,

Τα παιδιά που βλέπουν πάνω από 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα, κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωστούν με αυτισμό

Μελέτη έδειξε ότι τα αγόρια ηλικίας ενός έτους που έβλεπαν τηλεόραση 1-2 ώρες την ημέρα είχαν διπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό.

Τα παιδιά που βλέπουν πάνω από 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα, κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωστούν με αυτισμό

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νευροψυχολογική διαταραχή. Δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, που χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες».

Πρόκειται για μια διαταραχή της ψυχολογικής ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο της οποίας εμποδίζεται ή δυσκολεύεται η ανάπτυξη κάποιων ψυχολογικών δεξιοτήτων, που είναι ζωτικές για την ψυχο-κοινωνική λειτουργία και επάρκεια του ανθρώπου. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την κοινωνική συναλλαγή και αμοιβαιότητα, την επικοινωνία και την οργάνωση πρόσφορης και σκόπιμης δραστηριότητας. Στις περιοχές αυτές, τα αυτιστικά άτομα εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες και χαρακτηριστικές αποκλίσεις. Ένα ακόμα στοιχείο που επιδεικνύει τη σημαντικότητα του θέματος είναι ότι πέρα από τη ζωή του παιδιού που επηρεάζεται άμεσα, αλλάζει και αυτή των οικογενειών τους, δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου.

Advertisment

Η νευρολογική και μοριακή αιτιολογία του φάσματος του αυτισμού είναι κατά βάση άγνωστη, την ώρα μάλιστα, που όλο και περισσότερα παιδιά διαγνώσκονται με αυτισμό.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, από τις 80.000 γεννήσεις το χρόνο, τα 800 περίπου παιδιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Μέσα στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται προκειμένου οι επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τα μυστικά αυτής της διαταραχής, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιαμανάσι ανέλυσαν στοιχεία για 84.030 μικρά παιδιά ηλικίας από 1-3 ετών, τα οποία παρακολουθούσαν τηλεόραση καθημερινά.

Advertisment

Η μελέτη έδειξε ότι τα αγόρια ηλικίας ενός έτους που έβλεπαν τηλεόραση 1-2 ώρες την ημέρα είχαν διπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με τη διαταραχή του αυτισμού στην ηλικία των τριών χρόνων.

Τα αγόρια επίσης ενός έτους που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό στην ηλικία των τριών χρόνων, σύμφωνα με την ιαπωνική μελέτη.

Ενδιαφέρον είναι ότι, τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα αγόρια και όχι για τα κορίτσια της αντίστοιχης ηλικίας παρότι το ποσοστό αυτισμού στην ηλικία των τριών ετών ήταν 0,4% και για τα δύο φύλα, ωστόσο, τα αγόρια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό από ό,τι τα κορίτσια.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics” διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος διάγνωσης αυτισμού για τα αγόρια μεγάλωνε όσο αυξάνονταν και οι ώρες που τα παιδιά έβλεπαν τηλεόραση.

Ο αυτισμός προς το παρόν δεν θεραπεύεται και είναι μια ισόβια κατάσταση. Ωστόσο, από τις διάφορες θεραπείες που εφαρμόζονται, η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση είναι αποδεδειγμένα η ειδική αγωγή όταν αυτή συνδυάζεται με πρώιμη παρέμβαση, δηλαδή κατά την προσχολική ηλικία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση