, ,

Αυστραλία: Μυστηριώδες βουνό καίγεται εδώ και τουλάχιστον 6000 χρόνια!

«Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της πυρκαγιάς κάτω από το Burning Mountain, μπορεί μόνο να το συμπεράνει».

Αυστραλία: Ένα μυστηριώδες βουνό καίγεται εδώ και τουλάχιστον 6000 χρόνια

Σε ένα εθνικό πάρκο, 4 ώρες οδήγησης βόρεια του Σίδνεϋ στην Αυστραλία, μια πυρκαγιά σιγοκαίει ανεξέλεγκτα – και αυτό συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια.

Γνωστή ως «Burning Mountain», η μυστηριώδης υπόγεια πυρκαγιά είναι η αρχαιότερη γνωστή φωτιά στον πλανήτη. Και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να είναι πολύ πιο αρχαία από ό,τι πιστεύουμε σήμερα.

Advertisment

Το φαινόμενο συμβαίνει στο όρος Wingen στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας (Wingen σημαίνει «φωτιά» στη γλώσσα του τοπικού λαού Wanaruah, των παραδοσιακών κηδεμόνων της γης), και αυτή η υπόγεια πυρκαγιά είναι η λεγόμενη ως «πυρκαγιά ορυχείων», η οποία ενεργοποιείται όταν το ορυκτό κάρβουνο έρθει σε επαφή με το οξυγόνο που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.

Μόλις αναφλεγούν, αυτές οι υπόγειες φωτιές είναι σχεδόν αδύνατο να σβήσουν. Αργά αλλά έντονα, ταξιδεύουν μέσα από το στρώμα άνθρακα, ένα στρώμα άνθρακα που υπάρχει φυσικά κάτω από την επιφάνεια της Γης.

«Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της πυρκαγιάς κάτω από το Burning Mountain, μπορεί μόνο να το συμπεράνει», λέει στο ScienceAlert ο Guillermo Rein, καθηγητής επιστήμης των πυρκαγιών στο Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Advertisment

Αυστραλία: Ένα μυστηριώδες βουνό καίγεται εδώ και τουλάχιστον 6000 χρόνια

«Είναι πιθανότατα μια μπάλα διαμέτρου περίπου 5 έως 10 μέτρων, που φτάνει σε θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου», εξηγεί.

Σε αντίθεση με μια τυπική πυρκαγιά, η πυρκαγιά ορυχείων καίει υπόγεια – σιγοκαίει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει φλόγα και μοιάζει περισσότερο με κάρβουνα σε μπάρμπεκιου, παρά με μια τυπική πυρκαγιά άνθρακα. Επίσης, δεν πρέπει να συγχέεται με τις πιο δραματικές πυρκαγιές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι γνωστό ότι μπορούν να βάλουν φωτιά ακόμη και σε υδάτινες οδούς.

Η πυρκαγιά στο όρος Wingen καίει επί του παρόντος περίπου 30 μέτρα κάτω από τη γη και κινείται νότια με ταχύτητα περίπου 1 μέτρο ανά έτος. Στο εθνικό πάρκο – το οποίο είναι ανοιχτό για τους τουρίστες – τα μόνα σημερινά στοιχεία της ύπαρξής της είναι λίγος καπνός και λευκή στάχτη, έδαφος που είναι ζεστό στην αφή, αποχρωματισμένοι βράχοι με κίτρινο και κόκκινο χρώμα και μια μυρωδιά θείου που εκλύεται καθώς η φωτιά από κάτω ψήνει τα ορυκτά του βουνού.

Αλλά ακόμη και αν είναι ως επί το πλείστον αόρατη τώρα, το μονοπάτι που ακολούθησε η φωτιά είναι ορατό μετά από προσεκτικότερη έρευνα, με τις πιο πρόσφατα καμένες περιοχές να καλύπτονται από στάχτη και να στερούνται φυτικής ζωής.

«Μπροστά από τη φωτιά, όπου δεν έχει φτάσει, βλέπεις αυτό το όμορφο δάσος ευκαλύπτων. Εκεί που βρίσκεται τώρα η φωτιά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ζωντανό, ούτε καν γρασίδι», λέει ο Rein. «Και εκεί που ήταν η φωτιά πριν από 20 με 30 χρόνια, το δάσος έχει επιστρέψει, αλλά είναι ένα διαφορετικό δάσος – η φωτιά έχει διαμορφώσει το τοπίο».

Αυστραλία: Ένα μυστηριώδες βουνό καίγεται εδώ και τουλάχιστον 6000 χρόνια

Ποιος ξεκίνησε τη φωτιά;

Είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι την προκάλεσε. Η πρώτη καταγεγραμμένη ευρωπαϊκή παρατήρηση έγινε το 1828, όταν ένας ντόπιος αγρότης δήλωσε ότι ανακάλυψε ένα ηφαίστειο στην περιοχή του όρους Wingen.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1829, ο γεωλόγος Wilton κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υποτιθέμενο ηφαίστειο ήταν στην πραγματικότητα πυρκαγιά σε ανθρακικό στρώμα. Οι μετρήσεις έχουν δείξει έκτοτε ότι η διαδρομή της φωτιάς καλύπτει περίπου 6,5 χιλιόμετρα – γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι αναμμένη για τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Αλλά εκτός από αυτό, δεν έχει γίνει σχεδόν καμία επίσημη έρευνα στην περιοχή.

Η περιοχή θεωρείται ιερή από τους παραδοσιακούς θεματοφύλακες, τον λαό Wanaruah, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα και την κατασκευή όπλων. Οι ιστορίες προέλευσής τους μιλούν για μια χήρα της οποίας τα δάκρυα άναψαν τη φωτιά ή για τον πυρσό ενός πολεμιστή που αιχμαλωτίστηκε από τον «Κακό» κάτω από το βουνό.

Σύμφωνα με τον Rein, τα φυσικά αίτια είναι η πιο πιθανή πηγή. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ανθρωπογενή παρέμβαση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για φυσικά αίτια», εξηγεί.

Πηγή:

www.sciencealert.com/this-mysterious-fire-in-australia-has-been-burning-non-stop-for-at-least-6-000-years

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση