Οι πρωτεύουσες των χωρών αλλάζουν τόπο κυρίως για ιστορικούς ή πολιτικούς λόγους. Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας όμως, την πολυπληθή και πολύπαθη Τζακάρτα, τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η φύση. Η πυκνοκατοικημένη Τζακάρτα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων και επιπλέον 30 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, βυθίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση της μεταφοράς της σε νησί της επαρχίας του ανατολικού Καλιμαντάν στο κομμάτι του Βόρνεο που ανήκει στη χώρα.
Πρόκειται για ένα τεράστιο project, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 30 δις ευρώ, ενώ για να προχωρήσει η υλοποίησή του, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή τουλάχιστον 20.000 μέλη των 21 φυλών της Ινδονησίας που ζουν εκεί.
Advertisment
Το όνομα της νέας πρωτεύουσας θα είναι Νιουσαντάρα που σημαίνει «αρχιπέλαγος» στην ινδονησιακή γλώσσα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων από την Τζακάρτα. Η έκταση που θα καλύψει η νέα πρωτεύουσα θα είναι περίπου 560.000 στρέμματα, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για 2,5 εκατομμύρια στρέμματα, για πιθανές ανάγκες επέκτασης της νέας πρωτεύουσας.
Ο σχεδιασμός του project προβλέπει τη μετεγκατάσταση 1,5 εκατ. από τα 10 συνολικά εκατομμύρια των κατοίκων της Τζακάρτα στη Νιουσαντάρα, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το 95% του βόρειου τομέα της νυν πρωτεύουσας θα έχει βυθιστεί…
Advertisment
Οι εργασίες είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2020, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Τώρα ο σχεδιασμός προβλέπει τη έναρξη της πρώτης φάσης του έργου μεταξύ 2022 και 2024, ενώ η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί έως το 2045.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, τα πρώτα σχέδια «δείχνουν» μια «έξυπνη», φιλική προς το περιβάλλον πόλη, η οποία θα φιλοξενήσει υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες καθώς και ένα κτίριο ύψους 150μέτρων που προορίζεται για προεδρικό μέγαρο.
Από την πλευρά τους περιβαλλοντικοί φορείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους ως προς τις επιπτώσεις του project στα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς οι εξορύξεις και οι φυτείες κοκοφοίνικα απειλούν ήδη τα βροχοδάση του Βόρνεο, που φιλοξενούν είδη προς εξαφάνιση, περιλαμβανομένων και των ουρακοτάγκων.
Τις αντιδράσεις εκφράζουν επίσης και οι εκπρόσωποι των ντόπιων φυλών, διότι, όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, το σχέδιο δεν εγγυάται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γης των τοπικών κοινοτήτων, τα παραδοσιακά επαγγέλματα των οποίων επίσης δεν εξασφαλίζονται.
Να σημειώσουμε, τέλος ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μεταφοράς της Τζακάρτα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, όμως η πρώτη φορά που προχωρά τόσο πολύ…
New York Times | By MICHAEL KIMMELMAN, Photographs by JOSH HANER