Capture the Atlas: Μαγευτικές φωτογραφίες του Γαλαξία μας μακριά από τα… φώτα της γης!

Οι φωτογραφίες αυτές μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε μέρος ενός πλούσιου και μαγευτικού Γαλαξία παρά τις δυσκολίες της φυτορύπανσης.

Capture the Atlas: Μαγευτικές φωτογραφίες του Γαλαξία μας μακριά από τα... φώτα της γης!

Η φωτογραφία του διαστήματος είναι μια μορφή τέχνης – στρώματα χρωμάτων, υφών και σχημάτων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι αναδεικνύονται μέσα από λήψεις μακράς έκθεσης που μπορεί να χρειαστούν ώρες για να τελειοποιηθούν.

Κάθε χρόνο, το “Capture the Atlas” ζητά από τους οπαδούς της αστρονομίας σε όλο τον κόσμο να υποβάλουν τις πιο περήφανες στιγμές τους αποτυπώνοντας τα θαύματα του Γαλαξία μας. Οι νικητήριες φωτογραφίες κρίνονται με βάση την ποιότητα της εικόνας, την ιστορία πίσω από τη λήψη και τη συνολική έμπνευση που μπορεί να προσφέρει η φωτογραφία σε άλλους λάτρεις της αστρονομίας.

Το καλύτερο φόντο αυτού του θαύματος είναι οι παραλίες, οι παγετώνες και οι λίμνες, φωτισμένα όλα από τα δισεκατομμύρια αστέρια που καλύπτουν τον ουρανό μας. Ένα πράγμα που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους; Η διαφαινόμενη επίδραση της φωτορύπανσης στο φυσικό μας τοπίο.

Τα υπερβολικά επίπεδα φωτός που προβάλλουμε στο φυσικό μας περιβάλλον βλάπτουν τα νυχτερινά οικοσυστήματα και εμποδίζουν την ικανότητά μας να βλέπουμε τον ουρανό. Ο αντίκτυπός του καθιστά όλο και πιο δύσκολο να παράγουμε έργα αυτής της ποιότητας που ξεδιπλώνουν τη μαγεία του σύμπαντός μας. Τέτοιες σκηνές είναι δύσκολο να βρεθούν σε όλη την Ευρώπη και αυτές οι εικόνες αναδεικνύουν τη σημασία τους. Ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα δείγματα του διαγωνισμού και οι ιστορίες πίσω από αυτά.

Μαγευτικές φωτογραφίες του Γαλαξία μας που αψηφούν τη φωτορύπανση

Γιούτα, ΗΠΑ

Οι έρημοι των νοτιοδυτικών πολιτειών είναι γεμάτες με ιδανικές τοποθεσίες απ’ όπου οι λάτρεις της φωτογραφίας απαθανατίζουν τον νυχτερινό ουρανό. Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται κάτω από μία απομακρυσμένη σειρά βράχων στο Grand Staircase-Escalante. Λόγω της απομόνωσής του, αυτός ο φυσικός πέτρινος θάλαμος παρέχει κάποιες από τις πιο καθαρές, παρθένες όψεις του Γαλαξία μας πλαισιωμένες από το χάλκινο χρώμα του ανοίγματος του σπηλαίου.

mageftikes-fwtografies-galaxia-apsifoun-fwtoripansi
Φωτογραφία: Spencer Welling

Τενερίφη, Ισπανία

Αυτή η λάμψη προκαλείται από την “Calima”, έναν θερμό άνεμο που έρχεται από την Αφρική και συγκεκριμένα από την περιοχή της ερήμου Σαχάρα. Ο ζεστός αυτός άνεμος φέρνει πάντα μαζί του την άμμο της ερήμου και επηρεάζει έντονα την ορατότητα του νυχτερινού ουρανού, σκεπάζοντας τον ουρανό και τον πανέμορφο Γαλαξία μας.

Φωτογραφία: Lorenzo Ranieri Tenti

Όρη Adirondack, ΗΠΑ

Κρυμμένη στα βόρεια της Νέας Υόρκης, η περιοχή Adirondacks αποτελείται από 6 εκατομμύρια στρέμματα γης που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα. Εκεί βρίσκονται μερικοί από τους τελευταίους γνωστούς σκοτεινότερους ουρανούς στην Ανατολική Ακτή. «Αισθάνομαι σα να βρίσκομαι στο σπίτι μου όταν κάνω πεζοπορία στα Adirondacks. Αυτή η λήψη, λοιπόν, αποτυπώνει τη μαγεία που νιώθω να γεμίζει την καρδιά μου όταν βρίσκομαι εκεί», δηλώνει ο φωτογράφος.

Φωτογραφία: Daniel J. Stein

Velika Planina, Σλοβενία

«Έκανα πεζοπορία με τον φίλο μου στο χιόνι για περίπου 3 ώρες, με 60 κιλά φωτογραφικού εξοπλισμού. Ευτυχώς είχαμε ένα έλκηθρο, ώστε να μπορούμε να τραβήξουμε τον εξοπλισμό πίσω μας. Περάσαμε όλη τη νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό στους -10 βαθμούς με δυνατό βοριά, οπότε μόλις και μετά βίας ένιωθα τα δάχτυλα στα χέρια μου».

«Η μεγάλη επιθυμία να φωτογραφίσουμε αυτή την ομορφιά μας κράτησε όρθιους όλη τη νύχτα και στο τέλος ανταμειφθήκαμε με υπέροχες εικόνες. Ήταν μια από τις πιο αξέχαστες νύχτες που έχω περάσει αποτυπώνοντας τον γαλαξία μας».

mageftikes-fwtografies-galaxia-apsifoun-fwtoripansi4
Φωτογραφία: Uros Fink

Victoria, Αυστραλία

«Μετά από πολυάριθμες αποτυχημένες προσπάθειες να το ευθυγραμμίσω προς το νότιο ουράνιο πόλο, ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, αλλά αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια και να δω τι θα συμβεί, ενώ ο γαλαξιακός πυρήνας ανέβαινε. Παραδόξως, όλα πήγαν καλά, και μια πόρτα άνοιξε για μένα, σε έναν νέο μαγικό κόσμο γεμάτο αστέρια».

Φωτογραφία: Jose Luis Cantabrana

Susten Pass, Ελβετία

«Αυτή η μικρή αλπική λίμνη βρίσκεται στην Ελβετία σε ένα ορεινό πέρασμα. Τον περισσότερο χρόνο είναι κλειστή λόγω χιονιού, αλλά μόλις έγινε πιο προσβάσιμο το σημείο, έπρεπε να φτάσω εκεί και να απαθανατίσω τον Γαλαξία μας».

Φωτογραφία; Benjamin Barakat

Πηγή:

www.euronews.com/green/2021/05/25/jaw-dropping-pictures-of-the-milky-way-that-defy-light-pollution

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε