,

Μουσικός παράγει ιδιαίτερες μελωδίες από μανιτάρια και άλλα φυτά! (Βίντεο)

Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης εκμεταλλεύεται τις μεταβολές της φυσικής ηλεκτρικής αντίστασης των φυτών για να δημιουργήσει ήχο!

Μουσικός παράγει ιδιαίτερες μελωδίες από μανιτάρια και άλλα φυτά (Βίντεο)

Στο φόντο των μουντών χειμώνων του Καναδά κατά τη δεκαετία του 1980, ο Tarun Nayar έβρισκε καταφύγιο σε ασχολίες που του έδιναν ζεστασιά: στα μαθήματα ινδικής κλασικής μουσικής που έκανε με τον δάσκαλό του, Narendra Verma. Ο τελευταίος ήταν μαθητής του θρυλικού Ινδού βιρτουόζου του σιτάρ και συνθέτη Ravi Shankar, ο οποίος ανέδειξε την ινδική κλασική μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή η ερωτική σχέση που ανέπτυξε με την ινδική κλασσική μουσική βοήθησαν τον Tarun όχι μόνο να κατανοήσει τη σημασία των δονήσεων στη μουσική, της σημειογραφίας, αλλά και το πώς ο ήχος μπορεί να αξιοποιηθεί για να δώσει νόημα στο χάος γύρω του.

Advertisment

Ο Nayar στη συνέχεια πειραματίστηκε με πολλά άλλα είδη μουσικής και εμπειριών, μάλιστα συμμετείχε σε μια ροκ μπάντα για πάνω από 3 δεκαετίες. Όμως, αποφάσισε να επιστρέψει στα πρώτα του εκείνα μαθήματα που έδιναν χρώμα στη ζωή του. Αυτό που στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικά ποτέ δεν περίμενε ότι θα του έδινε μια τόσο νέα πνοή.

Στον λογαριασμό του στο Instagram, Nayar’s Reels, ο ίδιος αναφέρει ότι κάνει μουσική au naturel. Στα βίντεό του βλέπει κανείς καλώδια να συνδέονται με μανιτάρια που βγάζουν έναν ιδιαίτερο μουσικό ήχο. Σε ένα άλλο βίντεο, ένα φύλλο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και φαίνεται να παράγει μουσική μόνο από αυτό.

 

Advertisment

View this post on Instagram

 

A post shared by Tarun Nayar | Modern Biology (@taruntspoon)

Δίνοντας συνέντευξη στο VICE εξήγησε πως «δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται. Χρησιμοποιώ διάφορες τακτικές για να εκμεταλλευτώ τον βιοηλεκτρισμό των φυτών και τη φυσική αντήχηση της Γης που είναι πέρα από το φάσμα που ακούει το ανθρώπινο αυτί».

Φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακό. Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης εκμεταλλεύεται τις απειροελάχιστες μεταβολές της φυσικής ηλεκτρικής αντίστασης των φυτών (μανιταριών για παράδειγμα) για να παράξει ήχο. «Τα φυτά δεν δημιουργούν μουσική μόνα τους. Χρησιμοποιώ την κίνηση του νερού μέσα σε αυτά τα φυτά, σαν ηλεκτρική αντίσταση. Έτσι όταν συνδέω καλώδια σε αυτά, ακόμα και οι μικρές αλλαγές σε αυτή την αντίσταση λόγω του φυσικού βιοηλεκτρικού φορτίου του φυτού, εκδηλώνονται ως νότες».

Σε αυτά τα βίντεο μπορεί να δει κανείς καλώδια συνδεδεμένα με κεφάλια μανιταριών, φύλλα ή άλλα μέρη ενός φυτού. Για να συλλάβει τον φυσικό συντονισμό της Γης, ένα καλώδιο γείωσης σφηνώνεται στο έδαφος στις ρίζες του φυτού. Και τα δύο καλώδια συνδέονται με ένα synthesizer που στη συνέχεια μεταφράζει τα επίπεδα ενέργειας του φυτού, όπως αυτά μετριούνται μέσω της βιοανάδρασης, σε ακουστικούς τόνους. Ο Nayar ρυθμίζει περιστασιακά την ανατροφοδότηση από τα φυτά προσθέτοντας ελαφρά ηχητικά εφέ στο χώρο – κάνοντας το τελικό προϊόν πολύ πιο γοητευτικό.

Όμως, η τέχνη του δεν σταματά εκεί. Ο Nayar ανατρέχει στη δομή των ινδικών ragas (ένα παραδοσιακό μοτίβο νοτών στην ινδική μουσική) για να καταλάβει τι έχουν να πουν τα φυτά: «Έμαθα ότι η ινδική κλασική μουσική επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δονήσεις». «Όταν το ερμηνεύουμε αυτό ηλεκτρονικά, μέσω κυκλωμάτων και γραναζιών, το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Αν εργάζομαι τα πρωινά, θα παίξω το ‘Raga Bhairavi’ (πρωινό raga). Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσω μια νότα από αυτό. Έτσι, το να μένω σε συγκεκριμένες νότες με βοηθάει να εμπλακώ ακόμα περισσότερο τη στιγμή αυτή».

Τα viral βίντεο του με τα μανιτάρια μοιάζουν να εκπέμπουν ήχους κατευθείαν από αναλογικά μπάσα συνθεσάιζερ – σχεδόν σαν μια πιο αργή εκδοχή του soundtrack του Stranger Things – ενώ η μουσική από τις φτέρες είναι σχεδόν αυτή των μαργαριταριών που πέφτουν σε ένα ήσυχο δωμάτιο γεμάτο νερό.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι αυτή η ιδέα δεν είναι καινούρια. Μεγάλες εταιρείες παραγωγής μουσικής, όπως εκείνη του Snoop Dogg, θέλησαν να παράγουν τραγούδι με μια ανάλογη διαδικασία, το «Sticky Situation», με πρωταγωνιστή ένα φυτό κάνναβης.

Ανεξαρτήτως όμως αυτών των παραγωγών, τα απόκοσμα μουσικά βίντεο του Nayar έχουν κερδίσει τον τελευταίο καιρό την προσοχή των χρηστών social media και αυτό ίσως να συνδέεται με την επανεκτίμηση της σχέσης μας με τη φύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή:

Με πληροφορίες από vice.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση