, ,

«Θερίζει» η γρίπη των πτηνών | Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη, θανατώθηκαν πάνω από 50 εκατ. πουλιά

Από τον Σεπτέμβριο οι μολύνσεις έχουν διπλασιαστεί.

«Θερίζει» η γρίπη των πτηνών | Μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη, θανατώθηκαν πάνω από 50 εκατ. πουλιά

Η γρίπη των πτηνών φέτος είναι η χειρότερη που έχει καταγραφή μέχρι σήμερα στην Ευρώπη  με 50 εκατομμύρια πτηνά να έχουν θανατωθεί όπου εντοπίστηκε κρούσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών.

Από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, σε 37 χώρες υπήρξαν κρούσματα του ίου και  έχουν εντοπιστεί 2.500 εστίες σε πτηνοτροφεία σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του κοινοτικού εργαστηρίου για τη γρίπη των πτηνών.

Διπλασιασμός μολύνσεων

Στα 50 εκατομμύρια πτηνών που θανατώθηκαν δεν περιλαμβάνονται οι σφαγές που έγιναν για προληπτικούς λόγους, συμπερασματικά μιλάμε για πολύ μεγαλύτερες απώλειες σε όρνιθες, πάπιες ή γαλοπούλες σε πτηνοτροφία.

Από τον Σεπτέμβριο οι μολύνσεις έχουν διπλασιαστεί και σύμφωνα με την EFSA, στο κύμα της επιδημίας η μετάδοση δεν σταμάτησε καθόλου, ούτε καν το καλοκαίρι. Το φετινό φθινόπωρο τα πρώτα στοιχεία έδειξαν επιδείνωση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφηκαν κρούσματα στο 35% των πτηνοτροφείων, σε 18 ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία η Βρετανία και η Ουγγαρία που έχουν τις περισσότερες μολύνσεις.

Ο ιος της γρίπης τον πτηνών έχει εντοπιστεί και σε άγρια υδρόβια πουλιά όπως πάπιες και κύκνους

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η EFSA «εξετάζει τη διαθεσιμότητα εμβολίων για την HPAI και μελετά τις πιθανές στρατηγικές εμβολιασμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, θα ανακοινωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε