,

Weight watchers: Η διάσημη δίαιτα που δεν μετράει θερμίδες αλλά… πόντους!

Το Weight Watchers είναι ένα πρόγραμμα δίαιτας με εκατομμύρια μέλη σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ιδρύτρια του είναι η

Weight watchers: Η διάσημη δίαιτα που δεν μετράει θερμίδες αλλά... πόντους!

Το Weight Watchers είναι ένα πρόγραμμα δίαιτας με εκατομμύρια μέλη σε πάνω από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ιδρύτρια του είναι η Jean Nidetch από το Brooklyn, η οποία ασχολιόταν με τα οικιακά. Η Nidetch και οι φίλες της άρχισαν το 1963 να συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα και να μιλούν για το πώς να χάσουν βάρος.

Σήμερα, το Weight Watchers είναι μια διεθνής εταιρία και το πιο εμπορικό διαιτητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Εγκεκριμένο από πολλούς ειδικούς, είναι διαθέσιμο σε διάφορα περιβάλλοντα, από την τοπική κοινότητα, μέχρι τον εργασιακό χώρο, αλλά και διαδικτυακά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συχνές συναντήσεις, μαθήματα αυτοβοήθειας, στήριξη ομάδας και ένα σύστημα πόντων. Το άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο βάρος ή δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 20-25, ανάλογα και με τον τύπο σώματος.

Advertisment

Η κοινότητα των Weight Watchers

Η κοινότητα είναι σημαντική σε αυτό το πρόγραμμα. Παρέχει ένα δίκτυο υποστήριξης για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και είναι απαραίτητη τόσο για την βραχυχρόνια, όσο και για την μακροχρόνια επιτυχία. Το σύστημα στήριξης παρέχει συνεχή θετική ενίσχυση στα μέλη της. Η διαδικασία απώλειας βάρους μπορεί να αποδειχθεί αρκετά στρεσογόνα, αλλά η κοινότητα μπορεί να την κάνει να φαίνεται λιγότερο τρομακτική.

Τα μέλη του Weight Watchers παρακολουθούν τακτικές συναντήσεις, όπου μαθαίνουν τόσο για τη διατροφή και την άσκηση, όσο και για τον έλεγχό τους. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει σε αυτή, αρκεί να είναι έστω και 2-3 κιλά πάνω από το κανονικό του βάρος. Όσοι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασίας, μπορούν να παρακολουθούν διαδικτυακές συναντήσεις.

Καθοδήγηση (coaching)

Εκτός από τις ομαδικές συναντήσεις, το Weight Watchers προσφέρει προσωπική καθοδήγηση και εξατομικευμένο σχεδιασμό. Ένας προσωπικός ειδικός μπορεί να βοηθήσει το άτομο να σχεδιάσει το πλάνο εκείνο που θα ταιριάζει με το καθημερινό πρόγραμμά του και τον τρόπο ζωής. Τα μέλη μπορούν να επικοινωνούν μαζί του μέσω email ή τηλεφώνου.

Advertisment

Weight watchers: Η διάσημη δίαιτα που δεν μετράει θερμίδες αλλά... πόντους!

Πώς λειτουργεί: Σύστημα πόντων και συντήρηση

Όσοι ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες τροφές ή δραστηριότητες. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν ένα σύστημα πόντων, με το οποίο ελέγχουν στην ουσία τον εαυτό τους σε καθημερινή βάση. Αυτό τους καθιστά υπεύθυνους για τις δραστηριότητες και τις συνήθειες που ακολουθούν. Τα μέλη μπορούν να καταγράφουν τους πόντους στο κινητό τους. Το σύστημα αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου.

Οι πόντοι εξαρτώνται από τα λιπαρά, τη ζάχαρη και την πρωτεΐνη. Όσο περισσότερες οι πρωτεΐνες, τόσο λιγότεροι πόντοι κερδίζονται. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, τόσο περισσότερους πόντους έχει η εκάστοτε τροφή και έτσι η ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι μικρή. Οι πόντοι ενθαρρύνουν τα μέλη να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, να τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες και λιγότερο λιπαρές τροφές και με πολλή ζάχαρη. Παρακάτω δίνεται ένα παράδειγμα:

• Ένα αυγό έχει 2 πόντους

• Δύο κουταλιές τυριού τσένταρ χαμηλών λιπαρών έχουν 1 πόντο

• Μια σαλάτα με κομμένες ντομάτες, κρεμμύδι και φρέσκα μπαχαρικά έχουν 0 πόντους

• Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο έχει 1 πόντο.

Κάποιος λοιπόν που καταναλώνει μια ομελέτα 2 αυγών με τυρί, τηγανισμένη σε ελαιόλαδο και με σαλάτα χρησιμοποιεί 4 πόντους. Αν ο στόχος του για την ημέρα είναι οι 30 πόντοι, έχει ακόμα 26 πόντους. Οι καθημερινοί πόντοι αλλάζουν ανάλογα το βάρος και τα κιλά που χρειάζεται να χάσει. Ένα άτομο που ζυγίζει περίπου 68 κιλά, για παράδειγμα, θα στοχεύσει στους 18 με 23 πόντους την ημέρα.

Κάποιος μπορεί επίσης να αποκτήσει τα «fit points», πόντους δηλαδή από δραστηριότητες, όπως οι δουλειές του σπιτιού, το περπάτημα και η γυμναστική. Κάθε άτομο έχει ένα καθημερινό και εβδομαδιαίο στόχο πόντων, μέσα στα συμφωνηθέντα όρια.

Weight watchers: Η διάσημη δίαιτα που δεν μετράει θερμίδες αλλά... πόντους!

Περίοδος συντήρησης

Μετά από ένα αρχικό στάδιο απώλειας βάρους, τα μέλη μπορούν να φτάσουν τον στόχο τους. Σε αυτό το σημείο, εισέρχονται σε ένα στάδιο συντήρησης. Η καθημερινή πρόσληψη αυξάνεται κατά 6 πόντους, αλλά συνεχίζουν να καταμετρούν τους πόντους από την τροφή και τη δραστηριότητα. Για 6 εβδομάδες, αυξάνουν σταδιακά την πρόσληψη τροφής, μέχρι να μην χάνουν ή βάζουν βάρος. Αν ένα μέλος καταφέρει να μείνει στα κιλά του ή μέσα στο όριο απόκτησης 0.91 κιλών κατά τη διάρκεια αυτών των 6 εβδομάδων, γίνεται δωρεάν μέλος, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρακολουθεί τις συναντήσεις δωρεάν, όσο ζυγίζεται μια φορά την εβδομάδα και δεν απομακρύνεται από τα κιλά του.

Οφέλη

Ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το 2001, έδειξαν ότι όσοι ασθενείς παραπέμφθηκαν από γιατρούς στην κοινότητα των Weight Watchers, έχασαν δύο φορές πιο σύντομα βάρος απ’ όσους ακολούθησαν την συνηθισμένη δίαιτα για πάνω από 12 μήνες. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η τακτική μέτρηση βάρους, οι συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και την σωματική άσκηση, τα κίνητρα και η στήριξη μιας ομάδας μπορούν να προσφέρουν μια κλινικά χρήσιμη παρέμβαση σε πρώτο επίπεδο για υπέρβαρα άτομα.

Μια άλλη έρευνα, δημοσιευμένη στην American Journal of Lifestyle Medicine βρήκε ότι οι ενήλικες που παρακολουθούσαν τουλάχιστον 2 στις 3 μηνιαίες συναντήσεις Weight Watchers για 6 μήνες μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης τους, όπως επίσης και το βάρος τους. Το 2011, οι ερευνητές περιέγραψαν το πρόγραμμα ως μια «χρήσιμη παρέμβαση πρώτης γραμμής για την απώλεια βάρους» για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας.  Όποιος όμως σκέφτεται μια ριζική αλλαγή στο διατροφικό του πρόγραμμα, πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσει πρώτα με έναν γιατρό ή διατροφολόγο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί δεν χάνετε βάρος ενώ τα κάνετε όλα “σωστά”
Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
"Πώς να χάσω κιλά γρήγορα" | Ένας οδηγός για να δείτε αποτελέσματα σύντομα και με ασφάλεια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση