Ψυχική Υγεία: Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση στο άμεσο μέλλον

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων για τις πολιτικές υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο παραμένει η ψυχική υγεία.

Ψυχική Υγεία: Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση στο άμεσο μέλλον

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων για τις πολιτικές υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο παραμένει η ψυχική υγεία. Καθώς η διεθνής κοινότητα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, η ψυχική υγεία, καθώς και οι αντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες αποτελούν σημαντικό πεδίο αναφοράς για την επιστημονική κοινότητα.

Επιχειρώντας να καταγράψει κανείς τις τάσεις που θα χαρακτηρίζουν τη χρονιά που διανύουμε στον τομέα της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σταθεί στα εξής:

Φροντίδα στο ψυχικό τραύμα

Το ψυχικό τραύμα αφορά πολλούς ενήλικες, καθώς υπολογίζεται ότι 6 στους 10 έχουν ζήσει τουλάχιστον ‘ένα τέτοιο γεγονός στη ζωή τους, με τις γυναίκες και τις μειονότητες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Advertisment

Διάγνωση ψυχικής ασθένειας με εξέταση αίματος

Σημαντική εξέλιξη -αν και σε πρώιμο στάδιο- θεωρείται η ανάπτυξη εξέτασης αίματος με την οποία θα εντοπίζονται οι ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Ο ρόλος των ψυχεδελικών ουσιών

Υπό εξέταση βρίσκεται ο ρόλος των ψυχεδελικών ουσιών σε μια συνδυαστική θεραπεία για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών, Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι σήμερα ελεγχόμενες ή απαγορευμένες.

Νέα όρια στα κοινωνικά δίκτυα

Ενώ οι έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν τις αρνητικές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους και στους ενήλικες, συνεχίζεται και ο διάλογος για ένα πιο υγιές πλαίσιο στη χρήση τους και στους καλύτερους τρόπους να συμμετέχει κανείς σε αυτά.

Advertisment

Η τεχνητή νοημοσύνη στο πλευρό της διάγνωσης

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι μπορεί να αποκτήσει τον δικό της ρόλο στη διάγνωση ψυχικών παθήσεων αλλά και στην εκπαίδευση των θεραπευτών όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα.

Η τηλε-ιατρική αποκτά ενεργό ρόλο

Η τηλε-ιατρική είχε πάντα τη δική της ξεχωριστή αξία στους τομείς της διάγνωσης και της θεραπείας κάτω από ειδικές συνθήκες. Τώρα και λόγω πανδημίας οι επαγγελματίες υγείας είναι πλέον περισσότερο εξοικειωμένοι, γεγονός που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ψυχικά ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή σε ανοσοκαταστολή.

Η τεχνολογία της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση, μια μη επεμβατική μέθοδος εγκεφαλικής διέγερσης, έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Virtual reality θεραπείες

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση του πόνου και στην ανακούφισή χωρίς φάρμακα, ενώ μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή και τις σωματικές θεραπείες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση