γυμναστηρίου αλλά από το κεφάλι μας. Όλα βρίσκονται εκεί.

Όταν καθημερινά νιώθεις ορισμένα βαρίδια πάνω σου να σε εξουθενώνουν, τότε ίσως να μην πρόκειται απλώς για σωματική κούραση. Εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική κούραση. Ίσως πιο σημαντική από τη σωματική.

Advertisment

Υπάρχουν μικρές «άκακες» σκέψεις και συνήθειες που κάνουμε καθημερινά που βλάπτουν λίγο-λίγο την ψυχική μας υγεία, ρουφώντας την ψυχική μας δύναμη και αφήνοντάς μας εξαντλημένους. Είτε είναι κάποιες ανθυγιεινές πεποιθήσεις που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε για τους άλλους και τον κόσμο μας εν γένει. Όλα αυτά -χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε- μας «ρουφάνε». Και όταν έρχονται στιγμές που ψάχνουμε να αντλήσουμε ψυχική δύναμη, δεν υπάρχει. Έχει μηδενίσει το κοντέρ.

Όλα ξεκινούν από το μυαλό. Τη γνώση και την κατανόηση. Πρωτίστως του εαυτού μας και των συναισθημάτων μας. Και σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, εμείς βρίσκουμε έναυσμα, κίνητρα, ιδέες μέσα από τα βιβλία. Και δουλεύουμε πάνω σε αυτά.

Παρακάτω προτείνουμε 5 βιβλία για την ψυχική υγεία, για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, όσα είναι στον δικό μας έλεγχο και όσα μπορούμε να αλλάξουμε. Είναι λυτρωτικό.

Advertisment

Η Αλήθεια

Ένα ταξίδι στις 8 ανθρώπινες ανάγκες.

Φαντάσου να ήξερες την απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;» Με ποιο τρόπο θα την αξιοποιούσες; Και πόσο μακριά θα έφτανες για μια τέτοια γνώση;

Φαντάσου τώρα και κάτι ακόμα. Ο πιο διάσημος ζωγράφος της εποχής μας, ο άνθρωπος που κατέχει το μυστικό της ασύλληπτης επιδραστικότητας, σε καλεί και σου ανακοινώνει ότι έχεις «επιλεχθεί». Σε στέλνει σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο ΝηΣί του Ανθρώπου. Εκεί ανατρέπονται όλα όσα μέχρι τώρα θεωρούσες αυτονόητα και ανακαλύπτεις…

… τ η ν Α λ ή θ ε ι α .

Η Αλήθεια, αν διαδοθεί, είναι ικανή να επηρεάσει την ανθρωπότητα με έναν απίθανα καταλυτικό τρόπο. Είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες, λύνει κάθε γρίφο, δίνει απάντηση σε κάθε ερώτημά σου, σε απελευθερώνει από κάθε φόβο.

Και δεν μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν δεν φοβάται άλλο. Όταν δεν φοβάται πια…

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Βάλε τα όριά σου

Πώς βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας όταν η καθημερινότητα μας πιέζει; Πώς μαθαίνουμε να λέμε τα «όχι» που θα μας κάνουν να νιώσουμε ελεύθεροι;

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης

Είμαστε κοινωνικά όντα. Οι ζωές μας εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Το να γνωρίζουμε γιατί δρουν οι γύρω μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο μας δίνει μια μοναδική δεξιότητα, χωρίς την οποία όλα τα άλλα ταλέντα μας δεν αξιοποιούνται στο έπακρο. Ο Robert Greene μας δείχνει τον τρόπο να αποστασιοποιηθούμε από τα συναισθήματά μας και να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο. Να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και διορατικότητα και να καταφέρουμε να διακρίνουμε τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες των συνανθρώπων μας. Να ξεφύγουμε από τη ζώνη της άνεσής μας, ώστε να πραγματοποιήσουμε τον βασικό, ουσιαστικό στόχο της ζωής μας.

Είτε πρόκειται για την επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή είτε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, Οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης προσφέρουν ευφυείς τακτικές επιτυχίας.

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή

Τη δύσκολη στιγμή άνοιξε αυτό το βιβλίο!

Η Dr Olivia Remes, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια στο να ανακαλύψει πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, το στρες και τον πανικό.

Σε αυτό το σύντομο και περιεκτικό βιβλίο μάς δίνει πενήντα απλές, βασισμένες σε επιστημονικά συμπεράσματα λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα δέκα είδη αρνητικής διάθεσης που μας κρατούν καθηλωμένους και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή.

Καλύπτοντας τα πάντα, από το αίσθημα της απόρριψης ως την αναποφασιστικότητα και από το άγχος ως την έλλειψη κινήτρου, αυτές οι πρωτότυπες συμβουλές και τεχνικές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την πίεση αμέσως αλλά και να αντιμετωπίσεις μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και να το ξεπεράσεις.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, όσα και τα είδη αρνητικής διάθεσης.

Κάθε κεφάλαιο είναι οργανωμένο με έναν επαναστατικό τρόπο.

Μέρος 1: Άμεση αντιμετώπιση. Διαβάζεται σε 2 λεπτά και θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αμέσως τη δύσκολη στιγμή.

Μέρος 2: Επιστημονική εξήγηση. Μια συνοπτική παρουσίαση του τι σου συμβαίνει όταν νιώθεις τη συγκεκριμένη αρνητική διάθεση, από την άποψη της ψυχολογίας ή/και της νευροεπιστήμης.

Μέρος 3: Τρόποι αντιμετώπισης. Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να απαλλαγείς από αυτό το πρόβλημα.

Ένα πλάνο βαθύτερης προσωπικής ανάπτυξης για να αποκτήσεις ψυχική αντοχή και την ικανότητα να αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες.

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου για να μάθεις περισσότερα.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

5 βιβλία για να ανακτήσεις την ψυχική σου δύναμη

Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το παιδί μέσα σου και να γίνετε φίλοι.

Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου για να μάθεις περισσότερα

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση