, ,

Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τις αλλεργίες

Οι συχνότερες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι μερικές από τις κυριότερες που συμβάλλουν στην παγκόσμια επιβάρυνση άλλων ασθενειών.

Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τις αλλεργίες

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες είναι πιθανότερο να εμφανίζουν επίσης τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή. Υπάρχει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σχιζοφρένειας και άγχους μεταξύ των ατόμων με ατοπική δερματίτιδα (ΑΔ), για παράδειγμα. Το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα έχουν συνδεθεί με σχιζοφρένεια, κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Μια νέα μελέτη δεδομένων από τη βρετανική βιοτράπεζα (UK Biobank) επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ αλλεργιών και ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η συσχέτιση δεν συνεπάγεται σχέση αιτίου-αποτελέσματος και η μελέτη θεωρεί επίσης απίθανο οι αλλεργίες να προκαλούν ψυχικά προβλήματα ή το αντίστροφο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη Μεντελιανή τυχαιοποίηση για να διερευνήσουν πιθανές αιτιώδεις σχέσεις σε γονιδιακό επίπεδο μεταξύ των διαταραχών της ψυχικής υγείας και των αλλεργιών γενικά – καθώς και του άσθματος, της ατοπικής δερματίτιδας και της αλλεργικής ρινίτιδας, συγκεκριμένα.

Advertisment

Στις ψυχικές διαταραχές περιλάμβαναν την κατάθλιψη, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, το άγχος, τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και τον νευρωτισμό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Δεν βρήκαμε στοιχεία για αιτιώδη αποτελέσματα μεταξύ του γενετικού κινδύνου αλλεργικών ασθενειών και της ψυχικής υγείας».

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Hannah Sallis, ανώτερη επιστημονική συνεργάτης στη γενετική επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, εξηγεί ότι η μελέτη χρησιμοποίησε μια ποικιλία μεθοδολογιών και δεδομένων για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. «Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μας στα ευρήματα. Η εξακρίβωση του κατά πόσον η αλλεργική νόσος προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας ή το αντίστροφο, είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι και οι στρατηγικές θεραπείας στοχεύουν κατάλληλα».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical and Experimental Allergy. Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τη βιοτράπεζα της Μ.Βρετανίας από άτομα ηλικίας 37-73 ετών. Ωστόσο, όλοι ήταν ευρωπαϊκής εθνικότητας, οπότε τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πιθανό να μην ισχύουν για όλους. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν επίσης έναν άλλο περιορισμό, ότι «οι αναλύσεις φαινότυπου περιορίστηκαν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε τα ευρήματα ενδέχεται να μην μπορούν να γενικευτούν σε νεότερους πληθυσμούς».

Advertisment

Η μελέτη δεν αποκλείει εντελώς την αιτιώδη σχέση

Ενώ η έρευνα αυτή βρήκε μόνο αδύναμες, στατιστικά ασήμαντες ενδείξεις αιτιώδους σχέσης, αυτό δεν τις αποκλείει εντελώς. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Dr. Ashley Budu-Aggrey, επίσης ανώτερη επιστημονική συνεργάτιδα στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: «Η έρευνά μας δεν αποκλείει μια πιθανή αιτιώδη επίδραση στην εξέλιξη της νόσου, η οποία δεν έχει ακόμη διερευνηθεί και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη νέων στρατηγικών θεραπείας για αλλεργικές ασθένειες ή χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας».

Οι ερευνητές σημειώνουν μερικούς πιθανούς αιτιώδεις μηχανισμούς που μπορεί να διέφυγαν από την ανάλυσή τους. Οι ορατές δερματικές βλάβες ή ο κνησμός θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές συνέπειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις συνθήκες ψυχικής υγείας. Και η στέρηση ύπνου λόγω της δυσφορίας από τις αλλεργίες θα μπορούσε να επηρεάσει ομοίως την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Η μελέτη αναφέρεται επίσης στη «φλεγμονώδη υπόθεση», η οποία προτείνει ότι οι δυσκολίες στην ψυχική υγεία θα μπορούσαν να προκύψουν από τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις αλλεργίες. Άλλοι ειδικοί αναφέρονται σε έναν πιθανό κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα μπορούσε να είναι «η ψυχολογική δυσφορία, η οποία είναι κεντρική στην αιτιολογία των ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες».

Ποιες ήταν οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν στην έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλεργίες συσχετίζονται με διαφορετικούς τρόπους με τις ψυχικές διατραρχές, ως εξής:

– Κατάθλιψη: Η μελέτη επιβεβαίωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αυτοαναφερόμενης κατάθλιψης, της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των αλλεργιών γενικά. Το άσθμα, η ΑΔ και η αλλεργική ρινίτιδα συσχετίστηκαν επίσης έντονα με την κατάθλιψη.

– Άγχος: Οι αλλεργίες γενικά συσχετίστηκαν με το άγχος, με ισχυρότερη συσχέτιση για τη ατοπική δερματίτιδα από ό,τι για το άσθμα ή την αλλεργική ρινίτιδα.

– Διπολική διαταραχή: Το άσθμα συνδέθηκε με τη διπολική διαταραχή, όπως και οι αλλεργίες γενικά.

– Σχιζοφρένεια: Η μόνη αλλεργία που σχετιζόταν με τη σχιζοφρένεια ήταν η αλλεργική ρινίτιδα. Η επίδραση, ωστόσο, ήταν προστατευτική, δηλαδή τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια.

– Νευρωτισμός: Οι αλλεργίες γενικά, το άσθμα και η ΑΔ συνδέθηκαν με τον νευρωτισμό. Η αλλεργική ρινίτιδα συνδέθηκε επίσης με τον νευρωτισμό, σε μικρότερο βαθμό.

Οι συχνότερες διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι μερικές από τις κυριότερες που συμβάλλουν στην παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών και ο επιπολασμός αυτών και των αλλεργικών ασθενειών αυξάνεται εδώ και αρκετό καιρό. Η αποσαφήνιση της φύσης της σχέσης μεταξύ της αλλεργικής νόσου και της ψυχικής υγείας συμβάλλει στην απάντηση ενός σημαντικού ερωτήματος υγείας.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/whats-the-link-between-mental-health-and-allergies

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση