Επισκέπτες από όλο τον κόσμο συρρέουν στην Αρχαία Ολυμπία για να πάρουν μια γεύση από τα «ερείπιά» της, τα υλικά απομεινάρια του ένδοξου παρελθόντος της. Αλλά αυτός ο αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από την αρχαία ιστορία.
Οι παρακαταθήκες που προέκυψαν από αυτό το πολιτιστικό σταυροδρόμι – από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι την τέχνη και την αρχιτεκτονική και τα πολιτικά ιδεώδη – παραμένουν τόσο ζωντανές και ζωτικές όσο ποτέ.
Advertisment
Σήμερα, 27 σημαντικά μνημεία και πολλά μικρότερα εξακολουθούν να στέκονται στην Αρχαία Ολυμπία. Μεταξύ αυτών, το αρχικό Ολυμπιακό Στάδιο, οι ναοί του Δία και της Ήρας, το εργαστήριο του διάσημου γλύπτη Φειδία. Τα μνημεία αυτά επιβίωσαν χιλιάδες χρόνια από τις καιρικές συνθήκες, τους πολέμους, τους σεισμούς και τον εκσυγχρονισμό.
Συντηρούνται και αποκαθίστανται σχολαστικά από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχουν όμως ανάγκη και από ψηφιακή συντήρηση, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών των πολιτών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο χώρος θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται με τη Microsoft για τη δημιουργία του Common Grounds (Κοινός Τόπος), ενός έργου ψηφιακής αναβίωσης που έχει ως στόχο να διατηρήσει και να αποκαταστήσει πολύτιμα κομμάτια του παρελθόντος μας και να ενδυναμώσει το παγκόσμιο κοινό να αγκαλιάσει την ιδέα της εξεύρεσης κοινού εδάφους μέσω της κοινής μας ιστορίας.
Advertisment
Τώρα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, οι θεατές μπορούν να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία, όπως ήταν στη δόξα της πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, με μια καθηλωτική εμπειρία που επιτρέπει στους οπαδούς της ιστορίας, του αθλητισμού, των τεχνών και του πολιτισμού να αλληλεπιδρούν εικονικά με τα κτίρια και τα αντικείμενα από τον ιστορικό χώρο.
«Το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, που ενώνει την ανθρωπότητα με την πρωτοποριακή τεχνολογία προς όφελος του κόσμου, με σκοπό να παρακινήσει τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft.
Με τη σειρά του και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε την πρωτοποριακή αυτή κίνηση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στη Microsoft: «Ο «Κοινός Τόπος» είναι ένας μοναδικός τρόπος να βιώσει κανείς την επιβλητική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο μπορούν να επισκεφθούν ψηφιακά τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και να βιώσουν την ιστορία χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας».
Πώς ακριβώς όμως η τεχνολογία κατέστησε δυνατή αυτή την ψηφιακή διατήρηση, βοηθώντας στην ακριβή μοντελοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πτυχών του χώρου; Μέσω της πρωτοβουλίας AI for Cultural Heritage, η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών χώρων σε 3D, για τη δημιουργία του θεμελιώδους μοντέλου της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρησιμοποιώντας τόσο επίγειες κάμερες όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του χώρου, η Microsoft AI επεξεργάστηκε στη συνέχεια τις εικόνες για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή, ώστε να αποδίδονται ως φωτορεαλιστικά.
Φυσικά, η ψηφιακή καταγραφή και η ακριβής αναπαράσταση όλων των λεπτομερειών της καθημερινής ζωής στην Αρχαία Ολυμπία δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Στην τρισδιάστατη εμπειρία, τα κτίρια αναδημιουργούνται με ζωντανή λεπτομέρεια, που ερευνήθηκε σχολαστικά από τους ειδικούς αρχαιολόγους του Υπουργείου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στις αρχικές τους μορφές. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του χώρου με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις αντικειμένων από κάθε περίοδο.
Δείτε περισσότερα εδώ
Πηγή:
inculture.microsoft.com/arts/ancient-olympia-common-grounds-gr