Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Δεν έχουμε εκτιμήσει το παγκόσμιο κύρος και την αίγλη της…» | Γ. Μπαμπινιώτης

Η 9η Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: «Δεν έχουμε εκτιμήσει το παγκόσμιο κύρος και την αίγλη της…» | Γ. Μπαμπινιώτης

Την ταλαιπωρούμε, πολλές φορές δεν της φερόμαστε όπως της αξίζει, την κακοποιούμε, όπως συνηθίζεται να λέγεται, εκείνη, όμως παραμένει ζωντανή, πλούσια, αξιοθαύμαστη να μας θυμίζει πάνω από 3.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού. Ο λόγος για την ελληνική γλώσσα που σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, έχει την τιμητική της.

Όπως αναφέρει, ωστόσο, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας, Γ. Μπαμπινιώτης, σε ανάρτησή του στο facebook με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας:

Advertisment

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε εκτιμήσει στην πραγματική του διάσταση το γεγονός της οικουμενικής παρουσίας, του κύρους και της αίγλης που χαίρει η ελληνική γλώσσα ευρύτερα στον κόσμο. Δεν έχει εκτιμηθεί, κατ’ επέκταση, τί γόητρο πολιτισμικό και τί αναγνώριση ευρύτερης σημασίας έχει αποκτήσει η Ελλάδα ανά τους αιώνες χάρις στην ελληνική γλώσσα προσθέτει ο Καθηγητής και επισημαίνει αμέσως μετά: «Το γεγονός λ.χ. ότι σε σύνολο 166.724 λέξεων τής Αγγλικής ποσοστό περ. 30% (50.747 λέξεις) είναι ελληνικής προελεύσεως λέξεις (42.914) ή με ελληνικό α΄ ή β΄ συνθετικό (7.833), όπως έχει δείξει η έρευνα τού Αριστείδη Κωνσταντινίδη, αποκαλύπτει εμπράκτως τί γλωσσική και πνευματική διείσδυση έχει επιτελέσει η ελληνική γλώσσα»…


Τα ελληνικά αποτελούν τη μητρική γλώσσα τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων ατόμων κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μαζί με μια μεγάλη ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο δε συνολικός αριθμός των ατόμων που μιλούν παγκοσμίως τα ελληνικά ως πρώτη η δεύτερη γλώσσα υπολογίζεται σε 25 εκατομμύρια. Στην αρχαιότητα ήταν η πιο διαδεδομένη γλώσσα στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη.

Advertisment

Θεμελιώδης ο ρόλος της ανά τους αιώνες

Η 9η Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με σχετική απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών Εξωτερικών και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας «με τη θέσπιση της αυτής της παγκόσμιας ημέρας αυτής η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού, όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Funflation | Η νέα τάση των καταναλωτών να ξοδεύουν σε εμπειρίες αντί για αγαθά
Airbnb | Γιατί βρίσκεται υπό διωγμό στις μεγάλες πόλεις; Τι ισχύει στην Ελλάδα
Η Ε.Ε προσφέρει δωρεάν ταξίδια για νέους/νέες έως και 30 ημέρες στην Ευρώπη | Που κάνετε την αίτηση
Όταν ο Arun Gandhi προειδοποιούσε για τον Γ΄ΠΠ λίγες μέρες πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση