Επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν υβρίδιο ασιατικού ελέφαντα και μαμούθ για να κατοικήσει στην Αρκτική

«Προσπαθούμε να τους δώσουμε νέα γη στην Αρκτική ώστε να είναι μακριά από τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ο κύριος ένοχος για την εξαφάνιση».

Επιστήμονες θέλουν να δημιουργήσουν υβρίδιο ασιατικού ελέφαντα και μαμούθ για να κατοικήσει στην Αρκτική

Περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα μαμούθ αφανίστηκαν. Η στάθμη της θάλασσας είχε ανέβει και τα μαμούθ που είχαν απομείνει, είχαν εγκλωβιστεί στο νησί Wrangler του Αρκτικού Ωκεανού και εξαφανίστηκαν οριστικά, πριν από 4.000 χρόνια.

Ωστόσο, πολύ καλά διατηρημένα δείγματα από αυτά τα γιγαντιαία θηλαστικά που έχουν βρεθεί στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής, έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν το DNA τους και να βεβαιώνουν ότι θα επαναφέρουν τα γονίδια του εξαφανισμένου ζώου.

Advertisment

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχεδιάζουν να συνδυάσουν DNA από τα μαμούθ που βρήκαν, με δείγματα που πήραν από ασιατικούς ελέφαντες, που είναι οι πλησιέστεροι ζωντανοί συγγενείς των μαμούθ, με σκοπό να επαναφέρουν τα γονίδιά τους.

Ο γενετιστής Τζορτζ Τσερτς είπε ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών ειδών δεν πρόκειται να ζωντανέψει τα μαμούθ, όμως τα γονίδια από τα πολύ ανθεκτικά στο ψύχος μαμούθ, μπορεί να βοηθήσουν ώστε η Αρκτική να κατοικηθεί από ελέφαντες και να περιοριστεί όσο γίνεται, η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται εκεί.

«Προσπαθούμε να ξαναζωντανέψουμε αυτά τα γονίδια», δήλωσε ο Τζορτζ Τσερτς. «Ο τομέας το έχει ήδη κάνει αυτό πραγματικότητα, να συνδυάσει δηλαδή δύο γονίδια που προσδίδουν στους οργανισμούς ιδιότητες ανθεκτικότητας στο κρύο. Η ιδέα είναι να εισάγουμε με ασφάλεια αυτά μαζί με άλλα γονίδια στους σημερινούς ελέφαντες, ώστε οι ελέφαντες να μπορούν να ζουν άνετα σε περιβάλλοντα της Αρκτικής και να τα αποκαθιστούν», πρόσθεσε.

Advertisment

Με αυτό το σκοπό, ο Τσερτς μαζί με άλλους επιστήμονες, ίδρυσαν την εταιρεία Colossal έχοντας ως στόχο, την γονιδιακή επεξεργασία που θα ζωντανέψει το DNA των μαμούθ.

Μιλώντας στους Times, ο Τσερτς προτείνει το νέο ζώο να ονομάζεται «αρκτικός ελέφαντας» και όχι «μαλλιαρό μαμούθ», πιστεύει ότι τα υβρίδια μπορούν να βοηθήσουν τους ελέφαντες που ζουν σήμερα, καθότι «όλα τα είδη ελεφάντων απειλούνται με εξαφάνιση» και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να τους δώσουμε νέα γη στην Αρκτική ώστε να είναι μακριά από τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ο κύριος ένοχος για την εξαφάνιση».

Η κλιματική αλλαγή άλλωστε, ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι επιστήμονες αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα υβρίδια μαμούθ-ελέφαντα, τα οποία θα μπορούν να επιβιώσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η Αρκτική θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στις επόμενες δεκαετίες, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και καταστροφικές, όπως το λιώσιμο των πάγων κα η απελευθέρωση εξαιτίας αυτού, τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα και μεθανίου, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην Αρκτική, επίσης, τα δέντρα αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κάτι που δυσκολεύει τους πάγους να διεισδύσουν στο έδαφος και να το παγώσουν. Αν μεταφερθούν εκεί, τα υβρίδια μαμούθ-ελέφαντα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως μπορεί να αποτραπεί αυτή η καταστροφή, τα ζώα ίσως μπορέσουν να περιορίσουν την ανάπτυξη των δέντρων και αν το καταφέρουν, τότε, θα μπορούσε να σωθεί και ο μόνιμος παγετώνας, ο δε άνθρακας που αποθηκεύει, θα μπορούσε να παραμείνει εγκλωβισμένος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση