,

Το Τορόντο έχει αντικαταστήσει τα κλιματιστικά με νερό λίμνης για να δροσίσει εκατοντάδες κτίρια

Το σύστημα Deep Lake Water Cooling (DLWC) του Τορόντο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Γη.

Το Τορόντο έχει αντικαταστήσει τα κλιματιστικά με νερό λίμνης για να δροσίσει εκατοντάδες κτίρια

180 κτίρια στο Τορόντο έχουν εγκαταλείψει τον ενεργοβόρο κλιματισμό και έχουν προτιμήσει την ψύξη με την άντληση ψυχρών νερών από τα βάθη της λίμνης Οντάριο μέσω σωλήνων στους τοίχους και τα δάπεδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Δημαρχείο, το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο, ξενοδοχεία, κέντρα δεδομένων και η Scotiabank Arena, έδρα της ομάδας μπάσκετ Raptors – συνολικά τα 54 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια ακίνητης περιουσίας εξοικονομούν 90.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ποσό που είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 25.000 σπίτια.

Το σύστημα Deep Lake Water Cooling (DLWC) του Τορόντο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Γη. Βασίζεται σε τρεις σωλήνες που βρίσκονται 5,5 χιλιόμετρα νότια της πόλης, 280 πόδια (85.344 μέτρα) κάτω από τη λίμνη, οι οποίοι αναρροφούν το νερό των 4°C πριν το αντλήσουν σε έναν κεντρικό σταθμό που το στέλνει στα κτίρια. Το ζεστό νερό που εξέρχεται από το κτίριο διοχετεύεται πίσω στη λίμνη για να καλύψει τη διαφορά, παίρνοντας μαζί του τη θερμότητα που απορροφά.

Advertisment

Το Τορόντο έχει αντικαταστήσει τα κλιματιστικά με νερό λίμνης για να δροσίσει εκατοντάδες κτίρια
Φωτογραφία: Enwave

Στην αρχή το σύστημα DLWC, αξίας 133 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε και διαχειρίζεται η Enwave, δυσκολεύτηκε να βρει πελάτες στην πόλη, αλλά μετά τα πρώτα στοιχεία για την εξοικονόμηση ενέργειας (η Scotiabank χρησιμοποιεί 3 εκατομμύρια κιλοβατώρες λιγότερη ενέργεια ετησίως), ο αριθμός τους αυξάνεται έκτοτε.

Ένα νέο πρόγραμμα για την αύξηση της χωρητικότητας στην πόλη κατά επιπλέον 60% αποδεικνύει τη δημοτικότητά του ως συστήματος ψύξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. «Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση», δήλωσε ο Carlyle Coutinho, πρόεδρος της Enwave, στην Post για το επερχόμενο έργο ύψους 78 εκατομμυρίων δολαρίω). «Θα ήταν πρόκληση να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε εμπορικά χωρίς να αυξήσουμε το φορτίο βάσης».

Ένα άλλο μεγάλο επεκτατικό έργο στο Τορόντο ονομάζεται The Well. Η Enwave θα δημιουργήσει ένα σύστημα θερμικής αποθήκευσης χρησιμοποιώντας μια δεξαμενή δύο εκατομμυρίων γαλονιών με κρύο νερό από τη λίμνη, η οποία μπορεί να αποθηκεύει ενέργεια τη νύχτα σε περιόδους εκτός αιχμής, διευκολύνοντας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνοντας το κόστος.

Advertisment

Το Τορόντο έχει αντικαταστήσει τα κλιματιστικά με νερό λίμνης για να δροσίσει εκατοντάδες κτίρια
Φωτογραφία: Enwave

Η DLWC δεν είναι η μόνη μέθοδος ψύξης κτιρίων μέσω νερού – η άλλη περιλαμβάνει την εξάτμιση του νερού με τη χρήση μεγάλων δεξαμενών ως μέσο αποβολής της θερμότητας. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε μαζική χρήση νερού, και το DLWC μπορεί να κρατήσει 220 εκατομμύρια γαλόνια νερού στη λίμνη, στους σωλήνες ή στο έδαφος, σε σύγκριση με την ψύξη με εξάτμιση. Το DLWC δεν είναι κάτι στο οποίο έχει πρόσβαση κάθε πόλη ή κτίριο, αλλά ορισμένα κτίρια, όπως τα κεντρικά γραφεία της HSBC στο Χονγκ Κονγκ, έκτασης εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, ψύχονται αντ’ αυτού μέσω θαλασσινού νερού.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/toronto-is-replacing-air-conditioners-with-deep-lake-water-to-cool-hundreds-of-buildings

Κεντρική φωτογραφία: Enwave

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση