Σκωτία: Βιβλίο επιστράφηκε στη βιβλιοθήκη του Fife με καθυστέρηση 73 ετών!

Στις εσωτερικές σελίδες του φαίνονται οι σφραγίδες με τις ημερομηνίες - και η σημείωση ότι το βιβλίο «μπορεί να κρατηθεί μόνο για 14 ημέρες».

Σκωτία: Βιβλίο επιστράφηκε στη βιβλιοθήκη του Fife με καθυστέρηση 73 ετών

Το Stately Timber του Rupert Hughes, ένα μυθιστόρημα περιπέτειας που διαδραματίζεται στη Βοστώνη, θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Dunfermline στη Σκωτία στις 6 Νοεμβρίου 1948. Ωστόσο, το προσωπικό της σημερινής βιβλιοθήκης και γκαλερί Dunfermline Carnegie Library and Galleries έμεινε άναυδο όταν έλαβε ένα δέμα που περιείχε το βιβλίο την περασμένη εβδομάδα. Το είχε βρει η κόρη του δανειστή και το είχε στείλει πίσω.

Το βιβλίο ανακαλύφθηκε στο Black Isle με καθυστέρηση μεγαλύτερη από επτά δεκαετίες. Η Donna Dewar, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης και Γκαλερί Dunfermline Carnegie, δήλωσε: «Ξέσπασα σε γέλια όταν άνοιξα το δέμα, δεν μπορούσα να το πιστέψω».

Advertisment

«Πρόσφατα, είχαμε ένα βιβλίο που επέστρεψε στο υποκατάστημά μας στο Rosyth μετά από 14 χρόνια, το οποίο θεωρήσαμε αρκετά εκπληκτικό, αλλά αυτό ξεπέρασε κατά πολύ οτιδήποτε έχουμε ακούσει». Και πρόσθεσε: «Για πλάκα υπολογίσαμε πόσα θα μπορούσε να είναι το πρόστιμο και το ποσό ανέρχεται σε 2.847 λίρες Αγγλίας. Έφτασε μαζί με μια υπέροχη επιστολή από την κόρη του δανειοζόμενου που ήταν σε θέση να μας δώσει μερικές λεπτομέρειες».

Οι βιβλιοθήκες του Fife είχαν «παγώσει» το πρόστιμο καθυστέρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να ενθαρρύνουν τα μέλη να επιστρέψουν τα βιβλία. Στην επιστολή, η κόρη του δανειολήπτη εξηγούσε ότι ο εκλιπών πατέρας της είχε ζήσει στο Thornton του Fife το 1948.

Σκωτία: Βιβλίο επιστράφηκε στη βιβλιοθήκη του Fife με καθυστέρηση 73 ετών
Φωτογραφία: PA Media

Είπε ότι δεν θα μάθει ποτέ αν απλώς ξέχασε να επιστρέψει το βιβλίο ή αν είχε επιλέξει να το κρατήσει. Έγραψε επίσης: «Το βρίσκω συναρπαστικό να βλέπω τις ημερομηνίες που βγήκε αυτό το βιβλίο, κατά τα τελευταία χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ότι ο πόλεμος τελείωσε μεταξύ σφραγίδων που σημείωσαν οι βιβλιοθηκάριοι. Η ζωή συνεχίζεται γύρω από βαρυσήμαντα ιστορικά γεγονότα».

Advertisment

Στις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου φαίνονται οι σφραγίδες με τις ημερομηνίες – και η σημείωση ότι το βιβλίο «μπορεί να κρατηθεί μόνο για 14 ημέρες». Η Christine McLean, επικεφαλής του OnFife για την πολιτιστική κληρονομιά και την ευημερία: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που το παραλάβαμε… και ανυπομονούμε να βρούμε ένα ιδιαίτερο μέρος για να εκθέσουμε το βιβλίο, και την ιστορία του ταξιδιού του, στο τμήμα τοπικών σπουδών μας». Το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το πιο καθυστερημένο βιβλίο βιβλιοθήκης κατέχει ένα βιβλίο που έχει επιστραφεί στο Sidney Sussex College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ο δανεισμός του έγινε το 1668 και τελικά επιστράφηκε 288 χρόνια αργότερα.

Πηγή:

www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-59320230

Κεντρική φωτογραφία: PA Media

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση