Ουσίες date-rape: Τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι βιαστές για να ακινητοποιήσουν το θύμα

Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα είδη ναρκωτικών ή φαρμάκων για να ακινητοποιήσει το άλλο άτομο.

Ουσίες date-rape: Τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι βιαστές για να ακινητοποιήσουν το θύμα

Date-rape είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τον βιασμό σε ραντεβού. Τα ναρκωτικά για βιασμούς σε ραντεβού είναι ουσίες που διευκολύνουν κάποιον να βιάσει ή να επιτεθεί σεξουαλικά σε άλλο άτομο. Περιλαμβάνουν το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα. Το άτομο που δέχεται την επίθεση μπορεί να μπερδευτεί, να δυσκολευτεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή να μην είναι σε θέση να θυμηθεί τι συνέβη αργότερα.

Το date-rape βέβαια δεν συμβαίνει πάντα σε ένα ραντεβού. Ο επιτιθέμενος μπορεί να είναι κάποιος που μόλις γνωρίσαμε ή κάποιος που γνωρίζουμε εδώ και καιρό.

Advertisment

Συνήθη είδη ναρκωτικών ουσιών για βιασμούς σε ραντεβού

Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα είδη ναρκωτικών ή φαρμάκων για να ακινητοποιήσει το άλλο άτομο ή για να το κάνει να ξεχάσει ένα περιστατικό. Οι πιο συνηθισμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα date-rapes είναι:

GHB (γ-υδροξυβουτυρικό οξύ)

Πρόκειται για ένα κατασταλτικό που έχει πολλά «παρατσούκλια»: easy lay, Georgia home boy, liquid X, liquid ecstasy, liquid E, grievous bodily harm, Gib, G-riffic, scoop, soap, salty water, organic Quaalude ή fantasy. Οι γιατροί μερικές φορές το συνταγογραφούν για τη θεραπεία μιας διαταραχής του ύπνου που ονομάζεται ναρκοληψία.

Είναι άγευστο και άοσμο και μπορεί να είναι σκόνη ή υγρό. Είναι άχρωμο όταν διαλύεται σε ποτό. Η ανάμειξή του με αλκοόλ επιδεινώνει τις επιδράσεις του. Το GHB μπορεί να δράσει σε 15 έως 30 λεπτά και τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για 3 – 6 ώρες. Το GHB μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε, να ξεχνάτε ή να νιώθετε αδυναμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, αργούς καρδιακούς παλμούς, αργή αναπνοή και κώμα.

Advertisment

Rohypnol (φλουνιτραζεπάμη)

Πρόκειται για ισχυρή βενζοδιαζεπίνη (μια κατηγορία ηρεμιστικών), γνωστή επίσης ως μεξικάνικο Βάλιουμ, κύκλοι, roofies, la rocha, roche, R2, forget-me-pill. Δεν είναι εγκεκριμένο για ιατρική χρήση στις περισσότερες χώρες. Είναι χημικά παρόμοιο με φάρμακα όπως το Valium ή το Xanax. Σε κάποιες χώρες, οι γιατροί το χρησιμοποιούν μερικές φορές ως αναισθητικό πριν από χειρουργικές επεμβάσεις.

Είναι κι αυτό άοσμο και άχρωμο όταν διαλυθεί στο αλκοόλ. Προκαλεί σύγχυση και έντονη υπνηλία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και κενά μνήμης κατά τις ώρες επίδρασής του.Τα αποτελέσματα του Rohypnol γίνονται αισθητά μέσα σε 30 λεπτά από τη λήψη ναρκωτικών. Προκαλούν επίσης δυσκολία στην αναπνοή και στην κίνηση που μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

Κεταμίνη

Πρόκειται για ένα διασπαστικό αναισθητικό φάρμακο που μας αποσυνδέει από την πραγματικότητα. Τα παρατσούκλια του περιλαμβάνουν το Special K, τη βιταμίνη Κ και το cat Valium. Οι γιατροί και οι κτηνίατροι το χρησιμοποιούν sthnαναισθησία. Οι ερευνητές το μελετούν επίσης σε άτομα που έχουν σοβαρή κατάθλιψη.Είνα άγευστο και άοσμο σε μορφή σκόνης ή υγρό.

Μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, στομαχικές διαταραχές, εμετό, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, επιληπτικές κρίσεις ή κώμα. Συνήθως επιδρά μέσα σε 30 λεπτά και διαρκεί μία ή δύο ώρες. Μπορεί όμως να επηρεαστείτε για μια ημέρα ή και περισσότερο.

– Αλκοόλ. Πολλοί δράστες χρησιμοποιούν ένα από αυτά τα τρία φάρμακα μαζί με αλκοόλ. Κι αυτό γιατί μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις του φαρμάκου. Αλλά το αλκοόλ από μόνο του μπορεί επίσης να εμποδίσει κάποιον να αμυνθεί, να γνωρίζει τι του συμβαίνει ή να το θυμάται αργότερα.

Το αλκοόλ μας χαλαρώνει πολύ, μας κάνει ομιλητικούς και μας δίνει αυτοπεποίθηση. Όσο περισσότερο πίνουμε, τα συναισθήματά μας γίνονται ασταθή και χάνουμε τον έλεγχο του σώματός μας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε κώμα. Το αλκοόλ συνήθως εισέρχεται στον εγκέφαλό μας μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς να αποφύγουμε τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούν οι θύτες

Μερικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε ασφαλείς όταν βγαίνετε έξω:

– Βάζουμε μόνοι μας τα ποτά μας. Αποφύγετε τα ανοιχτά δοχεία που θα μπορούσαν να είναι γεμάτα αρωματικά, όπως τα μπολ με παντς. Μην δέχεστε ποτά από άλλα άτομα.

– Έχουμε τον έλεγχο του ποτού σας ανά πάσα στιγμή. Να το μεταφέρετε μόνοι σας, ακόμη και αν χρειαστεί να το πάρετε μαζί σας στην τουαλέτα.

– Μην πίνετε τίποτα που έχει παράξενη γεύση.

– Μείνετε με τους φίλους σας. Ζητήστε τους βοήθεια αν αρχίσετε να αισθάνεστε περίεργα.

Πηγή:

www.webmd.com/mental-health/addiction/date-rape-drugs

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση