, ,

10 εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού

Το πλαστικό έχει γίνει ίσως το πιο καταστροφικό και δαιμονοποιημένο υλικό των τελευταίων 12 μηνών, καθώς ο βαθμός μόλυνσης στους ωκεανούς έχει φτάσει στα

10 εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού

Το πλαστικό έχει γίνει ίσως το πιο καταστροφικό και δαιμονοποιημένο υλικό των τελευταίων 12 μηνών, καθώς ο βαθμός μόλυνσης στους ωκεανούς έχει φτάσει στα ύψη και είναι απόλυτα ορατός. Με τις προβλέψεις να τονίζουν ότι αν δεν γίνει τίποτα, θα έχουμε στις θάλασσές μας περισσότερο πλαστικά παρά ψάρια μέχρι το 2050, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να κάνουμε κάτι άμεσα.

Πάνω από 8 εκατομμύρια τόνου πλαστικό καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο. Παράλληλα, η παρθένα παραγωγή πλαστικού συνεχίζεται και αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί κατά 40% στα επόμενα 10 χρόνια αφού όλο και περισσότερα προϊόντα φτιάχνονται από παρθένο πλαστικό παρά από ανακυκλωμένο.

Advertisment

Αλλά η πίεση των καταναλωτών μπορεί να εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία να αλλάξουν τακτική. Πάνω από το ¼ των καταναλωτών τον τελευταίο χρόνο έχει δηλώσει ότι ανησυχεί πολύ για τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων και τις συνέπειες στο περιβάλλον. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μειώσουμε το δικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον και να ασκήσουμε πίεση σε βιομηχανία και στην αγορά για να προχωρήσουν στην ανακύκλωση των πλαστικών αντικειμένων και στην αλλαγή πολιτικής;

10 εύκολοι τρόποι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού

1. Ξεκινήστε από το σπίτι: Αντικαταστήστε τα αφρόλουτρα με σαπούνι και τις μπατονέτες με επαναχρησιμοποιούμενες. Αγοράστε προϊόντα σε ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια.

Advertisment

2. Στις ΗΠΑ μόνο, 1 δισεκατομμύριο πλαστικές οδοντόβουρτσες καταλήγουν στη φύση κάθε χρόνο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσες από μπαμπού.

3. Μεταφέρετε μαζί σας υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια σας.

4. Προσπαθήστε να αγοράζετε χύμα τροφές και διατηρήστε τες σε γυάλινα βάζα για ν’ αποφύγετε να αγοράζετε προϊόντα τυλιγμένα σε πλαστικό.

5. Ανακυκλώστε τα παλιά παιδικά παιχνίδια.

6. Μεταφέρετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο θερμό ή μπουκάλι για τον καφέ σας.

7. Πείτε όχι σε πλαστικά μαχαιροπήρουνα.

8. Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας σε ανακυκλώσιμο αλουμινόχαρτο και όχι σε πλαστικά μίας χρήσεως.

9. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό ξυραφάκι αντί για πλαστικό.

10. Γράψτε σε εταιρίες που χρησιμοποιούν μη ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες. ζητώντας τους να χρησιμοποιούν λιγότερο καταστροφικά υλικά.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση