,

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος με μια εξέταση ματιών!

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνη, αναλύοντας εικόνες από τα μάτια ενός ανθρώπου, μπορεί να εντοπίσει αν κάποιος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα!

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον κίνδυνο εμφράγματος με μια εξέταση ματιών!

Οι τακτικές προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντικό να γίνονται, όχι μόνο για να αποκαλυφθούν αμιγώς οφθαλμικά προβλήματα αλλά και για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση μεγάλου αριθμού συστηματικών παθήσεων, ενίοτε καταστροφικών και θανατηφόρων.

Ο Stephen Hannan, διευθυντής οπτικών και κλινικών υπηρεσιών στο Optical Express λέει ότι «πολλές ασθένειες συχνά ξεκινούν με ελάχιστα, ή καθόλου εμφανή συμπτώματα, αλλά μπορούν να γίνουν αντιληπτές σε μια εξέταση ματιών» και συνεχίζει: «Εάν εντοπιστεί νωρίς, η διάγνωση μιας από αυτές τις καταστροφικές ασθένειες μπορεί να είναι σωτήρια». Ο ίδιος συστήνει να εξετάζουμε τα μάτια μας κάθε δύο χρόνια, όχι μόνο για να ελέγξουμε την υγεία τους αλλά και για να ανιχνεύσουμε τυχόν αλλαγές και να προλάβουμε ασθένειες στα αρχικά τους στάδια.

Advertisment

Στηριζόμενοι στην παραπάνω γνώση, επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρωτοπόρο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναλύοντας εικόνες από τα μάτια ενός ανθρώπου μπορεί να εντοπίσει αν κάποιος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μέσα στον επόμενο χρόνο και μάλιστα, με ακρίβεια από 70% μέχρι 80%.

Η ομάδα των ερευνητών από τη Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Βέλγιο και Κίνα με επικεφαλής τον καθηγητή Υπολογιστικής Ιατρικής Άλεξ Φράνγκι από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και του Ινστιτούτου Άλαν Τιούρινγκ της Βρετανίας που ανέπτυξε το σύστημα και έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης «Nature Machine Intelligence», εκτίμησε ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει μια επανάσταση σε ό,τι αφορά στη διάγνωση των καρδιαγγειακών κινδύνων και ειδικότερα στον κίνδυνο του εμφράγματος.

Είναι γνωστό στους γιατρούς ότι, οι αλλαγές στα μικροσκοπικά αγγεία του αμφιβληστροειδούς των ματιών αποτελούν δείκτες για την ευρύτερη αγγειακή υγεία ή νόσο και αποκαλύπτουν προβλήματα στην καρδιά.

Advertisment

Το καινούργιο σε αυτό το θέμα είναι ότι, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε να «διαβάζει» αυτόματα τις εικόνες του αμφιβληστροειδούς και να αναγνωρίζει σε αυτές τα σημάδια που δείχνουν κίνδυνο για έμφραγμα, χάρη στη χρήση τεχνικών «βαθιάς» μηχανικής μάθησης.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η μηχανική μάθηση (machine learning) είναι μια περιοχή της τεχνητής νοημοσύνης η οποία αφορά αλγορίθμους και μεθόδους που επιτρέπουν στους υπολογιστές να «μαθαίνουν». Με τη μηχανική μάθηση καθίσταται εφικτή η κατασκευή προσαρμόσιμων (adaptable) προγραμμάτων υπολογιστών τα οποία λειτουργούν με βάση την αυτοματοποιημένη ανάλυση συνόλων δεδομένων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν προβλέψεις.

Με αυτό τον τρόπο, το καινούργιο έξυπνο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ανέλυσε εικόνες αμφιβληστροειδών και καρδιαγγειακές εξετάσεις από 5.000 ανθρώπους, προκειμένου να μάθει να συσχετίζει την παθολογική κατάσταση των ματιών με την υγεία της καρδιάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση