,

Ένα από τα μικρότερα βιβλία στον κόσμο πουλήθηκε σε δημοπρασία για 4.200 ευρώ!

Το βιβλίο έχει δερμάτινο δέσιμο και διαστάσεις 5Χ5χλ., μικρότερο δηλαδή από την μύτη ενός μολυβιού!

Ένα από τα μικρότερα βιβλία στον κόσμο πουλήθηκε σε δημοπρασία για 4.200 ευρώ!

Στη δημοπρασία του οίκου Arenberg Auctions στις Βρυξέλλες, ένα από τα μικρότερα βιβλία του κόσμου, με τίτλο «The Lord’s Prayer», το οποίο είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 1.000 -1.500 Ευρώ, πωλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή για 3.500 Ευρώ, ο οποίος κατέβαλε τελικά το ποσό των 4.200 Ευρώ, μαζί με πρόσθετο κόστος.

Το βιβλίο που έχει δερμάτινο δέσιμο και διαστάσεις 5Χ5χλ., μικρότερο δηλαδή από την μύτη ενός μολυβιού, περιέχει εκδοχές της Κυριακής Προσευχής σε επτά γλώσσες και συγκεκριμένα, στα αγγλικά (βρετανικά και αμερικανικά), γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά και σουηδικά.

Όσο για το μέγεθός του, ο υπεύθυνος της δημοπρασίας, Χένρι Γκοτς είπε: «Το τυπωμένο κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείτε να το διαβάσετε με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεστε έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό».

Το « The Lord’s Prayer», ήταν ένα από τα εκατοντάδες που εκδόθηκαν to 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Μάιντς της Γερμανίας, με σκοπό να συγκεντρωθούν πόροι, για τα έξοδα ανοικοδόμησης του κτιρίου, μετά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μουσείο Gutenberg είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία Τυπογραφίας στον κόσμο. Πήρε μάλιστα το όνομά του από τον Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, τον Γερμανό σιδηρουργό, χρυσοχόο, τυπογράφο και εκδότη, ο οποίος εισήγαγε πρώτος την τυπογραφία στην Ευρώπη.

Ο Γουτεμβέργιος – αν και είχαν ήδη κατασκευαστεί κινητά τυπογραφικά στοιχεία από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ – ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της και έτσι, δικαίως θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης.

Τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία, τα έκανε περί το 1434 στο Στρασβούργο και το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, κατάφερε να εκτυπώσει και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού. Η τελική όμως επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε το 1455, με την εκτύπωση της Βίβλου των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα από τα οποία σε κοινό χαρτί και κάποια, σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας, κάνοντας το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του, μια άριστη πραγματικά εργασία.

Είναι γνωστή ως “Βίβλος του Γουτεμβέργιου” και αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που ήταν υψηλής αισθητικής και τεχνικής ποιότητας.

Το γνωστό Project Gutenberg (εγχείρημα Γουτεμβέργιος), μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων μέσω Διαδικτύου, που ξεκίνησε το 1971 και είναι σήμερα, η αρχαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη, ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει αυτόν τον σπουδαίο άνδρα.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε