Ολοκληρώνεται σήμερα η «Πανσέληνος του χιονιού»: Γιατί είναι τόσο σημαντική για τους παραδοσιακούς πολιτισμούς

Το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του φετινού χειμώνα θα δούμε σήμερα να λάμπει στον ουρανό.

Ολοκληρώνεται σήμερα η «Πανσέληνος του χιονιού»: Γιατί είναι τόσο σημαντική για τους παραδοσιακούς πολιτισμούς

Το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του φετινού χειμώνα θα δούμε σήμερα να λάμπει στον ουρανό. Η πανσέληνος του Χιονιού, όπως ονομάζεται, φωτίζει με όλη της τη μεγαλοπρέπεια τον χειμωνιάτικο ουρανό και εμφανίζεται πλήρης για τρεις μέρες από την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου έως αύριο Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια κάθε Πανσέληνος παίρνει το προσωνύμιό της μέσα από τα στοιχεία της φύσης, ενώ οι Ιθαγενείς συνήθιζαν να δίνουν ονόματα στη φύση κάθε μήνα δανειζόμενοι επίσης στοιχεί της φύσης.

To «φεγγάρι του χιονιού» του Φεβρουαρίου είναι επίσης γνωστό και ως «φεγγάρι της πείνας», καθώς το κυνήγι σε περιόδους χιονόπτωσης ήταν δύσκολο αλλά και ως «πανσέληνος της αρκούδας» επειδή τα ζώα έβγαιναν αναζητώντας τροφή.

Οι Arapaho ανέφεραν την πανσέληνο του Φεβρουαρίου ως «παγετός που λάμπει στον ήλιο».

Είναι επίσης γνωστή και ως Σελήνη της Καταιγίδας, ή Σελήνη του Κυνηγού, Σελήνη του Λύκου και Σελήνη των Κεριών.

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου είναι επίσης σημαντική και σε άλλους πολιτισμούς. Σηματοδοτεί τον Māgha Pūjā, ένα σημαντικό βουδιστικό φεστιβάλ που γιορτάζει τον Βούδα.

Στην Ελλάδα η Πανσέληνος του Χιονιού κορυφώθηκε την Τετάρτη, στις 18:56. Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η πανσέληνος εμφανίζεται στις 3:57 π.μ. στις 17 Φεβρουαρίου.

Η επόμενη Πανσέληνος είναι στις 18 Μαρτίου. Η Πανσέληνος του Χιονιού ακολουθεί την Πανσέληνο του Λύκου τον Ιανουάριο, ενώ έπεται η Πανσέληνος του Σκουληκιού.

Να σημειώσουμε ότι κάθε πανσέληνος φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό κάθε 29,5 ημέρες, χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος σεληνιακής φάσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε