,

UNICEF: Έκθεση αναφέρει ότι 1 στα 7 παιδιά παγκοσμίως αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα

Ένα είναι βέβαιο: Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί τον ψυχικό πόνο.

UNICEF: Έκθεση αναφέρει ότι 1 στα 7 παιδιά παγκοσμίως αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα

Η πανδημία του COVID-19 ήταν σκληρή απέναντι στην ψυχική υγεία. Τα παιδιά παγκοσμίως είναι μια ομάδα που έχει πληγεί ιδιαίτερα, με αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Απομονωμένα από τους φίλους και ανήσυχα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η ψυχική υγεία των παιδιών χρειάζεται προστασία σήμερα περισσότερο από ποτέ. Στην έκθεσή της «Η κατάσταση των παιδιών του κόσμου» του 2021, η UNICEF ανακοίνωσε ότι ένα στα επτά παιδιά του κόσμου (ηλικίας 10 έως 19 ετών) ζει με διαγνωσμένη διαταραχή της ψυχικής υγείας.

Η έκθεση της UNICEF περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες των νέων σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο μέρος αυτής της εικόνας είναι μάλλον ζοφερό. Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF και της Gallup που διεξήχθη σε 21 χώρες σε νέους ηλικίας 15-24 ετών, ένας στους πέντε ανέφερε ότι αισθάνεται έντονη θλίψη ή αδιαφορία για δραστηριότητες (σύμπτωμα κατάθλιψης). Δυστυχώς, η αυτοκτονία είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 10 έως 19 ετών, παγκοσμίως. Ίσως το πιο εντυπωσιακό εύρημα που ανακοινώθηκε από την έκθεση είναι ο επιπολασμός των διαγνώσεων διαταραχών ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών. Ένας στους επτά, ή 13%, των νέων παγκοσμίως, εκτιμάται ότι ζει με κάποια διάγνωση.

Advertisment

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διάγνωση είναι πιο συχνή στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, οι διαταραχές ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται από παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι κίνδυνοι δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι. Η έκθεση σημειώνει σε σχέση με την κατάθλιψη: «Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που σημαδεύονται από συγκρούσεις και σοβαρές αντιξοότητες και στερούνται πρόσβασης σε σχολική εκπαίδευση, προστασία και υποστήριξη».

Αυτή η εικόνα της παγκόσμιας ψυχικής υγείας είναι απογοητευτική και ανησυχητική. Ίσως ακόμη πιο ανησυχητική είναι η έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και προγράμματα για την προστασία των νέων ολιστικά. Οι κυβερνητικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελάχιστες σε θέματα ψυχικής υγείας. Στις φτωχές χώρες, επενδύονται ακόμη λιγότερα. Η πρόσβαση είναι άνιση. Αυτή η υποεπένδυση δεν εξοικονομεί χρήματα, τονίζει η UNICEF. Υπολογίζουν ότι η μη αντιμετώπιση του προβλήματος της ψυχικής υγείας κοστίζει στον κόσμο 387,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικό νόμισμα. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ανεκτίμητο, αλλά η ποσοτικοποίηση των εκτιμήσεων καθιστά ένα σημαντικό σημείο. Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί τον ψυχικό πόνο.

Τι μπορεί να γίνει; Η UNICEF τάσσεται υπέρ της «δέσμευσης, της επικοινωνίας και της δράσης». Τα βήματα αυτά θα πρέπει να επεκταθούν από τους γονείς μέχρι τις κυβερνήσεις. Μέσα στην κοινότητά σας, μπορείτε να υποστηρίξετε την αύξηση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ιδίως εκείνων που απευθύνονται στους νέους. Τα ιδιαίτερα ευάλωτα παιδιά – όπως αυτά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ και οι πρόσφυγες – έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από την παροχή υπηρεσιών και την στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Advertisment

Η αλλαγή ξεκινά από το σπίτι και μπορείτε σήμερα κιόλας να ξεκινήσετε στηρίζοντας τα παιδιά που έχετε κοντά σας. Σε ένα συγκινητικό βίντεο ως μέρος της καμπάνιας της, η UNICEF καλεί ουσιαστικά γονείς και ενήλικες να λαμβάνουν υπόψης τους τα συναισθήματα και τις δυσκολίες των παιδιών και των εφήβων. Το βίντεο έχει τίτλο «Μια ερώτηση μπορεί να αλλάξει τα πάντα».

Πηγή:

www.unicef.org/reports/state-worlds-children-2021

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση