, ,

Έρευνα επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων στους ανθρώπους άνω των 50 ετών

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης ασθένειας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους μεσήλικες 50 χρόνων και άνω.

Έρευνα επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων στους ανθρώπους άνω των 50 ετών

Μια μεγάλη επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τις ενδείξεις που είχαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, ότι δηλαδή, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης ασθένειας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους μεσήλικες 50 χρόνων και άνω, είτε το συμπλήρωμα της βιταμίνης D λαμβάνεται μόνο του είτε σε συνδυασμό με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham & Women’s της Βοστώνης, με επικεφαλής τη δρα Κάρεν Κοστενμπάντερ από το Τμήμα Ρευματολογίας και Ανοσολογίας εξέτασαν 25.871 ανθρώπους μέσης ηλικίας 67 ετών. Η ηλικία των ανδρών ήταν 50 και άνω ενώ των γυναικών ήταν 55 και άνω.

Advertisment

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχει η καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D και ωμέγα-3 ιχθυελαίων, στην εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών, όπως για παράδειγμα είναι η ρευματική πολυμυαλγία, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.ά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και για πέντε χρόνια η μία ομάδα πήρε μόνο βιταμίνη D3 (2.000 ΙU την ημέρα), η δεύτερη μόνο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (1.000 mg την ημέρα), η τρίτη συνδυαστικά βιταμίνη D και ωμέγα-3 και η τέταρτη, φάρμακο πλασίμπο.

Στη διάρκεια της μελέτης διαγνώστηκαν με αυτοάνοση ασθένεια 123 άτομα στην ομάδα που πήρε μόνο βιταμίνη D, 130 άτομα στην ομάδα που πήρε ωμέγα-3 και 155 στην ομάδα του πλασίμπο φαρμάκου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι έπαιρναν βιταμίνη D είχαν μικρότερο κίνδυνο σε ποσοστό 22% και όσοι έπαιρναν ωμέγα-3 σε ποσοστό 15%.

Advertisment

Στα τελευταία τρία χρόνια της μελέτης, αυτοί που ελάμβαναν βιταμίνη D είχαν 39% λιγότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτοάνοσων ενώ η ομάδα με τα ωμέγα-3 είχαν λιγότερες κατά 10%. Η ομάδα που ελάμβανε συνδυαστικά βιταμίνη D και ωμέγα-3 φάνηκε να μειώνει κατά 30% την πιθανότητα νόσησης, σε σχέση με το πλασίμπο.

Οι ερευνητές θεωρούν την κλινική σημασία των αποτελεσμάτων της μελέτης τους πολύ μεγάλη, «δεδομένου ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι καλά ανεκτά, όχι τοξικά και επιπλέον δεν υπάρχουν άλλες γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες που να μειώνουν τα ποσοστά των αυτοάνοσων ασθενειών».

Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει με βάση ποιο βιολογικό μηχανισμό η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης ασθένειας, ωστόσο είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι πιθανόν, η βιταμίνη D να βοηθά στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα ή σύμφωνα με την δρα Κοστενμπάντερ, ίσως να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει τα κύτταρα του σώματος από εκείνα των ξένων μικροοργανισμών ώστε να μην επιτίθεται χωρίς λόγο στα πρώτα θεωρώντας τα εχθρικά.

Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, ισχύουν ή σε κάποιο βαθμό, σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας, κάτι που για να αποσαφηνιστεί, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες.

Όσοι θέλουν να πάρουν συμπλήρωμα βιταμίνης D, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον γιατρό τους γιατί μπορεί να μην ενδείκνυται για την περίπτωσή τους, λένε οι επιστήμονες. Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση