Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης ενός από τους πιο φιλόδοξους νέους νόμους της ΕΕ για το κλίμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του euronews. Μέχρι το 2030, σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%, ενώ μέχρι το 2050 η Ελλάδα σχεδιάζει να φτάσει στις μηδενικές εκπομπές.
Αλλά μπορεί να το πετύχει αυτό μόνο αν μετατρέψει όλα τα 200 περίπου κατοικημένα νησιά της σε πράσινα και, στην πορεία, δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο βιώσιμων εκτός δικτύου κοινοτήτων στην Ευρώπη.
Το γραφικό ελληνικό νησί, με τα ασβεστωμένα σπίτια και το χαλαρωτικό λιμάνι, αποδεικνύεται μεγάλη πηγή ρύπανσης. Τα περισσότερα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούν γεννήτριες πετρελαίου για την ηλεκτροδότησή τους. Οι χειρότεροι παραβάτες, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μαζούτ, ένα βαρύ πετρέλαιο χαμηλής ποιότητας που έχει καταργηθεί σταδιακά από πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Advertisment
Τα μικρότερα νησιά συχνά δανείζονται ενέργεια από τα μεγαλύτερα, αλλά και αυτό είναι μη βιώσιμο. Στην Ύδρα, οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές παρά την τροφοδοσία της από την Πελοπόννησο. Τα ξενοδοχεία στο νησί προμηθεύουν πλέον τους επισκέπτες με φακούς για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.
Μια προβληματική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εμποδίζει έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, που ονομάστηκε «Ελλάδα 2.0». Η κυβέρνηση θέλει απεγνωσμένα να γεννήσει μια βιομηχανία τεχνολογίας που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Έχει ήδη ψηφίσει νόμους για τους ψηφιακούς νομάδες και έχει αρχίσει να κατασκευάζει ένα δίκτυο 5G.
Οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν ωστόσο να χαλάσουν όλο το σχέδιο. «Το διαδίκτυο είναι υπέροχο, αλλά μερικές φορές το ρεύμα μου κόβεται ακριβώς την ώρα που είμαι σε μια συνάντηση Zoom», λέει ο Boris, ένας σύμβουλος διαχείρισης από το Παρίσι που εργάζεται εξ αποστάσεως στην Ύδρα.
Advertisment
Τι κάνει η κυβέρνηση για να βελτιώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό
Αντί να στηρίζει τις παλιές υποδομές, η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει μια πράσινη λύση. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο, αλλά σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν μπορούν απλώς να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας στη Σαντορίνη, όπου χιλιάδες τουρίστες παρακολουθούν τα διάσημα ηλιοβασιλέματά της, θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην τοπική οικονομία.
«Αλλά κοντά στη Σαντορίνη, βλέπετε δύο ακατοίκητα νησιά. Έτσι, στο μη ορατό τμήμα τους, για να μην επηρεαστεί η θέα και το τοπίο από την καλντέρα της Σαντορίνης, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε ηλιακούς συλλέκτες ή μικρές ανεμογεννήτριες, ύψους όχι μεγαλύτερου των 35 μέτρων», λέει ο Γιώργος Κρεμλής, βασικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού.
Αυτές οι τουρμπίνες θα μπορούσαν να συνδεθούν με υποβρύχια καλώδια και να φέρουν καθαρή ενέργεια στη Σαντορίνη. Υπάρχουν περίπου 3.000 άλλα ακατοίκητα ελληνικά νησιά που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ανεμογεννήτριες και ηλιακές τουρμπίνες για να τροφοδοτούν τα μεγαλύτερα γειτονικά νησιά. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την εγκατάσταση νέων αφαλατώσεων, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των νησιών από τα βυτιοφόρα που έρχονται εβδομαδιαία με προμήθειες γλυκού νερού.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μεταλλικού νερού στην Ευρώπη, με 133 μπουκάλια ανά κάτοικο το 2019, σύμφωνα με την Natural Mineral Waters Europe.
Η Τήλος πρωτοπορεί
Το πρότυπο για αυτό το πράσινο σχέδιο εκτός δικτύου είναι η Τήλος. Πέρυσι, το νησί ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια. Ένας συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας μαζί με αποθήκευση μπαταριών σήμαινε ότι το νησί μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή του από την κοντινή Κω για ηλεκτρική ενέργεια.
«Θέλουμε η Τήλος να γίνει ο φάρος για άλλα ευρωπαϊκά νησιά, άλλα ελληνικά νησιά», λέει η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη. Η Αστυπάλαια ακολουθεί το παράδειγμά της με ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των μηχανών εσωτερικής καύσης. Όλα τα οχήματα στο νησί θα είναι σύντομα ηλεκτρικά, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια, χάρη σε μια επένδυση της Volkswagen.
Ένα παρόμοιο έργο αναπτύσσεται στη Χάλκη με τη βοήθεια της Citroën. «Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προσφέρουν από μόνες τους και ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι η απάντηση σε κάθε ζήτημα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όμως, ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;
Αυτές οι επενδύσεις όχι μόνο αποδεικνύουν το μέλλον της τεχνολογίας, αλλά είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η συνέχιση του τουρισμού στα ελληνικά νησιά, λέει ο Κρεμλής. «Δεν γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που ταξιδεύουν σε νησιά με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα λόγω περιβαλλοντικών εκτιμήσεων τώρα, αλλά στο μέλλον πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πολύ πιο ελκυστικό ως “πράσινη συνήθεια”».
Ωστόσο, ορισμένοι νησιώτες είναι πιο επιφυλακτικοί. «Ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς τότε;», ρωτά ο Γιώργος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Ύδρα. Η Ελλάδα είναι ήδη η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ΕΕ, λέει, δεν έχει την πολυτέλεια να δανειστεί περισσότερα χρήματα.
Και όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο σχεδιάζει να δανειστεί περισσότερα, αλλά εργάζεται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της χώρας. Έως και 113 δισ. ευρώ σε δάνεια, επενδύσεις και κρατικά κονδύλια έχουν προβλεφθεί για την “Ελλάδα 2.0”, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από έργα υποδομής.
Όταν το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση έλαβε εκατοντάδες σχόλια σχετικά με το σχέδιό της να μετατρέψει τη χώρα σε ουδέτερη από άποψη άνθρακα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση, καθώς το νομοσχέδιο αναθεωρείται, προτού κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Παρά τις ανησυχίες, ωστόσο, ο νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί αργότερα φέτος, βάζοντας την Ελλάδα σε τροχιά να γίνει μία από τις πιο πράσινες, αλλά και πιο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης.
Πηγή:
www.euronews.com/green/2022/02/16/will-turning-greece-s-200-islands-green-plunge-the-country-into-debt