,

Σουηδία: Φεστιβάλ κινηματογράφου αναζητά άτομο που θα απομονωθεί για 7 μέρες σε έναν φάρο βλέποντας ταινίες

Μήπως η απόλυτη απομόνωση για μία εβδομάδα με μοναδική ασχολία την παρακολούθηση ταινιών σας είναι κάτι γνώριμο; Αν ναι, τότε μάλλον δεν θα δυσκολευτείτε

Σουηδία: Φεστιβάλ κινηματογράφου αναζητά άτομο που θα απομονωθεί για 7 μέρες σε έναν φάρο και θα παρακολουθεί ταινίες

Μήπως η απόλυτη απομόνωση για μία εβδομάδα με μοναδική ασχολία την παρακολούθηση ταινιών σας είναι κάτι γνώριμο; Αν ναι, τότε μάλλον δεν θα δυσκολευτείτε να κάνετε αυτό που ζητά ένα φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το Gothenburg Film Festival διεξάγει ένα «πανδημικό κινηματογραφικό πείραμα» με τη μορφή διαγωνισμού. Ένας υποψήφιος που θα επιλεχθεί από μια λίστα συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο θα μεταφερθεί για μία εβδομάδα στον ιστορικό φάρο Pater Noster, ο οποίος βρίσκεται στο βραχώδες νησί Hamneskär, στη δυτική ακτή της Σουηδίας.

Advertisment

Όσο θα βρίσκεται εκεί, ο σινεφίλ νικητής θα έχει δωρεάν διαμονή μαζί με απεριόριστη πρόσβαση στις φετινές ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ. «Θα είναι πλήρως απομονωμένος, δεν θα επιτρέπεται να φέρει κανέναν άλλο φυσικά, αλλά όχι μόνο αυτό: δεν θα έχει ούτε τηλέφωνο, ούτε καν βιβλίο», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Jonas Holmberg στον τηλεοπτικό σταθμό CBC. «Θα είναι μόνο εκείνος, η θάλασσα, τα κύματα, ο ουρανός και 60 διαφορετικές πρεμιέρες, οι οποίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ».

Εμπνευσμένος από την πανδημία, ο Holmberg αναφέρει ότι το πείραμα έχει στόχο να εξετάσει πώς η κοινωνική απόσταση έχει μεταμορφώσει την εμπειρία της παρακολούθησης ταινιών. Η πιο εμφανής αλλαγή είναι η αλλαγή από την αίθουσα στο περιβάλλον του σπιτιού.

Αν και παραδοσιακά, οι ταινίες είναι μια συλλογική εμπειρία που συνήθως μοιραζόμαστε με φίλους, παρέες κλπ., η τάση τώρα είναι να βλέπουμε ταινίες είτε μόνοι μας είτε με κάποιον άλλο. Ενώ παλιά ο κόσμος μπορεί να πήγαινε σινεμά και για συντροφιά, τώρα είναι οι ίδιες οι ταινίες που παρέχουν στον άνθρωπο μια συντροφιά.

Advertisment

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του φεστιβάλ, το «Göteborg Film Festival 2021 δεν θα θυμίζει τίποτα συμβατικό. Καθόλου κοινό, κανένα πάρτι, κανένα σινεμά. Η φετινή θεματική του που ονομάζεται Κοινωνικές Αποστάσεις, εξερευνά έναν νέο κόσμο που αναδύθηκε με την έλευση της πανδημίας. Τι σημαίνει για εμάς μια ταινία, όταν είμαστε απομονωμένοι από τους πάντες; Για να το μελετήσουμε, ανοίγουμε ένα ολοκαίνουριο σινεμά. Στη μέση του ωκεανού. Κανένα τηλέφωνο, κανένα μέλος της οικογένειας, κανένας φίλος. Μόνο εσείς, η θάλασσα και το πρόγραμμα ταινιών του φεστιβάλ με 60 πρεμιέρες. Για 7 μέρες».

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για τον νικητή; Σύμφωνα με τον Holmberg το κυριότερο: να είναι ένας πραγματικός φαν των ταινιών. Επίσης, πρέπει να απολαμβάνει ή να αντέχει αποτελεσματικά τη μοναξιά και καθώς θα καταγράφει την εμπειρία του, είναι σημαντικό να είναι επικοινωνιακός.

Θα μας μιλήσει για το πώς είναι η ζωή στο νησί και πώς αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες θα επηρεάσουν τη σχέση με τις ταινίες που θα βλέπει. Αυτή η solo εμπειρία θα λάβει χώρα από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Αν θέλετε να κάνετε αίτηση, μπορείτε να πατήσετε εδώ

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/goteburg-film-festival-7-days-alone-lighthouse

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση